Tarketts arbete med hållbarhetsfrågor i praktiken

Visioner och mål i alla ära, men du kanske undrar hur vi på Tarkett arbetar praktiskt med hållbarhetsfrågor i vår dagliga verksamhet? Här har vi samlat några exempel på vad vi gör i verkligheten.

Minskad miljöpåverkan vid Tarketts fabriker

Tarkett arbetar med att minska miljöpåverkan vid alla våra fabriker. På linoleumfabriken i Narni, Italien har vi installerat ett värmeväxlarsystem som återanvänder värme från de stora ugnarna, en biomassakokare som producerar varmvatten för att hetta upp ugnarna, solceller samt ett slutet vattensystem.

30 % av energianvändningen kommer från egen produktion och den köpta elen är 100 % förnyelsebar. Utsläppet av växthusgaser har minskat med 44 % sedan 2010.

Installationsspill blir till nya golv

1996 startade Tarkett i Ronneby en av världens första anläggningar för återvinning av plastgolv. Systemet blev snabbt en framgång och sedan 1999 samlar hela svenska golvbranschen sitt installationsspill via Tarkett i Ronneby under namnet ”GBR Golvåtervinning”. Dessutom sker insamling och återvinning av installationsspill för resten av Tarkett Norden i Ronneby. Varje år samlas ca 400 ton spill in i Norden och det räcker till ca 90 000 kvm nya Tarkettgolv.

Gamla fisknät återvinns till nya polyamidgarn

Drygt 70 % av våra Desso textilkollektioner är tillverkade av ECONYL-garn. Det är ett garn där 100 % av råvaran kommer från återvunnet material, t ex gamla fisknät av nylon. Den största delen kommer från kontrollerad inlämning/utbyte av gamla nät. 

En viss del utgörs även av så kallade spöknät som driver omkring i haven och skadar det marina livet. Insamlingen av gamla fisknät sker genom organisationen Healthy Seas som Desso har samarbetat med sedan 2014.

Återvunnen kalk som fyllmedel i Ecobase-baksidor

Våra textilgolv från Desso har en baksida som kallas Ecobase. Den tillverkas genom sk upcycling, vilket innebär att produktavfall återanvänds och förädlas i tillverkningsprocessen. I Ecobase används fyllmedlet kalk som är en restprodukt från lokala vattenverk.
 

Valnöt och kol - naturliga färgpigment i linoleum

Tarketts linoleumgolv består av naturliga ingredienser som linolja, korkmjöl, trämjöl, naturharts, och juteväv. En nyhet i 2018 års kollektion är Originale Essenza (Essenza är vår produktserie utan ytbeläggningen xf²) – det första linoleumgolvet i världen att certifieras enligt Cradle to Cradle guldnivå.

Kollektionens beigebruna färger kommer från naturliga färgpigment från valnöt och kol.

Se mer om Originale Essenza kollektionen

Ricinolja – förnyelsebar mjukgörare i iQ Natural

I vårt homogena plastgolv iQ Natural är mjukgöraren baserad på ricinolja – en förnyelsebar råvara som inte konkurrerar med livsmedelsproduktionen.

iQ Natural

Träspill blir bränsle

Träspån från tillverkningen av Tarketts trägolv blir till bränsle som värmer både våra egna fabriker och kommunala fjärrvärmeanläggningar i närheten av fabriken.

Golv med låg livscykelkostnad sparar på miljön

Kostnaden är att underhålla ett golv i offentlig miljö under 20 år överstiger vida kostnaden för inköp och installation. Men även klimat- och miljöpåverkan från underhåll är väsentlig.

Tarkett har utvecklat golv med hög slitstyrka, god fläcktålighet och lång livslängd och med städ- och underhållsegenskaper som gör att du kan underhålla golvet effektivt och utan dyra och miljöpåverkande städkemikalier.

Läs mer om LCC-kostnaden för våra golv
Läs vår miljöbroschyr

Du kanske också är intresserad av:

Tarketts hållbarhetsarbete, granulater från gamla återvunna plastgolv

ÅTERVINNING

På Tarkett talar vi inte längre om produkternas «end of life» utan bara om «end of use». Vi omvandlar det som förr sågs som avfall till råvaror och nya innovativa produkter. Vi strävar efter...

LÄS MER
Miljömärkningar och Certifieringssystem

MILJÖMÄRKNINGAR OCH CERTIFIERINGSSYSTEM

Öppenhet och transparens om byggprodukters kemiska innehåll och deras koldioxidavtryck är något som är fundamentalt för utvecklingen av ett hållbart byggande i Sverige...

LÄS MER
Rullar av Tarketts plastgolv

EXTERN ARTIKEL: CIRKULÄR GOLVHANTERING SPARAR RÅVARURESURSER

Funktionsplasten i byggnader och konstruktioner har en långsam väg genom kretsloppet jämfört med förpackningsplastens snabba slit-och-släng – men den sackar också efter i återvinningsgrad..

LÄS MER