Så blir framtidens sjukhus – läs vår nya rapport

Framtidens sjukhus, utmaningar & möjligheter

Rapport

Utmaningarna med framtidens sjukhus

Eftersom sjukvården påverkades mycket av Covid-19-pandemin, ville vi undersöka utmaningarna för framtidens sjukhus närmare.  Vi delar med oss av våra insikter i rapporten ”The Hospital of the Future: Challenges and Stakes”. Den beskriver de mänskliga, logistiska och tekniska utmaningarna som dagens sjukhus står inför och presenterar några innovativa idéer från internationella sjukvårdsexperter. Att förstå våra mänskliga behov ligger till grund för allt vi gör och det är också kärnan i vår devis ”Human Conscious Design”.  

Morgondagens sjukhus måste bli mer effektiva, hållbara och ha ett större mänskligt fokus. Vår rapport tar upp de tre viktigaste faktorerna för en positiv patientupplevelse – förbättrad vårdtillgänglighet, större inflytande för patienter och deras anhöriga samt ökad livskvalitet för patienter och vårdpersonal. För att nå dit krävs förbättringar inom sjukhusdesign, ett större mänskligt fokus och ny teknik.

Dessa förbättringar förutsätter att olika discipliner inom sjukvårdssektorn samarbetar och delar med sig av sin kunskap och expertis. Vi har samtalat med olika experter inom sjukvården för att förstå hur framtidens sjukhus kan utvecklas. Resultatet presenteras i denna nya rapport.

Så tog vi fram rapporten

Som grund till rapporten ligger en omfattande litteraturgenomgång inom ämnet och kvalitativa djupintervjuer med experter inom sjukvård och sjukhusdesign från olika delar av världen. Även rundabordssamtal anordnades där vi samlade experter för att forma en vision för framtidens sjukhus. Denna rapport är en sammanfattning av insikter som kommit fram under processen.

Samarbete mellan olika discipliner

De experter som bidragit till rapporten kommer från olika, men sammanlänkade kompetensområden – alltifrån design och arkitektur till medicinsk expertis och omvårdnad. Denna bredd bidrar till att överbrygga ”stuprören” som finns mellan olika specialiteter. En viktig aspekt när vi gjorde rapporten var att undersöka frågan om framtidens sjukhus från ett brett perspektiv så att rekommendationerna är relevanta för de många olika intressen som finns.

Framtidens sjukhus – utmaningar och möjligheter

Ladda ner rapporten
”The Hospital of the Future: Challenges and Stakes”

Viktiga slutsatser

Förbättra tillgången till vård

  • En åldrande och ökande befolkning samt kroniska sjukdomar ökar belastningen på sjukvården.
  • Den pågående pandemin har synliggjort brister inom dagens sjukvårdsystem.
  • Tillgängligheten till vård är en utmaning de kommande åren. Detta beror främst på bristen på vårdpersonal men även andra faktorer som tillgång till vårdfaciliteter mm.
  • Den ökade digitaliseringen som uppstått på grund av pandemin kan bidra till att öka tillgängligheten till vård.
  • En tillgänglighetsanpassad sjukhusmiljö som gör det lätt för patienter och personal att ta sig runt och hitta rätt är viktigt för att göra vården mera lättillgänglig.  

Stärk patienternas och personalens ställning

  • Patienter, anhöriga och vårdpersonal måste tillsammans skapa förutsättningar för att patienten ska bli delaktig i sin vård och vårdprocess.
  • Många patienter tycker det är viktigt med transparens kring sin vårdprocess.
  • Kommunikationen mellan patient och vårdgivare är en nyckel för att patienten ska känna sig informerad och delaktig i sin vårdprocess.
  • E-hälsovård, sjukvård i hemmet och närsjukvård underlättar patientens vårdprocess och minskar vårdtiden på sjukhus. 

 

 

 

Skapa livskvalitet i sjukvårdsmiljöer

  • Genom god design kan man skapa vårdytor som bidrar till patientens känsla av lugn och ro, integritet och kontroll. 
  • Vårdpersonalens tillgänglighet och arbetsmiljö påverkar patientens upplevelse.
  • Avskilda ytor där vårdpersonalen kan koppla av och återhämta sig från den krävande vårdmiljön under sitt arbetspass är viktigt. 

 

 

Kontinuitet i vården är viktig oavsett vårdsituation

  • Kontinuitet i vården är en avgörande faktor för patientens upplevelse
  • Att förebygga infektioner är en stor utmaning för vården
  • Flexibla sjukvårdsbyggnader är ett sätt att förbereda sig inför akuta vårdbehov.

 

Ökad effektivitet genom digitalisering

  • En ”smart” sjukvårdsbyggnad kan öka patientens upplevelse på sjukhuset, genom en förenklad administration som gör att personalen kan lägga mer tid på patienten.
  • BIM (byggnadsinformationsmodeller) är en stor tillgång vid underhållet av sjukvårdsfastigheterna och bidrar till att öka patientupplevelsen.
  • Digitaliseringen av den fysiska miljön bidrar till ökad hållbarhet. 

En hållbar utveckling inom sjukvården

  • Sjukvårdsinrättningar genererar normalt stora CO2-utsläpp
  • En minskad energianvändning och en förbättrad avfallshantering är åtgärder som har en direkt inverkan på sjukvårdens CO2-utsläpp.
  • Minskad användning av läkemedel och hållbara inköpsprocesser är åtgärder som har en indirekt verkan för att minska utsläppen av växthusgaser.
  • Hållbara vårdprocesser som minskar patientens vårdtid på sjukhus kan ha en stor inverkan på utsläppen av växthusgaser.

 

Om du har frågor eller kommentarer kring rapporten Hospitals of the Future, eller hur Tarkett kan hjälpa till,

Hör av dig till oss!

Vår kunskap

Infektionsprevention och golv

Covid19-pandemin synliggjorde vikten av god handhygien och bra städrutiner för att minska smittspridningen av Corona-viruset. Den har också bidragit till ett ökat fokus på infektionsprevention och kontroll inom sjukvården och äldrevården för att stoppa infektioner och motverka antibiotikaresistens. I det här sammanhanget är valet av golv- och väggbeklädnader avgörande för att skapa effektiva städrutiner.

En golvlösning för varje utrymme

Sjukhus och andra vårdlokaler ställer särskilda krav på golvens funktion. Vi designar våra golvlösningar inom sjukvården med patienter och personal i åtanke – och med funktionskrav som slitage, säkerhet, komfort och infektionsprevention.