“New Perspectives” – iQ Natural tolkat av Teklan

“New Perspectives” – iQ Natural tolkat av Teklan

iQ Natural är världens första homogena plastgolv tillverkat med bio-attribuerad vinyl. Materialet minskar utsläppen av växthusgaser med 60 %* och är ett steg mot ett fossilfritt samhälle och en cirkulär ekonomi. iQ Naturals många möjligheter som inredningsmaterial har här inspirerat bildserien “New Perspectives” av den tongivande arkitekturfotografen Tekla Evelina Severin — känd som Teklan.

Nya iQ Natural är världens första homogena plastgolv med bio-attribuerad vinyl. Det innebär att den fossila oljan byts ut mot biobaserad råvara vid tillverkningen, enligt principen för massbalans. iQ Natural ger därmed arkitekter, designer och fastighetsägare en golvlösning som reducerar utsläppen av växthusgaser med 60 %, jämfört med traditionella homogena vinylgolv. I ett nytt samarbete mellan Tarkett och Teklan får vi se materialet i en serie av bilder som utforskar utrymme, hållbarhet och mönster. 

Jag är stolt över att arbeta med ett material som är ett steg mot ett fossilfritt samhälle och hoppas kunna inspirera andra att göra samma sak, säger Tekla Evelina Severin.

Med hjälp av material från iQ Naturals fem färgfamiljer (Crisp, Dawn, Dusk, Radiant, Relief) satte Teklan ihop en serie av fysiska collage. Det flexibla materialet är utskuret för hand och limmat kring spån- eller träformer.

– Jag ville göra något tredimensionellt och arkitektoniskt som lyfte fram mönstren som egna karaktärer. Jag sökte efter ett uttryck som ger både helhet och variation, säger Teklan.

Hur känns det arbeta med iQ Natural-kollektionen?
– Behagligt, luftigt, rymligt, soligt, bestående, skulpturalt. 

Vad hade du för tankar kring “New Perspectives”, att visa upp  materialet i nya perspektiv?
– Jag leker ofta med skalor, reellt och abstrakt. Visionen i mitt fotografi är att porträttera objekt och platser med en intensitet som får dem att framträda så tydligt, till och med övertydligt, att de nästan blir abstrakta. Det var samma sak här, jag ville definiera och lyfta fram materialets mönster, göra dem uppen-bara och låta dem definiera rymd och rum. Lika mycket var det en formlek och en konsekvens av min förkärlek för det grafiska, de geometriska grundformerna och en dekonstruktivistisk arkitektur.

Tarketts iQ-golv tillverkas i Sverige och har utvecklats för att  möta de höga kraven på slitstyrka och hygien i offentliga miljöer.  Det innovationsarbete som gjorts kring samtliga hållbarhetsaspekter har gjort att golven, som främst känns igen från skandinaviska sjukhus och skolor, nu gjort sitt intåg i konceptstarka butiker, privata hem och andra inredningsprojekt där den cirkulära ekonomin är prioritet. Här spelar förstås även utvecklingen av färger och mönster en avgörande roll, vilket ledde fram till samarbetet med Teklan.

Teklan är fantastisk i sitt sätt att arbeta med färg, säger Kerstin Lagerlöf, marknadschef på Tarkett Sverige. Och det är lätt att glömma bort färg när det gäller golv, trots att det spelar en oerhörd roll för känslan i rummet. Teklan har med sitt formspråk lyckats förmedla känslan av materialets flexibilitet och hållbarhet samtidigt som hon lyfter fram dess estetiska kvaliteter.

Om Teklan

Designtidningen Dezeen utnämnde nyligen Teklan till en av de  tio främsta arkitekturfotograferna i världen. Med Stockholm som bas arbetar hon under flytande former som art director, fotograf, färgsättare, inredningsarkitekt, scenograf och trend-analytiker. Hennes verk har ställts ut i Guatemala City, Buenos Aires, Berlin, Madrid, Stockholm, Reykjavik och New York. Följ hennes arbete på Instagram: @teklan

Tarkett tilldelad Form Award 2020
Form Award 2020

Tarkett har tilldelats Form Award 2020 för Årets Hållbarhetsprojekt av design- och arkitekturtidningen Form. I nya iQ Natural har den fossila råvaran bytts ut mot biobaserad enligt massbalansprincipen

iQNatural
Ett steg mot ett fossilfritt samhälle - nya iQ Natural

Nya iQ Natural är världens första plastgolv med bio-attribuerad vinyl. Det innebär att den fossila oljan byts ut mot biobaserad råvara vid tillverkningen, enligt principen för massbalans.