Att inreda långsiktigt i en trendkänslig miljö

Att inreda långsiktigt i en trendkänslig miljö

Interiør Gruppens Carsten Michaelsen berättar om materialval och inredning som håller över tid.

Inredningsarkitekterna på Interiør Gruppen har inrett hotell och restauranger, främst i Danmark, sedan 2001. De ligger bland annat bakom Copenhagen Island vars inredning varit intakt sedan början av 2000-talet och nya Next House Copenhagen, ett innovativt hostel-koncept som ger mer än billiga rum.

Den speciella utmaningen med att inreda hotell är hur de slits, både av användandet och konceptuellt. Designströmningar går inte att förutse, men det grundläggande är att det som är dyrt att byta, som möbler och lampor, helst ska hålla så länge som möjligt. Textiler och andra detaljer kan bytas oftare, efter fem-tio år.

En stil kan åldras väsentligt på ett decennium. Men den behöver inte göra det. Det finns sätt att skapa mer tidlösa inredningar genom att vara sann mot det koncept man väljer, oavsett om stilen är äldre eller modern. Tidlösa material handlar om en ärlighet i råmaterialen. Materialens bakgrund är viktig ur både ett hållbarhetsperspektiv och för kundens möjligheter till kommunikation. Ju fler produkter som har en grundtanke, desto bättre. Det måste finnas en bra berättelse om materialen samt spårbarhet för att verifiera att berättelsen är sann.

Golv till hotell

En annan sådan “berättelse” är att vi först och främst inreder med dansk design. En besökare ska känna att de är i Danmark och dessutom få ett uppdaterat intryck av dansk inredning. Vi arbetar inte med Arne Jacobsen utan unga, levande designer som tillför något nytt och spännande.

Interiør Gruppens senaste uppdrag var att inreda Next House Copenhagen, ett hostel vid Köpenhamns centralstation som drivs av hotellgruppen Arp-Hansen. Ett hostel är det billigaste konceptet inom hotell. Förr var hostel något billigt och primitivt för unga människor. Man fick en sängplats som inte kostade så mycket. Men här är idén att man får mycket mer än man betalar för.

Tanken är att man genast lämnar rummet (som kan ligga i sovsal eller vara privat) för en upplevelse. Next House Copenhagen har två tak-kaféer, bio, lyxpizza, pool, basketplan, en scen för konserter. Allt i atmosfären är tänkt att bidra till en god stämning. Det är hemtrevligt, avslappnat, inte stelt.

Vi tog vara på originalinredningen, väggar och golv av rå betong och installationer och rör som vi lämnade kvar på väggarna. Sedan inredde vi med trä och gröna växter, en detalj som ger en direkt association till naturen och hållbarhet. Projektet var igång redan före pandemin och Next House Copenhagen fullfördes som tänkt, trots materialförseningar och höjda priser. Vi gjorde inga kompromisser i materialvalen.

— Carsten Michaelsen, senior inredningsarkitekt och medgrundare till Interiør Gruppen.

Du kanske också är intresserad av:

DESSO & Ex Nature golv
Hotellkoncept - varför design är en viktig nyckel till framgång

Design spelar en viktig roll för att ge hotellverksamheten en identitet, oavsett om det gäller ett boutiquehotell eller en hotellkedja.

Hotelltrender
Trender inom hotell- och hospitalitybranschen

En bransch i förändring. Experter från Tarkett ger sin syn på hotellbranschens utveckling och vilka utmaningar men framförallt möjligheter vi står inför.