Textilgolv skapar en bättre inomhusmiljö

Textilgolv skapar en bättre inomhusmiljö

Textilgolv - Var och när passar det?

Vi arbetar med kreativa, hållbara golvlösningar som bidrar till människors hälsa och välbefinnande (på arbetsplatsen).

Textilgolvets mest framträdande funktion är ljudreducering. Ett textilgolv skapar en tystare miljö som kan höja funktionaliteten i en lokal där människor behöver koncentrera sig eller vill slappna av. En annan funktion som kanske många finner förvånande är att textilgolv kan bidra till en renare inomhusluft.

Ett textilgolv av hög kvalitet kapslar in damm och partiklar och håller kvar dem tills du dammsuger. Det finns förstås också subjektiva skäl till att välja ett textilgolv. Extra komfort. En känsla av trivsel eller lyx. En estetik i inredningen som helt enkelt matchas bäst med något av våra textilgolv.

Luft

Idén om textilgolv som mindre hygieniska kommer förmodligen från 70-talet, då marknaden svämmades över av billiga nålfiltsmattor som installerades i miljöer där varken användning eller underhåll var lämpade för textila golv, t.ex. i entréplanet av en högstadieskola där tusen elever passerade varje dag utan att golvet fick adekvat skötsel.

Nålfilt var billigt att köpa in, enkelt att installera och den allmänna uppfattningen var att de inte heller behövde städas. På 70-talet stod textilgolv för 40% av den svenska golvmarknaden, vilket i sig vittnar om att textilgolv installerades på en mängd ytor där denna golvtyp inte är ett optimalt val.

När debatten om ohygieniska textilgolv väl kom blev den häftig och påverkade inte bara nålfiltsmattor, utan hela produktgruppens rykte. I själva verket handlade det om fel produkt på fel plats med obefintligt eller bristande underhåll. Idag har vi en helt annan förståelse för kvalitet, projektering och underhåll av textilgolv.

Moderna textilgolv avger inget damm

De senaste 30 åren har våra textiplattor tillverkats av dammfritt nylon. Ett modernt textilgolv drar åt sig och kapslar in damm och findamm och håller kvar dem tills du dammsuger, med rätt dammsugare tar du effektivt upp smuts även på djupet. Eftersom våra textilgolv har väldigt låga VOC (emissionsvärden) så frigörs inga kemikalier från mattan.

Airmaster®

AirMaster® lanserades första gången 2010 och skapades kring ett patenterat garn som kapslar in damm och partiklar ännu mer effektivt än vanliga textilgolv. Luftkvalitén i ett rum inrett med AirMaster® är upp till fyra gånger bättre än ett rum med andra textilgolv. Läs mer om AirMaster®.

Soundmaster®

Ljud

Alla textilgolv absorberar ljud. Grundprincipen är att ju tjockare lugg desto bättre akustik. Ännu bättre ljudreducerande prestanda får du med tillvalet Desso SoundMaster®.

Desso SoundMaster® är en akustikbaksida som är tillverkat av till 80 % återvunna PET-flaskor. SoundMaster® finns i två utföranden och kan installeras som ett tillval på de flesta, men inte alla Dessoprodukter. Vissa golv kan få synliga sömmar med SoundMaster®. Grundregeln för om ett golv passar med SoundMaster® handlar om höjden på luggen. Låg lugg gör det svårare att applicera en extra akustikbaksida utan att det syns. Hög lugg eller textur ger fritt fram för SoundMaster®.

SoundMaster finns i dessa två utföranden;
SoundMaster som är 5 mm och ger ett stegljudsförbättringsvärde upp till +15dB utöver standardvärdet.
SoundMaster Lite är 3 mm och ger ett stegljudsförbättringsvärde upp till +8dB utöver standardvärdet.

 

Textilplattor

Våra textila plattor finns i en stor mängd utföranden i både innovativa mönster- och strukturer och dova, harmoniska kulörer. DESSOs textila plattor passar väl med andra Tarkett-produkter för att skapa vackra och inspirerande miljöer.

