Textilgolv skapar en bättre inomhusmiljö

Textilgolv skapar en bättre inomhusmiljö

Textilgolv - Var och när passar det?

Vi arbetar med kreativa, hållbara golvlösningar som bidrar till människors hälsa och välbefinnande (på arbetsplatsen).

Textilgolvets mest framträdande funktion är ljudreducering. Ett textilgolv skapar en tystare miljö som kan höja funktionaliteten i en lokal där människor behöver koncentrera sig eller vill slappna av. En annan funktion som kanske många finner förvånande är att textilgolv kan bidra till en renare inomhusluft.

Ett textilgolv av hög kvalitet kapslar in damm och partiklar och håller kvar dem tills du dammsuger. Det finns förstås också subjektiva skäl till att välja ett textilgolv. Extra komfort. En känsla av trivsel eller lyx. En estetik i inredningen som helt enkelt matchas bäst med något av våra textilgolv.

Luft

Idén om textilgolv som mindre hygieniska kommer förmodligen från 70-talet, då marknaden svämmades över av billiga nålfiltsmattor som installerades i miljöer där varken användning eller underhåll var lämpade för textila golv, t.ex. i entréplanet av en högstadieskola där tusen elever passerade varje dag utan att golvet fick adekvat skötsel.

Nålfilt var billigt att köpa in, enkelt att installera och den allmänna uppfattningen var att de inte heller behövde städas. På 70-talet stod textilgolv för 40% av den svenska golvmarknaden, vilket i sig vittnar om att textilgolv installerades på en mängd ytor där denna golvtyp inte är ett optimalt val.

När debatten om ohygieniska textilgolv väl kom blev den häftig och påverkade inte bara nålfiltsmattor, utan hela produktgruppens rykte. I själva verket handlade det om fel produkt på fel plats med obefintligt eller bristande underhåll. Idag har vi en helt annan förståelse för kvalitet, projektering och underhåll av textilgolv.

Moderna textilgolv avger inget damm

De senaste 30 åren har våra textiplattor tillverkats av dammfritt nylon. Ett modernt textilgolv drar åt sig och kapslar in damm och findamm och håller kvar dem tills du dammsuger, med rätt dammsugare tar du effektivt upp smuts även på djupet. Eftersom våra textilgolv har väldigt låga VOC (emissionsvärden) så frigörs inga kemikalier från mattan.

Airmaster®

AirMaster® lanserades första gången 2010 och skapades kring ett patenterat garn som kapslar in damm och partiklar ännu mer effektivt än vanliga textilgolv. Luftkvalitén i ett rum inrett med AirMaster® är upp till fyra gånger bättre än ett rum med andra textilgolv. Läs mer om AirMaster®.

Soundmaster®

Soundmaster

Ljud

Alla textilgolv absorberar ljud. Grundprincipen är att ju tjockare lugg desto bättre akustik. Ännu bättre ljudreducerande prestanda får du med tillvalet Desso SoundMaster®.

Desso SoundMaster® är en akustikbaksida som är tillverkat av till 80 % återvunna PET-flaskor. SoundMaster® finns i två utföranden och kan installeras som ett tillval på de flesta, men inte alla Dessoprodukter. Vissa golv kan få synliga sömmar med SoundMaster®. Grundregeln för om ett golv passar med SoundMaster® handlar om höjden på luggen. Låg lugg gör det svårare att applicera en extra akustikbaksida utan att det syns. Hög lugg eller textur ger fritt fram för SoundMaster®.

SoundMaster finns i dessa två utföranden;
SoundMaster som är 5 mm och ger ett stegljudsförbättringsvärde upp till +15dB utöver standardvärdet.
SoundMaster Lite är 3 mm och ger ett stegljudsförbättringsvärde upp till +8dB utöver standardvärdet.

 

Du kanske också är intresserad av:

Desso inuti ett textilgolv garn
Inuti ett textilgolv

Ett textilgolvs kvalité handlar om materialet som används och hantverket i hur plattorna formas, tuftas och skärs ut.

Desso Airmaster® - För en bättre inomhusluft
Desso Airmaster® - För en bättre inomhusluft

Luftkvalitén i ett rum inrett med AirMaster® är upp till fyra gånger bättre än ett rum med andra textilgolv.

Desso Cradle 2 Cradle bild
Desso - Cradle to Cradle®

Idag behöver inga Desso-golv sluta som sopor. När vi som första golvföretag i världen certifierades för Cradle to Cradle genomgick företaget enorma omställningar.

Tarkett - DESSO SoundMaster akustikbaksida för textila plattor
DESSO SoundMaster® - Akustikbaksida

Tystare miljöer reducerar stress och gör det lättare att koncentrera sig. DESSO SoundMaster är en smidig akustiklösning som skapar en bättre arbetsmiljö.

Förslag på kollektioner