
Grön omställning på Tarkett
Världen står nu inför den dubbla utmaningen av pandemi och klimat. Det är ännu oklart ifall pandemin blir ett bakslag för utvecklingen mot ett hållbart samhälle — där ekonomiskt pressade företag prioriterar kortsiktigt lönsamhet över långsiktiga hållbarhetsmål — eller om den blir en ögonöppnare som får fler att agera när det inte längre är svårt att föreställa sig en kris som dramatiskt förändrar förutsättningarna för vår civilisation.
En plats där dessa frågor manifesteras är kontoret.
— Vi står vid ett vägskäl för hur vi kommer att utforma arbetsplatser, säger Anette Timmer, europeisk marknadschef för segmenten arbetsplatser, besöksnäring och fritid på Tarkett.
— Just nu har vi en period av limbo med tomma kontor och ett stort antal människor som arbetar hemifrån. Så hur går vi vidare? Kontor med långa rader av skrivbord där människor sitter bredvid varandra mellan nio och fem lär inte komma tillbaka, annat än kanske för en viss typ av företag. Så då är frågan om företag helt eller delvis kommer att rationalisera bort det gemensamma kontoret, vilket vi sett ett par exempel på, eller om de kommer att utveckla en ny typ av arbetsplats för sina medarbetare.
Vilka tendenser ser du?
— Det är fortfarande väldigt tidigt. Alla försöker ta reda på vad det här innebär för just dem. På Tarkett har vi under flera år studerat kontorsarbetares attityder till sin arbetsmiljö. Det vi sett i år är att hemarbete blir svårare för människor över tid. Den första tiden kunde en del uppleva det som en lättnad, att slippa pendling. Men redan i juni, och ännu mer mellan juni och september, såg vi en överväldigande majoritet av människor som saknade kontoret. Framför allt unga, som är beroende av att lära sig av andra på arbetsplatsen, lider av att jobba hemma. Vi såg också att fler människor led av bristen på balans mellan arbete och fritid än innan pandemin. Så missnöje bland en majoritet av medarbetarna och kunskapstapp hos den yngre generationen är knappast faktorer som företag kan ignorera när de planerar sina arbetsplatser.
Kommer kontoren att bli mindre?
— Inte nödvändigtvis. Om du tänker på hur vi arbetade innan pandemin, så var folk ändå inte på plats hela tiden, vi satt i möten, vi reste, ibland flera dagar i veckan. Två faktorer som talar emot det mindre kontoret är att vi kanske inte kommer vilja gå tillbaka till att sitta tätt. Det andra är att människor eventuellt kommer att resa mindre i jobbet, och därmed faktiskt tillbringa mer tid på kontoret än förut.
Ser du en skillnad i vad människor vill ha ut av sitt kontor?
— Människor längtar efter professionella miljöer. De vill inte längre att det gemensamma kontoret ska kännas som hemma. Vad detta innebär varierar. En del föredrar Google-stilen med en lekfull inredning, andra vill ha det mer strikt. Men idén är att när man går till jobbet för att utföra något annat än det man gör på sitt hemmakontor, vill man också ha en annan miljö.
En annan faktor som under pandemin seglat upp till andra plats på prioriteringslistan är hållbarhet. Att arbeta i en miljö som inte tagit hänsyn till hållbarhet ses nu som ett av de stora arbetsmiljöproblemen, tillsammans med luftkvalitet och ljudnivå.

Hur jobbar Tarkett med sitt erbjudande för att möta de nya kontorens behov?
— Det som framför allt utmärker Tarketts arbetsplatssegment, utöver vårt hållbarhetsarbete, är vårt helhetserbjudande för alla golvtyper. Om någon vill bygga en basketplan på kontoret, fixar vi det. Vad ett företag än har för vision och behov har vi ett fullt spektrum av produkter. Det faktum att vi själva står för all produktutveckling och nästan all tillverkning och återvinning, samt har arbetat med varje segment under en lång tid, gör att Tarkett också för med sig en djup expertis till varje projekt.
Hur såg produktutvecklingen för kontor ut på Tarkett innan pandemin?
— Tarketts strategi har länge fokuserat på hur våra material kan bidra till människors hälsa och välmående. Hur material påverkar människor och miljö har varit den centrala frågan på Tarkett sedan 2011 och ännu längre för Desso. Det har inte förändrats. Men det här året har bekräftat att strategin är rätt. När vi började att prata om inomhusluft för tio år sedan var det ingen vi pratade med som tyckte det var viktigt. Men i våra undersökningar av kontorsarbetare har “luftkvalitet” de senaste åren toppat prioriteringslistan. Och det här året är det ingen som har missat kopplingen mellan inomhusmiljö och hälsa.