Hotell Mårtenson

Hotell Mårtenson

2019 | Halmstad, Sverige

Bildgalleri

En totalrenovering utförd av arkitektfirman Spik Studios gjorde Hotell Mårtenson till Halmstads självklara vardagsrum. En mötesplats för lokalbefolkningen och en plats där besökare inte bara bor utan blir kvar för att uppleva staden.

Hotellet har anor från 1858 och var alltid ett känt landmärke i Halmstad. Senast som kedjehotell (First Hotel) som delade sina lokaler med inhyrda krögare och pubar.

Men när hotellet stängdes för renovering 2019 började arbetet med en ny identitet. Spik Studios vann upphandlingen med sin vision om “1920-tal möter 2020-tal”: Att bevara element från byggnadens glansdagar men kombinera dem med sommarstadens Halmstads ljusa lätthet.

Hotellet drivs idag som ett boutique-hotell i Nordic Choice-koncernens regi.

Arkitekten berättar: 

— 1920-talet möter 2020-talet. Visionen var att ta vara på de klassiska element som finns i de vackra gamla byggnaderna, men med en tvist: Det ska kännas att man är i Halmstad.

För att i någon mån återställa hotellet till dess glansdagar bevarade vi mycket dekor. Pelare och stuckatur. Gamla dörrar som vi restaurerade istället för att byta ut. Det finns även en koppling till 1920-talet i lampor och inredning som vi ofta tillverkade själva eller köpte second hand.

Samtidigt ville vi hylla Halmstad, som är en sommarstad. Vi ville hålla känslan ljus och fräsch, lätt och somrig. Vi har beige och vitt på väggarna och blommönster på soffor och mattor. På borden ligger skivor i ljus terrazzo, ett byggmaterial som många kanske associerar till trappuppgångar, men som här har fått bli inredning.

Noble för 20-talskänsla

Alla material hade kunnat användas 1920. På golvet ligger ett ljust parkettgolv från Tarketts kollektion Noble, utvalt för att respektera det gamla husets art deco-estetik. Noble är en nytolkning av ett klassiskt holländskt rutmönster där träfibrens riktning varieras mellan rutorna. Effekten är en levande yta som ger en handgjord känsla. Noble är det genomgående golvvalet, i kombination med mattor och mosaik runt baren. 

Kundens önskan var att hotellet skulle bli “Halmstads vardagsrum”. För att ta fram ett koncept som var både enhetligt och varierat använde vi oss av berättelser och karaktärer från hotellets historia. En klassöverskridande kärlekshistoria mellan hotelldirektören Frans och städerskan Greta inspirerade teman som präglar baren, restaurangen, caféet och konferensytorna. Grundidén är att Hotel Mårtenson ska vara en plats där alla är välkomna, oavsett inkomst. Kom in spontant för en kaffe, en enkel lunch eller boka bord för middag i matsalen. Menyer och inredning är inspirerade av Frans och Gretas resor i världen. Vi använde denna berättelse när vi valde t.ex. föremål till hotellets bokhyllor och ville fånga känslan av saker som samlats från olika resmål under ett helt liv.

Pandemin har inte påverkat vår inredning. Inför eventuella nya restriktioner går det förstås att ta bort stolar och spärra av bord. Det är att föredra framför att plocka bort inredning. Det får inte se omöblerat ut. Vad vi sett så vill människor sitta nära varandra, så länge det är möjligt. 

Halmstad har som så många andra småstäder drabbas av nedskärningar och butiksdöd i innerstan. Hotell Mårtenson ingjuter nytt liv och ger en typ av mötesplats som inte funnits här förut, lika mysig inne som ute och lika relevant sommar som vinter. För besökare blir Hotell Mårtenson en direkt upplevelse av Halmstad, gästerna får tillgång till en av de bästa mat- och miljöupplevelserna i staden, utan att lämna hotellet.

— Simon Poulsgaard, Spik Studios

Förslag på kollektion

Om

Ett nyrenoverat hotell i Halmstad där 2020-talet möter 1920-talet. På golvet ligger ett ljust parkettgolv från kollektionen Noble.

Arkitekt/Designer

Spik Studios

Segment