Vi vill att våra golv ska bidra till en bättre miljö där människor bor, arbetar och vistas. Golven ska vara bekväma att gå på, enkla att hålla rena, ge bra akustik och bidra till en säker och hälsosam inomhusmiljö.

Målsättning 2020

  •  Vi ska enbart ha produkter som är ftalatfria och ha låga emissioner.
    Idag är 95 % av våra vinylgolv som vi säljer i Sverige ftalatfria och 100 % av våra produkter har låga emissioner. I de fall det förekommer små mängder ftalater beror det på att vi använt återvunnet material i tillverkningen. Övriga golv är 100 % ftalatfria.

Exempel på vad vi gör

Bättre inomhusmiljö med en ny generation vinylgolv
Redan 2009 började fabriken i Ronneby använda ftalatfria mjukgörare vid produktion av homogena plastgolv. 2014 påbörjades introduktionen av ftalatfri teknologi i samtliga tillverkningsenheter för vinylgolv. Den mjukgörare Tarkett idag använder i produktionen är godkänd för livsmedelsförpackningar och leksaker för barn under tre år. I ett fåtal produkter finns fortfarande spår av ftalater kvar som kommer från återvunnet material.

Detta tillsammans med vår fortsatta satsning på låga VOC-emissioner gör att vi bidrar till en bättre inomhusmiljö.

Plastgolv utan biocider
För att minimera miljö- och hälsorisker och eventuell utveckling av resistenta bakterier har Tarkett helt slutat tillsätta biocider, dvs antibakteriella tillsatser i golven.

Städmetoder som sparar vatten och kemikalier
Alla Tarketts golv sköts med skonsamma och torra städmetoder utan starka städkemikalier. Vi satsar på att utveckla starka, skyddande ytskikt och var t ex först att lansera PUR (ett polyuretanskikt) på plastgolv 1975, vilket minskar bruket av städkemikalier och vatten samt förlänger golvets livslängd.

Ett annat exempel är våra homogena iQ-golv för offentlig miljö som genom torrpolering blir nästan som nya igen, och med en kostnadseffektiv livslängd som resultat.

LCC-kostnader för iQ-golv jämfört med ett polishbehandlat sjukhusgolv
(Avser 10.000m² golv)
– Upp till 30 % lägre livscykelkostnad (LCC)
– 50 % lägre vattenåtgång
– 20 % besparing på rengöringsmedel
– Snabbare avkastning på investeringen – betalar sig på mindre än tre år

Golv för olika behov
Vi har ett brett sortiment av specialgolv som t ex skapar god ljudmiljö, ger bra gångkomfort, är halksäkra eller som underlättar för synskadade.

Du kanske också är intresserad av:

Långsiktig hållbarhet på Tarkett

ARBETE FÖR LÅNGSIKTIG HÅLLBARHET OCH MÅL 2020

Tarkett arbetar kontinuerligt med forskning och utveckling för att ligga i framkant när det gäller miljö och hållbarhet.

LÄS MER
Bra råvaror

BRA RÅVAROR

Bra råvaror innebär att vi väljer material som är förnyelsebart, återvinningsbart eller tillverkat av återvunnet material till våra produkter.

LÄS MER
Hushållning av resurser på Tarkett

HUSHÅLLNING AV RESURSER

Vårt mål är att optimera resursanvändningen i varje steg av tillverkningsprocessen.

LÄS MER
Återvinning

ÅTERVINNING

På Tarkett talar vi inte längre om produkternas «end of life» utan bara om «end of use»

LÄS MER