Textilgolv på rulle

Tarkett - DESSO är ett ledande varumärke med mer än 85 års erfarenhet av tillverkning av högpresterande heltäckningsmattor. DESSOs textilmattor finns i flera harmoniska mönster och i ett stort utbud av kulörer.

Du kanske också är intresserad av:

Desso inuti ett textilgolv garn
Inuti ett textilgolv

Ett textilgolvs kvalité handlar om materialet som används och hantverket i hur plattorna formas, tuftas och skärs ut.

Desso Airmaster® - För en bättre inomhusluft
Desso Airmaster® - För en bättre inomhusluft

Luftkvalitén i ett rum inrett med AirMaster® är upp till fyra gånger bättre än ett rum med andra textilgolv.

Återvinning
Cradle to Cradle®

Vårt engagemang i den cirkulära ekonomin har en lång historia. Tarkett samarbetar sedan 2011 med Cradle to Cradle och miljöinstitutet EPEA.

Kontor med Tarkett Dessos textilgolv, grått och gult.
DESSO Essence kollektionerna - Kombinera dem som du vill!

Essence textilplattor är framtagna för att kunna matchas med varandra, utforska möjligheterna med Essence, Essence Stripe, Essence Maze och Essence Structure.

Human Fascination textilgolv – inspirerad av naturens vidsträckta landskap
Human Fascination textilgolv – inspirerad av naturens vidsträckta landskap

Human Fascination textilgolv, en hyllning till naturens mångfald så väl som dess skörhet.

Human Fascination Breccia textilgolv
Human Fascination: Breccia

Upptäck vår Breccia textilgolvskollektion: den subtila ådringen i marmor och mineraler återspeglas i en energifull färgpalett bestående av sju nyanser.

Human Fascination Arable textilgolv
Human Fascination: Arable

Med inspiration från flera hundra år gammal åkermark och solsvedda jordbrukslandskap påminner Arable-kollektionen oss om en plats där naturliga landskap mött människan.

Human Fascination Granite textilgolv
Human Fascination: Granite

En dämpad, jordig palett möter rika, kryddiga toner och den tredimensionella framtoningen ger textilplattorna ett oförutsägbart uttryck.

Human Fascination Flores textilgolv.
Human Fascination: Flores

Flores har de mångskiftande blomsterängarna och den artrika växtvärlden som förebild. Sex flerfärgade plattor fångar den rika mångfalden i vår flora.

Kontor textilgolv heltäckningsmatta röd rosa orange grå
Desso Stratos & Desso Stratos Blocks – nu ännu mer hållbara

Vår populära kollektion Stratos är uppdaterad i en ny fräsch färgpalett och är i linje med vårt hållbarhetsarbete. Desso Stratos och Desso Stratos Blocks kommer nu med EcoBase® baksida och Econyl®garn

Desso Airmaster Gold textilmattor för en bättre arbetsplats
Nu lanserar Tarkett tre nya Desso AirMaster Gold-kollektioner

Med Cradle to Cradle Gold-certifiering och en unik förmåga att fånga in de minsta dammpartiklar, bidrar kollektionen till en hälsosammare arbetsplats och banar väg för en hållbar framtid.

Tarkett - DESSO SoundMaster akustikbaksida för textila plattor
DESSO SoundMaster® - Akustikbaksida

Tystare miljöer reducerar stress och gör det lättare att koncentrera sig. DESSO SoundMaster är en smidig akustiklösning som skapar en bättre arbetsmiljö.

Trendriktigt geometriskt mönster – textilgolv i en hotellmiljö – Desso Mode kollektionerna
DESSO Mode Collection

DESSO Mode består av 5 olika kollektioner med olika uttryck, upptäck kollektionernas distinkta design, från Art Deco, modernt till tidlös och subtil design för en lyxig känsla.

Förslag på kollektioner