återvinning av textila golv

Återvinning av gamla textilgolv

Restart textil

Tack vare ny teknik som utvecklats av Tarkett i samarbete med Aquafil, öppnas dörren för återvinning av upp till hälften av de ca 2 miljoner kvm textila golvplattor som läggs i Sverige varje år. Det nya systemet ReStart Textil innebär en potentiell klimatbesparing om ca 6 000 ton koldioxid årligen. 

Tarkett är fast beslutna om att vara med och driva på omställningen till ett klimatneutralt samhälle. Att kunna utvidga golvåtervinningen i Norden till att även omfatta textila golv är ett betydande steg mot att realisera en cirkulär ekonomi för golv och vi är stolta över att vara pionjärer inom detta område.

- Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef Tarkett.

Hur fungerar det?

Tarkett har utvecklat en ny teknik i samarbete med Aquafil som gör det möjligt att separera garnet från resten av textilplattan. Aquafil kan sedan tillverka ECONYL®-garn, som består av 100 % återvunnet material, som i sin tur kan användas till nya textilgolv. Dessutom kan Tarketts baksidor med EcoBase återvinnas. De är utvecklade för återvinning och har funnits på marknaden i flera år.

Vilka textilgolv kan återvinnas?

 • Textila plattor med öglad lugg och med PA6-garn i storlek 48 x 48 och 50 x 50 cm oavsett fabrikat och baksida.

 

Vad vill vi inte ta emot?

 • Textilplattor med andra garnkvaliteter är PA6 (till exempel PA66, ull, polyester etc)
 • Textiplattor med skuren eller sk hårdvävd lugg
 • Trasiga plattor och installationsspill
 • Rullvara
 • Knivblad, smälttråd, ändskydd, förpackningsmaterial och annat avfall

Hur gör jag?

 • Fastighetsägare/bygg-/golventreprenör kontaktar Tarketts lokala representant i god tid innan materialet skall rivas ut.
 • En förbesiktning görs på plats av utbildad golvtekniker eller Tarkett-säljare med särskild testutrustning för att säkerställa materialets fiberkvalitet Besked om eventuell återvinning kan lämnas direkt på plats.
 • I samband med förbesiktningen fyller ansvarig säljare eller tekniker ett formulär i med uppgifter om projektet som skickas till lokal kundservice.
 • Plattorna hanteras och packas enligt våra instruktioner på speciella lastpallar (art. Nr SAP nr: 1250999 ) som beställs från Tarketts kundtjänst.
 • Det packade materialet ska skyddas mot fukt/väta.
 • Tid och plats för upphämtning av materialet samordnas av Tarketts Kundtjänst (Caroline Boström) och den som ansvarar för utrivningen på projektet.
 • Plattorna transporteras direkt till Tarketts anläggning i Waalwijk, Nederländerna alternativt via Ronneby där det packas om för effektivare transport.
 • I Waawlijk separeras garnet från baksidan. Garnet skickas till vår partner Aquafil som processar det och tillverkar ny polyamidfiber, sk Econyl. Tarketts Ecobase-baksidan återvinns till ny baksida och andra baksidor används som bränsle och insatsvara i cementindustrin
 • Kunden kan efter förfrågan erhålla ett certifikat för mängden material som samlats in, mängd råvara och CO2-utsläpp som återvinningen sparat.
 • För varje kvadratmeter textilgolv som återvinns sker en klimatbesparing om ca 6 kg CO2, är det dessutom ett golv med en EcoBase-baksida ökar besparingen till ca 10 kg CO2.

Fastighetsägare och andra som vill skicka gamla golv för återvinning kan göra det genom att kontakta oss.

Kontakt
För mer information om hur ReStart Textil fungerar, kontakta din Tarkett-representant.
För mer information om beräkningar av utsläpp vid återvinning kontakta:

Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef: +46 70 300 19 12, dag.duberg@tarkett.com.
Nils Säving, miljöspecialist: +46 8 625 19 74, nils.saving@tarkett.com.

Du kanske också är intresserad av:

Desso Traverse picture
Textilgolv skapar en bättre inomhusmiljö

Ett textilgolv av hög kvalitet kapslar in damm och partiklar och håller kvar dem tills du dammsuger. De är också ljudreducerande och skapar en tystare miljö.

Återvinning av golv
Återvinning av plast, linoleum och textilgolv

Det som förr sågs som avfall omvandlar vi till råvaror och nya innovativa produkter. På Tarkett pratar vi inte längre om produkternas "end-of-life" utan "end-of-use".

Vilka textilgolv kan återvinnas och hur fungerar det?
Vilka textilgolv kan återvinnas och hur fungerar det?

Tarkett har utvecklat en ny teknik i samarbete med Aquafil som gör det möjligt att separera garnet från resten av textilplattan.