Nytt barnsjukhus i Finland

Nytt barnsjukhus i Finland

2018 | Helsingfors, Finland

Bildgalleri

Det toppmoderna barnsjukhuset med Mumin-tema öppnades den 17 december 2018 i Helsingfors. Med byggstart 2014 och en kostnad på 170 miljoner euros betalades 40 miljoner genom en insamling där över en miljon finländare bidrog. 

Bilder: © Moomin Characters™

Varje våning på sjukhuset är dekorerat med naturinspirerade motiv från Muminsagan

Bottenvåningen och källaren är illustrerade med havet som tema, nästa våning med djungel och dalar, på högre våningar är det berg och rymden som fått stå i fokus. Mumin är en av de mest kända och omtyckta finska ikonerna, kanske till och med före, eller precis efter jultomten.

Tove Jansson (1914-2011) var en finsk-svensk författare och illustratör som blev världskänd som skapare av historierna om Mumin. "Muminfamiljen och deras vänner lever ett äventyrligt liv i idylliska Mumindalen, i harmoni med naturen. De är en familj med vita, runda troll med stora nosar".

Tarkett levererade 33 000 m² golv- och väggmaterial till sjukhuset, från dessa kollektioner: iQ Natural, Granit Safe.T, Granit SD, Wallgard och 118 specialtillverkade delar till den unika Floorcraft-designen med Mumin-tema.

Barnsjukhuset som designades av SARC Architects och vann Finlandia Prize for Architecture 2018.

Förslag på kollektioner

Om

Ett nytt barnsjukhus med Mumin-tema öppnade i Helsingfors 17 september 2018. Arbetet med sjukhuset påbörjades 2014..

Arkitekt/Designer

SARC Architects

Segment