Melimeli valde iD Mixonomi till sitt showroom

Melimeli valde iD Mixonomi till sitt showroom

Amelia Widell om tankarna kring golvvalet

I två av rummen på det högaktuella möbelföretaget MeliMeli på Östermalm i Stockholm, ligger nyinlagda golv ur Tarketts vinylkollektion iD Mixonomi. Ett optiskt mönster i en grå, spännande färgpalett och i en mönsterbild som företagets vd och designer Amelia Widell, har skapat med hjälp av Tarketts nya designverktyg. 

Varför blev det ett golv ur kollektionen iD Mixonomi?
– I vårt showroom, som är i en vacker sekelskiftesvåning, hade vi fantastiska mönstrade parkettgolv i alla rum förutom i köket och på kontoret. Där fanns tidigare urfula och slitna korkmattor. Rummen skulle fräschas till och jag var sugen på färg, så jag målade väggarna i en fin blå kulör. När det kom till de tråkiga korkgolven kändes det först naturligt att fortsätta och lägga in fiskbens- eller stjärnparkett, tills jag fick syn på denna optiska ruta och de fina kulörerna. Det gav mig mersmak – jag ville ha mer färg och även på golven.  

Provade du designverktyget och möjligheten att skapa ditt eget mönster?
– Ja, absolut! Det är ett fantastiskt verktyg, enkelt och tydligt som ger både vägledning och inspiration och så smart att man kan se sitt mönster i olika miljöer för att verkligen kunna föreställa sig slutresultatet.
– Jag började med att välja mellan en rad olika mönster och bestämde mig för att gå åt det klassiska hållet, sedan färgsatte jag golvmönstret i mättade skalor, gråa kulörer som drog åt olika håll – och jag gav det tid. Jag är annars den där typen som lätt kan hitta något jag gillar efter dagens humör och direkt köra på det beslutet.

Det blev en ganska djärv färgkombination, men som är otroligt härlig. Hur skulle du själv beskriva slutresultatet?
– Att den grå paletten verkligen ger ett fantastiskt mervärde till mönsterbilden. Alla nyanser är väldigt fina tillsammans, men drar ändå åt olika håll. En ruta ser exempelvis nästan ljuslila ut, men ibland blir den ljusrosa, allt beroende på hur ljuset faller, medan en annan går åt det gröna hållet.
– För mig är det så klart jätteviktigt att kunna exponera mina möbelkollektioner så optimalt som möjligt och det blev faktiskt ännu bättre än vad jag kunde föreställa mig. Golvet gör det hela mycket bild- och fotovänligt och mina enfärgade möbler poppar verkligen mot golvet. Dessutom passar denna optiska ruta helt perfekt ihop med de klassiska gamla parkettgolven som finns i närliggande rum.  

Vad får du för reaktioner från kunder som kommer på besök?
– De kan inte förstå att ett vinylgolv kan vara så vackert och det är ”wow-kommentarer” varje gång.

Vad ser du annars för fördelar med golvet?
– Att det är väldigt lättskött. Vi har många tygprover här som luddar och fäller och det är superenkelt att rengöra golvet. Så här i backspegeln vill jag också lyfta detta med att inläggningen gick extremt snabbt och smidigt utifrån mina ritningar. Dessutom, tänk så spännande att få designa sitt eget golv. Det har varit kul från början till slut och faktiskt inga som helst problem

Förslag på kollektion