Textilgolv för en bättre inomhusmiljö
Textilgolv för en bättre inomhusmiljö

Textilgolv - Var och när passar det?

Vi arbetar med kreativa, hållbara golvlösningar som bidrar till människors hälsa och välbefinnande (på arbetsplatsen).

Textilgolvets mest framträdande funktion är ljudreducering. Ett textilgolv skapar en tystare miljö som kan höja funktionaliteten i en lokal där människor behöver koncentrera sig eller vill slappna av. En annan funktion som kanske många finner förvånande är att textilgolv kan bidra till en renare inomhusluft.

Ett textilgolv av hög kvalitet kapslar in damm och partiklar och håller kvar dem tills du dammsuger. Det finns förstås också subjektiva skäl till att välja ett textilgolv. Extra komfort. En känsla av trivsel eller lyx. En estetik i inredningen som helt enkelt matchas bäst med något av våra textilgolv.

Luft

Idén om textilgolv som mindre hygieniska kommer förmodligen från 70-talet, då marknaden svämmades över av billiga nålfiltsmattor som installerades i miljöer där varken användning eller underhåll var lämpade för textila golv, t.ex. i entréplanet av en högstadieskola där tusen elever passerade varje dag utan att golvet fick adekvat skötsel.

Nålfilt var billigt att köpa in, enkelt att installera och den allmänna uppfattningen var att de inte heller behövde städas. På 70-talet stod textilgolv för 40% av den svenska golvmarknaden, vilket i sig vittnar om att textilgolv installerades på en mängd ytor där denna golvtyp inte är ett optimalt val.

När debatten om ohygieniska textilgolv väl kom blev den häftig och påverkade inte bara nålfiltsmattor, utan hela produktgruppens rykte. I själva verket handlade det om fel produkt på fel plats med obefintligt eller bristande underhåll. Idag har vi en helt annan förståelse för kvalitet, projektering och underhåll av textilgolv.

Moderna textilgolv avger inget damm.

De senaste 30 åren har våra textiplattor tillverkats av dammfritt nylon. Ett modernt textilgolv drar åt sig och kapslar in damm och findamm och håller kvar dem tills du dammsuger, med rätt dammsugare tar du effektivt upp smuts även på djupet. Eftersom våra textilgolv har väldigt låga VOC (emissionsvärden) så frigörs inga kemikalier från mattan.

Airmaster®

AirMaster® lanserades första gången 2010 och skapades kring ett patenterat garn som kapslar in damm och partiklar ännu mer effektivt än vanliga textilgolv. Luftkvalitén i ett rum inrett med AirMaster® är upp till fyra gånger bättre än ett rum med andra textilgolv. Läs mer om AirMaster®.

Soundmaster®

Soundmaster

Ljud

Alla textilgolv absorberar ljud. Grundprincipen är att ju tjockare lugg desto bättre akustik. Ännu bättre ljudreducerande prestanda får du med tillvalet Desso SoundMaster®.

Desso SoundMaster® är en akustikbaksida som är tillverkat av till 80 % återvunna PET-flaskor. SoundMaster® finns i två utföranden och kan installeras som ett tillval på de flesta, men inte alla Dessoprodukter. Vissa golv kan få synliga sömmar med SoundMaster®. Grundregeln för om ett golv passar med SoundMaster® handlar om höjden på luggen. Låg lugg gör det svårare att applicera en extra akustikbaksida utan att det syns. Hög lugg eller textur ger fritt fram för SoundMaster®.

SoundMaster finns i dessa två utföranden;
SoundMaster som är 5 mm och ger ett stegljudsförbättringsvärde upp till +15dB utöver standardvärdet.
SoundMaster Lite är 3 mm och ger ett stegljudsförbättringsvärde upp till +8dB utöver standardvärdet.

 

Ljus

Att konservera energi handlar inte bara om att designa produkter med mer effektiv energiförbrukning och släcka lampan när vi lämnar ett rum. Även inredningen kan bidra. Precis som dagen känns ljusare efter att det snöat kan vi använda material i våra inomhusmiljöer som bättre reflekterar ljus. Detta är grundtanken med specialkollektionen Light Reflection Master®. Här är strävan efter ett högt Light Reflection Value (LRV), det mått designvärlden använder för att mäta den totala kvantiteten av synligt och användbart ljus som ett material reflekterar när det träffas av en ljuskälla. En helt svart yta har LRV 0. En perfekt vit yta har ett reflektionsvärde på 100. Desso Light Reflection Master kan öka ljusstyrkan i ett rum upp till 14%.

Förslag på kollektioner
Du kanske också är intresserad av:
Desso inuti ett textilgolv garn
Inuti ett textilgolv

Ett textilgolvs kvalité handlar om materialet som används och hantverket i hur plattorna formas, tuftas och skärs ut.

Desso Airmaster® - Clears the Air
Desso Airmaster® - Clears the Air

Luftkvalitén i ett rum inrett med AirMaster® är upp till fyra gånger bättre än ett rum med andra textilgolv.

Desso Cradle 2 Cradle bild
Desso - Cradle to Cradle®

C2C går ut på att använda naturens processer som modell för mänsklig produktion. Ekonomisk tillväxt ska inte behöva ske på bekostnad av naturresurser och biologisk mångfald. Med rätt grunddesign kan