DESSO textila golv - innovation, design, funktion och cirkularitet

DESSO textila golv - innovation, design, funktion och cirkularitet

Kombinera, variera och gör rum för trivsel! 

DESSO har tillverkat textila golv i över 85 år och förvärvades av Tarkett 2015.  Här finns mycket kunskap och erfarenhet som har lett fram till dagens högkvalitativa golv och innovativa cirkulära textilplattor. I Waalwijk, Holland, finns inte bara tillverkning utan också egen återvinningsanläggning. Vi kan återvinna gamla textila plattor med PA6-garn och göra till nya golv.

Det finns många anledningar att ta en titt på vårt breda utbud av textilgolv från DESSO som idag väljs för sin design, kvalitet, sina ljuddämpande och luftförbättrande egenskaper och inte minst för att många av kollektionerna är cirkulära.

Med våra textila golv och avpassade mattor är det enkelt att skapa harmoniska miljöer. Välj bland olika texturer och vackra färgpaletter, lägg lager på lager, skapa former och rum-i-rummet. Vi valet är ditt. 

Design inspirerad av naturen och de senaste trenderna

Design är en prioritet för oss. Vi inspireras av de senaste trenderna inom områden som mode, arkitektur, konst och inredning. Cirkularitet är en annan, och här låter vi det vackra i naturen och med det cirkulära framgå i designen. Vi arbetar gärna fram nya mönster via vår internationella plattform Circles of Architects® i vårt Design Center™, eller genom framgångsrika partnerskap med ledande arkitekter och designers.

Innovationer för en cirkulär ekonomi

Tack vare ny teknik som utvecklats av Tarkett i samarbete med Aquafil kan vi sluta cirkeln. En potentiell klimatbesparing om ca 6 000 ton koldioxid årligen

Hur går det till? Vi separerar garnet från textilplattan och Aquafil kan sedan tillverka ECONYL®-garn, som består av 100 % återvunnet material, som i sin tur t ex kan användas till nya textilgolv. Tarketts baksidor med EcoBase återvinns i sin helhet. 

För varje kvadratmeter textilgolv som återvinns sker en klimatbesparing om ca 6 kg CO2. Är det dessutom ett golv med en EcoBase-baksida ökar besparingen till ca 8 kg CO2.

Läs mer i artiklarna nedan.

AirMaster® - Unik förmåga att kapsla in damm

Luftkvalitén i ett rum inrett med AirMaster® är upp till fyra gånger bättre än ett rum med andra textilgolv. Genom en unik förmåga att fånga in de minsta dammpartiklar, bidrar kollektionen till en hälsosammare arbetsplats.

Made to be remade – DESSO Recharge & Retrace

Recharge & Retrace är cirkulära kollektioner som har utformats för att kunna demonteras och dess komponenter återvinnas till råmaterial för nya textilplattor, vilket vi kan göra i vår egen återvinningsanläggning.

DESSO SoundMaster® - akustikbaksida

En mycket bra och kostnadseffektiv akustiklösning är att välja SoundMaster som baksida till textilgolvet. Att istället sätta paneler eller andra lösningar i tak och väggar blir oftast betydligt dyrare och krångligare.

ReStart textil - Återvinning på riktigt

Vårt system för att ta tillbaka material och återvinna det går under namnet ReStart. Vi förvandlar gamla golv till ny råvara. ReStart Textil innebär en potentiell klimatbesparing om ca 6 000 ton koldioxid årligen.

Econyl®- Återvunnet garn i våra kollektioner

Econyl®-garn är tillverkat av 100 % återvunnet nylon från t ex gamla fiskenät. Genom vårt ReStart-system för insamling och återvinning av utrivna textilplattor så bidrar vi nu dessutom själva med råvara.

DESSO EcoBase® - återvinningsbar baksida

EcoBase är namnet på vår fullt återvinningsbara och Cradle to Cradle Guld-certifierade baksida för textila plattor. Den har uppnått Cradle to Cradle® Platinum-nivån för materiell hälsa. Tillgänglig för alla kollektioner.