Vilka textilgolv kan återvinnas och hur fungerar det?

Vilka textilgolv kan återvinnas och hur fungerar det?

Tarkett har utvecklat en ny teknik i samarbete med Aquafil som gör det möjligt att separera garnet från resten av textilplattan. Aquafil kan sedan tillverka ECONYL®-garn, som består av 100 % återvunnet material, som i sin tur t ex kan användas till nya textilgolv. Dessutom kan Tarketts baksidor med EcoBase återvinnas. De är utvecklade för återvinning och har funnits på marknaden i flera år.

Vilka golv kan återvinnas?

•    Textila plattor med öglad lugg och med PA6-garn i storlek 48 x 48 och 50 x 50 cm oavsett fabrikat och baksida.

Hur fungerar det?

  • En förbesiktning görs på plats av utbildad golvtekniker eller Tarkett-säljare med särskild testutrustning för att säkerställa materialets fiberkvalitet Besked om eventuell återvinning kan lämnas direkt på plats.
  • I samband med förbesiktningen fyller ansvarig säljare eller tekniker ett formulär i med uppgifter om projektet som skickas till lokal kundservice.
  • Plattorna skickas sedan till Tarketts anläggning i Nederländerna där garnet separeras med den nya tekniken. Renhetsgraden blir över 95 %, vilket är en förutsättning för att det ska kunna återanvändas. 
  • Kunden erhåller ett certifikat för mängden material som samlats in, mängd råvara och CO2-utsläpp som återvinningen sparat.
  • För varje kvadratmeter textilgolv som återvinns sker en klimatbesparing om ca 6 kg CO2, är det dessutom ett golv med en EcoBase-baksida ökar besparingen till ca 8 kg CO2.

Fastighetsägare och andra som vill skicka gamla golv för återvinning kan göra det redan idag genom att:

Kontakta oss 

Du kanske också är intresserad av:

Desso Traverse picture
Textilgolv skapar en bättre inomhusmiljö

Ett textilgolv av hög kvalitet kapslar in damm och partiklar och håller kvar dem tills du dammsuger. De är också ljudreducerande och skapar en tystare miljö.

Återvinning av golv
Återvinning av plast, linoleum och textilgolv

Det som förr sågs som avfall omvandlar vi till råvaror och nya innovativa produkter. På Tarkett pratar vi inte längre om produkternas "end-of-life" utan "end-of-use".

återvinning av textila golv
Återvinning av gamla textilgolv

Tack vare ny teknik som utvecklats av Tarkett i samarbete med Aquafil, öppnas dörren för återvinning av upp till hälften av de ca 2 miljoner kvm textila golvplattor som läggs i Sverige varje år.

Se alla våra textilplattor:

Textilgolv - plattor

Här har vi samlat våra kollektioner av textila plattor från Desso. Desso, som är en del av Tarkett Group, har mer än 85 års erfarenhet av textila plattor i hög kvalitet. Desso blev det första golvföretag i världen att arbeta för en cirkulär ekonomi av tillverkning och återvinning som inte lämnar något avfall – en filosofi som konkretiseras med certifikatet Cradle to Cradle, eller vagga till vagga på svenska.