Inuti ett textilgolv

Inuti ett textilgolv

Ett textilgolvs kvalité...

...handlar om materialet som används och hantverket i hur plattorna formas, tuftas och skärs ut. Vi har tagit fram flera patenterade material och metoder för att nå den standard vi kan erbjuda idag som du kan läsa mer om här nedan.

Ecobase®

För snart tio år sedan skapade vi DESSO Refinity®, en metod för att skilja fiber och garn från mattans baksida så att varje material kan återvinnas för sig.

Refinity öppnade upp för DESSO EcoBase®, den baksida som gav oss vår första Cradle to Cradle® silvercertifiering för en komplett produkt.

EcoBase® är unik för Desso. Det är en baksida vi återvinner till 100 %. Varje ny EcoBase® består idag till 50 % av vårt eget återvunna material. Huvudingrediensen i Ecobase® är polyolefin, vilket är ett "virgin"/jungfru-material. Ecobase® baksidan består av ca. 80% återvunnet kalk från Holländska vattenreningsverk. Vår gamla baksida, ProBase, finns fortfarande kvar som ett mer budgetvänligt alternativ. ProBase är gjord av bitumen, ett material som även 90 % av övriga textilgolvs producenter använder. Bitumen är mycket svårare att återvinna och kommer att på sikt fasas ut från Tarkett.

Hantverket

På textilplattans ovansida finns numera ofta EcoNyl. Vi arbetade tillsammans med Aquafil under tiden de utvecklade nylongarnet Econyl. EcoNyl görs på gammalt nylon som bearbetas och återanvänds. EcoNyl går att återvinna hur många gånger som helst utan att tappa i kvalitet. När vi tar tillbaka ett golv gjort av EcoNyl har det samma antal öglor som när vi sålde det.

Öglorna bildar textilgolvets lugg. Öglor i olika längd ger golvet struktur. Öglad lugg utgör den vanligaste ytan, på grund av sin stabilitet. Skuren lugg, då öglorna skärs upp, ger ett mjukt och levande intryck där du ser subtila skiftningar i mattan när den utsätts för tryck. En högre lugg ger bättre ljudreducering och komfort. En lägre lugg ger mindre motstånd för t.ex. städning och flytt av möbler.

Desso lugg bild

För att färga ett textilgolv finns två metoder. Styckfärgad eller genomfärgad.

  • Styckfärgad innebär att man tuftar textilen med vitt garn som badas i färg när det är färdigt. Det är ett enklare, snabbare sätt att arbeta som också tillåter klarare, starkare färger.
  • Genomfärgad betyder att man tuftar textilen med garn som redan färgats. Infärgningen sker då redan när nylonet är i flytande form. Det är en långsammare process där färgen blir jämnare och sitter djupare i fibern vilket gör den ännu mer varaktig.

Installation & skötsel

Installation

En textilplatta har alltid en riktning som kan vara mer eller mindre uppenbar. Även en variationslös platta som bildar ett enhetligt golv måste läggas i rätt riktning. Luggen är nämligen en aning vinklad, vilket ger en skiftning i den platta som hamnar fel. Därför måste man alltid följa de pilar som finns på baksidan av varje platta.

Skötsel

Att underhålla ett textilgolv kräver tre komponenter: Dammsugning, fläckborttagning och djuprengöring. Du behöver dammsuga ett textilgolv minst två gånger i veckan. Använd helst en dammsugare med roterande borste (borstvalsdammsugare) som får upp även djupt liggande smuts.

Läs mer i läggnings- och underhållsanvisningarna nedan för mer information

Du kanske också är intresserad av:

Desso Traverse picture
Textilgolv skapar en bättre inomhusmiljö

Ett textilgolv av hög kvalitet kapslar in damm och partiklar och håller kvar dem tills du dammsuger. De är också ljudreducerande och skapar en tystare miljö.

Desso Airmaster® - För en bättre inomhusluft
Desso Airmaster® - För en bättre inomhusluft

Luftkvalitén i ett rum inrett med AirMaster® är upp till fyra gånger bättre än ett rum med andra textilgolv.

Återvinning
Cradle to Cradle®

Vårt engagemang i den cirkulära ekonomin har en lång historia. Tarkett samarbetar sedan 2011 med Cradle to Cradle och miljöinstitutet EPEA.