Tarkett lanserar ett nytt system för återvinning av textila golv

Tarkett lanserar ett nytt system för återvinning av textila golv

Tarkett lanserar ett nytt system för återvinning av textila golv

Tack vare ny teknik som utvecklats av Tarkett i samarbete med Aquafil, öppnas dörren för återvinning av upp till hälften av de ca 2 miljoner kvm textila golvplattor som läggs i Sverige varje år. Det nya systemet ReStart Textil innebär en potentiell klimatbesparing om ca 6 000 ton koldioxid årligen. Systemet är redan i drift och i ett av de första projekt som har identifierats kan ca 4000 kvm golv nu komma att samlas in för återvinning. 

Tarkett har jobbat med återvinning av plastgolv i Sverige i över 20 år och lanserar nu ett system för att även återvinna textilgolv. Vid Tarketts anläggning i Waalwijk, Nederländerna finns ny teknik på plats där man löst de tekniska utmaningarna med att separera garnet från resten av textilplattan och samtidigt behålla en hög kvalitet på materialet. Utvecklingsarbetet har skett i nära samarbete med den italienska fibertillverkaren Aquafil.

Tarkett är fast beslutna om att vara med och driva på omställningen till ett klimatneutralt samhälle. Att kunna utvidga golvåtervinningen i Norden till att även omfatta textila golv är ett betydande steg mot att realisera en cirkulär ekonomi för golv och vi är stolta över att vara pionjärer inom detta område.

- Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef Tarkett.

Vilka textilgolv kan återvinnas och hur fungerar det?

Tarkett har utvecklat en ny teknik i samarbete med Aquafil som gör det möjligt att separera garnet från resten av textilplattan. Aquafil kan sedan tillverka ECONYL®-garn, som består av 100 % återvunnet material, som i sin tur t ex kan användas till nya textilgolv. Dessutom kan Tarketts baksidor med EcoBase återvinnas. De är utvecklade för återvinning och har funnits på marknaden i flera år.

Du kanske också är intresserad av:

Desso Traverse picture
Textilgolv skapar en bättre inomhusmiljö

Ett textilgolv av hög kvalitet kapslar in damm och partiklar och håller kvar dem tills du dammsuger. De är också ljudreducerande och skapar en tystare miljö.

Återvinning i Ronneby
Återvinning

På Tarkett talar vi inte längre om produkternas «end of life» utan bara om «end of use». Vi omvandlar det som förr sågs som avfall till råvaror och nya innovativa produkter.

Vilka textilgolv kan återvinnas och hur fungerar det?
Vilka textilgolv kan återvinnas och hur fungerar det?

Tarkett har utvecklat en ny teknik i samarbete med Aquafil som gör det möjligt att separera garnet från resten av textilplattan.