iD Revolution – tillverkad av återvunnen och biobaserad plast
iD Revolution – tillverkad av återvunnen och biobaserad plast

Återvunnet och biobaserat kombineras i ny cirkulär produkt

iD Revolution är ett nytt plastgolv producerat av återvunnen plast från bilrutor och biobaserad plast. Golvet innehåller inga ftalater eller PVC och samtliga råvaror har noggrant valts ut för att produkten ska vara ett bra val för både människa och miljö.

Återvunnen och biobaserad råvara
Kommuner och landsting ställer allt högre krav på kemiskt innehåll i golv i t.ex. förskolor och sjukhus. iD Revolution matchar dessa krav väl. Tarkett har tidigare lyckats skapa golv som innehåller återvunnet material eller biobaserade alternativ, men detta är första gången som återvunnet och biobaserat kunnat kombineras i en helt ny innovativ, hållbar och cirkulär produkt.

Banar väg för ett fullt ut cirkulärt kretslopp för plastgolv

Vi på Tarkett är engagerade i frågan om hur samhället ska kunna bryta beroendet av fossil plast. Idag finns ett system för återvinning av golvinstallationsspill, men de stora vinsterna finns i att återvinna lagda golv.

Detta nya golv är återvinningsbart och kan monteras med Tackifier, ett lim som gör att golvet enkelt kan demonteras. iD Revolution banar därför väg för målet om ett fullt ut cirkulärt kretslopp för plastgolv.

Cradle to Cradle certifierat på guldnivå
iD Revolution är det första LVT-golvet som är Cradle to Cradle certifierat på guldnivå. Det innebär mycket höga krav på andelen återvunnen eller förnyelsebar råvara samt en tillverkning med låga utsläpp och liten förbrukning av resurser.

Golvets sammansättning
iD Revolution är ett plastgolv som har en unik sammansättning med 24 % återvunnen polymer från gamla bilrutor och kasserade säkerhetsglas från byggnader, 11 % biobaserad plast och 49 % kalk, ett mineral som det finns gott om i naturen. Den innehåller varken ftalater eller PVC utan består istället av PVB, den tunna film som sitter i glasrutor för att förhindra att glaset splittras om det går sönder.

Hållbar tillverkning
Tillverkningen av iD Revolution sker på ett hållbart och kontrollerat sätt – 99 % av vattnet som används vid tillverkningen recirkuleras och 50 % av elen kommer från förnyelsebara energikällor och resten klimatkompenseras.  iD Revolution bidrar till en god inomhusmiljö genom ha mycket låga VOC-emissioner (<10 µ/m³). Alla ingredienser är bedömda av 3:e part.  

Funktion och design

Trots att hållbarhet stått i fokus för denna produkt finns ingen kompromiss med vare sig funktion eller design. iD Revolution har ett slitskikt på 0,55 mm och ytskiktet TopClean XP™, vilket ger golvet samma goda egenskaper som Tarketts övriga LVT-golv. Det innebär att det är lätt att städa och underhålla och att det har ett starkt motstånd mot repor, skrapmärken och fläckar från dagligt slitage. Kollektionen består av 12 populära trä- och stenmönster. De 9 trämönstren finns i tre olika plankformat och de tre stenmönstren finns i tre plattformat.