Magdalena Nilsson tolkar Circular Collection i Tarkett Ateljé

Magdalena Nilsson tolkar Circular Collection i Tarkett Ateljé

Magdalena Nilsson gör golv till konst i ett nytt samarbete med Tarkett. Verket An abstract on landscape visades för första gången under designveckan Stockholm Creative Edition. 

För att göra det lättare för arkitekter och beställare att välja cirkulära material har Tarkett lanserat Circular Collection, en kollektion som samlar alla våra fullt återvinningsbara produkter av vinyl, textil och linoleum. Alla produkter i Circular Collection uppfyller de hållbarhetskrav som är en förutsättning för att lyckas med en cirkulär omställning i samhället. Materialen har också stor estetisk potential som vi visar upp genom en rad kreativa samarbeten i Tarkett Ateljé, vårt nya showroom på Södermalm i Stockholm.

Först ut är Magdalena Nilsson, en tekniskt sofistikerad konstnär som undersöker sina material på djupet. Nilsson, som är utbildad på Konstfack, arbetade främst med porslin men också som möbelformgivare innan hon lämnade bruksföremålen för en friare uttrycksform. Idag är hon mest känd för sina skulpturer och taktila landskapsbilder som på olika sätt återberättar kustlinjer, bergskedjor, berggrunden, scener som är för stora, för långt borta eller djupt nere för att upplevas fullt ut på plats. I tidigare verk har Nilsson ofta utgått från topografiska kartor, brutit ner voluminösa landskap och gjort dem tillgängliga i mindre skalor.

Circular Collection i händerna på Magdalena Nilsson ledde till verket An abstract on landscape, en färgstark golvinstallation på ca 70 kvm där en intarsia-liknande bild gjord av vinyl och linoleum ger känslan av att vandra runt i ett klipplandskap och se hur det speglar sig i havet. För Nilsson, som främst arbetat med lera och porslin, var det första gången hon använde dessa material.

– Både mönster och färger har sin motpart i klippor och berg, säger Magdalena Nilsson. Linoleums marmorering påminner om marmoreringen i berg. Tarketts vinyl består av granulat som pressats samman till korniga mönster, precis som natursten består av material som pressats ihop under tryck. När man lägger de subtila skiftningarna på stora ytor är det lätt att missa detaljerna. Jag ville lyfta fram och rama in, dra ögat till detaljerna i färgerna och materialet.

An abstract on Landscape av Magdalena Nilsson installeras på Tarkett Ateljé

Här blev installationen ett nära samarbete med Tarketts tekniska team för att beräkna, skära ut och sammanfoga golvets många delar till en precis komposition — som dessutom tål att användas. Verket är ett golv som besökarna kan beträda.

– Det här är ett konstverk som skulle kunna installeras i en offentlig miljö med höga materialkrav. Jag ser fram emot ett verk som man kan betrakta från avstånd och sedan gå runt i, säger Magdalena Nilsson.

Även färgerna är inspirerade av klipplandskap och Magdalena Nilssons nyliga arbete med akvarell.

– Tänker man på sten tänker man kanske på en variation av jordtoner och grått. Men när man tittar nära på sten finns så många andra färger. Klipplandskapets palett varierar också, solen går ner och under en kort stund blir klipphällen rosa. Tittar man ännu närmare, under ett elektronmikroskop, exploderar sten av färg. Jag vill visa min iakttagelse av ett landskap. 

Tarketts vision är att våra material ska bidra till en cirkulär omställning i samhället. Att materialen i Circular Collection är fullt återvinningsbara innebär att återvinningen faktiskt fungerar i praktiken. Vi har både systemen för att samla in gamla golv och tekniken för att återvinna och använda dem som råvara i nya produkter.

– Det känns extra fint att göra ett tillfälligt konstverk när materialen är cirkulära och kan skickas tillbaka för att bli till nya golv, säger Magdalena Nilsson. De flesta material är linjära och kan inte användas igen på det sättet. När till exempel lera är bränt har det ändrat sina fysiska egenskaper och det går inte att vända processen.

An Abstract on Landscape visas i Tarkett Ateljé under ett antal månader. Välkommen!

Du kanske också är intresserad av:

Golvprover på Tarkett Ateljé
Circular Collection - Kollektionerna vi kan återvinna

Circular Collection omfattar alla de produkter som vi idag har ett fungerande insamlingssystem för (vinyl, linoleum samt textil) och där det insamlade materialet återvinns till ny råvara i golv.