
Principerna för Human-Conscious Design®
Allt fler samhällen, organisationer och företag börjar förstå att för att nå sin fulla potential måste alla i samhället ges möjlighet att växa. Här spelar design en viktig roll: att skapa utrymmen som främjar inkludering.
Inkluderande design är kärnan i allt vi gör. Vi kallar det Tarkett Human-Conscious Design®: vårt löfte om att skapa golv som är bra för både planeten och människan.
Upptäck hur du kan släppa loss din kreativitet och skapa inspirerande designs med specifika behov i åtanke.
”Alltför ofta uppfattas neurodivergenta som underpresterande. Feedback fokuserar ofta på vad individen behöver göra för att förbättra sig, istället för att titta på de miljöfaktorer som faktiskt begränsar individens förmåga att lyckas.”
Helen Needham – Grundare av Me.Decoded
Vad är neurodiversitet?
Ingen människa är den andra lik, det är därför inte förvånande att vi har olika sätt att se på världen. Neurodiversitet handlar om olikheterna i människors sätt att tänka. Dessa tankesätt är biologiskt betingade och har inget att göra med exempelvis religion eller politiska åsikter.
Neurodiversitet kan i grova drag delas up i två kategorier: neurotypisk och neurodivergent. Neurotypisk är en person som uppfattas ha en ”normal” hjärnfunktion och agerar enligt samhällets normer vad gäller social interaktion, kommunikation och beteende.
Neurodivergent betyder att man istället ser på världen på sätt som skiljer sig från normen. Neurodivergenta personer kan ha neurologiska tillstånd som till exempel ADHD, dyslexi, autism och dyspraxi, som påverkar hur de tänker, känner och hanterar omvärlden.
Det uppskattas att en av sju personer är neurodivergenta - många av dem saknar en formell diagnos.
”Det pratas mycket om mångfald nu för tiden. Vi tenderar att tänka på det i termer av etnisk mångfald och mångfald avseende kön. Men det är också viktigt att komma ihåg att det finns en mångfald i hur människor tänker.”
Richard Thaler – Nobelpristagare i Ekonomi

Vad kännetecknar en inkluderande design?
Inkluderande design lyfter fram den stora mångfalden av människors erfarenheter genom att sätta människan i centrum för designprocessen redan från början. Men det handlar inte om att designa efter minsta gemensamma nämnare, eller på bekostnad av kreativiteten.
Att skapa utrymmen och miljöer där människor kan frodas betyder att man tittar på både kollektiva och individuella behov hos just dem som ska använda utrymmet. Det innebär att man tar hänsyn till skillnader i sensorisk bearbetning, exekutiv funktion och känslomässig reglering.
Sensorisk bearbetning
Hur vi upplever ljud, dofter och texturer i vårt vardagliga liv.
Många neurodivergenta personer är över- eller underkänsliga för ljud, dofter, visuella intryck och texturer runt omkring dem, vilket kan påverka vardagslivet avsevärt.
Oavsett om det handlar om en preferens för en lugn miljö eller en med kontrasterande färger och utrymme att röra sig på, kan anpassning till individuella behov leda till mer innovativa och effektiva lösningar.
Exekutiv funktion
Hur väl vi är kapabla till att få saker gjorda.
Svårigheter med exekutiva funktioner är vanligt förekommande bland personer med varierande inlärnings- och tankesätt, eftersom minne och uppmärksamhet är viktiga komponenter som hjälper oss att gå från tanke till handling. Även om kortvarig minnesförlust oftast förknippas med demens, påverkar bristande minne även många personer med ADHD.
Att göra miljöer mindre utmanande för personer som har svårt att fokusera eller tolka verbala eller icke-verbala signaler kan göra stor skillnad. Små justeringar som tydlig skyltning eller att skapa en känsla av bekantskap kan ha stor påverkan på deras livskvalitet.
Känslomässig reglering
Hur vi hanterar våra känslor.
Det är vanligt att personer med neurologiska skillnader upplever känslor mer eller mindre intensivt, och för vissa kan känslor vara mer långvariga och utlösas lättare.
Genom att designa inkluderande miljöer med hänsyn till emotionella behov kan vi förebygga negativa konsekvenser av emotionell dysreglering och hindra känslor från att störa vardagslivet.
"Jag är mest känslig för beröring. Jag kunde inte bära jeans eller ulltröjor förrän jag var tonåring. Det är faktiskt den vanligaste hypersensitiviteten jag har hittat bland personer med autism; många av dem gillar inte att bli rörda vid.”
Guillaume Alemany – Författare och föreläsare (diagnostiserad med autism)
En design för alla
Att designa ett utrymme som tillgodoser behoven hos både neurotypiska och neurodivergenta personer kan vara utmanande, men det är möjligt. Genom att hitta rätt balans och ta rätt beslut kan du skapa en miljö där alla kan prestera på sin bästa nivå. Men det är viktigt att ta följande faktorer i beaktning:
Planering av utrymmen
Trånga utrymmen som kontor, klassrum, hörsalar och andra samlingslokaler kräver designstrategier som balanserar över- och underkänslighet hos neurodivergenta. Genom att skapa specifika zoner för olika behov kan människor självreglera och välja eller anpassa sin omgivning på ett sätt som underlättar deras välbefinnande och prestation.
Materialval
Valet av material som används i en design är avgörande för att skapa rätt atmosfär och nivå av stimulans i både livliga, gemensamma utrymmen och lugnare, avskilda områden. Golvet påverkar olika aspekter av ett utrymmes funktionalitet, inklusive stil, komfort, akustik och navigering.
Design för omsorg
Planering av utrymmen för äldreomsorg och personer med Alzheimers och demens kräver specifika överväganden när det gäller både rumslig utformning och materialval. Ytor och ytbehandlingar spelar en nyckelroll i skapandet av trygga, terapeutiska miljöer som främjar allas välbefinnande.
GENOM DERAS ÖGON - Virtuell verklighetsupplevelse
Att designa ett ålderdomshem är en komplicerad process som kräver en verklig förståelse för hur äldre upplever sin miljö och hur deras upplevelse skiljer sig från andra människors. För att hjälpa professionella att förstå hur nedsatt syn och kognitiv medvetenhet kan påverka uppfattningen av färg, kontrakt och material, har vi samarbetat med Virtual Reality-Empathy Platform (VR-EP), ett virtuellt verktyg som stöds av ledande experter inom demensvänlig design.
GENOM DERAS ÖGON är en imponerande virtuell verklighetsupplevelse som låter dig se en plats genom ögonen på någon som lever med demens.