Tarkett och Gustav Winsth medverkar på Swedish Secrets i Paris

Tarkett och Gustav Winsth medverkar på Swedish Secrets i Paris

09 September 2022

Svenska institutet i Paris, eller Institut suédois som det heter på franska, är en mötesplats för svensk-franska och internationella kultursamarbeten. Institutet är Sveriges enda kulturhus utomlands, beläget i ett karakteristiskt 1500-talspalats mitt i de centrala Maraiskvarteren. Här drivs ett aktivt kulturellt programutbud som årligen lockar omkring 100 000 besökare.

Under september månad bjuder Svenska institutet i Paris in över 40 designers och arkitekter som alla arbetar för ett mer hållbart samhälle inom ramen för Swedish Design Movement. Under namnet Swedish Secrets förvandlas palatset till ett showroom designat av den fransk-svenska designduon Färg & Blanche. Tarketts bidrag är Gustav Winsths fina objekt som visades på Tarkett i Ateljé under Stockholm Creative Edition under försommaren. 
 

Swedish Design Movement

Swedish Design Movement enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur som driver på för en hållbar omställning. Initiativet är sedan 2016 en del av regeringens export- och investeringsstrategi och har under 2022 gjort en kraftfull omstart. Syftet med satsningen är att sätta Sverige på den internationella designkartan, öka synligheten för svenska hållbara företag och visa vägen globalt. Design har en nyckelroll i omställningen mot ett hållbart samhälle, både i Sverige och globalt. Genom att mobilisera kraften hos svenska arkitekter, modeskapare, designers, producenter och andra aktörer vill Swedish Design Movement ta en drivande roll i den omställningen.

Swedish Design Movement leds av Svenska institutet i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association och Trä- och möbelföretagen samt flera svenska städer, regioner och företag.
Tarkett är ett av dessa. För oss är det självklart att vara med och driva på utvecklingen av en cirkulär ekonomi, något som måste till för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmålen i enlighet med Paris-avtalet.

Gustav Winsth och kollektionen Cross Section

Gustav Winsth är utbildad maskiningenjör och tog examen från Beckmans Designhögskola 2021. Han är en av vinnarna av Ung Svensk Form 2022 och är känd för sina referenser till gatumode. Hans design är högljudd med högt satta krav på material och återvinning. Han visar på ett nytt sätt att med rätt material kan design vara färgstark och extravagant utan att kompromissa med hållbarheten.

Till kollektionen Cross Section ville Gustav skapa tredimensionella objekt av ett tvådimensionellt material och på så vis fånga organiska former. Hyllan som ingår i kollektionen består av 100 lager iQ Eminent som har skurits ut i olika storlekar och monterats som en topografi.

Cross Section är ett exempel på maximalistisk design som en motreaktion på skandinavisk minimalism. De hållbara materialen inspirerade Gustav till att, troget sin stil, maximera volym, tillverkningstekniker och färg. Objekten kan tas isär och alla komponenter kan återvinnas, något Gustav vill ska synas i designen.

iQ Eminent, som används i samtliga objekt, kan vi återvinna i vår egen anläggning.