Skatteverket

Skatteverket

2022 | Stockholm, Sverige

Bildgalleri

DESSO Essence och Linon binder ihop inredningen på Skatteverkets nya kontor 

Skatteverkets nya lokaler i Sundbyberg, Stockholm, har gett myndigheten ett prisbelönt och hållbart kontor för 3 000 medarbetare. Projektets storlek och hållbarhetsprofil ledde till valet av två DESSO-kollektioner: Essence och Linon.

När Skatteverket invigde sitt kontor i Nya Kronan i april 2022 fick 3 000 medarbetare en arbetsplats som stöttar deras nya sätt att arbeta. Flytten var en del av myndighetens övergång från fasta platser i ett öppet kontorslandskap till ett aktivitetsbaserat kontor i hälften så stora lokaler. 

Nya Kronan består av tre byggnader på totalt 45 000 kvadratmeter. Arbetsplatserna är fördelade enligt en 50/50-lösning: 50 procent är skrivbordsplatser och 50 procent utrymmen för andra typer av arbete, t.ex. arbetsrum, mötesrum eller projektbord.

Fastigheten utgör ett kvarter mitt i Sundbyberg och består av en befintlig byggnad och två nybyggda. Den renoverade byggnaden har fått behålla sin betongsstomme och har delvis byggts upp med hjälp av återbrukat material. De nya byggnaderna är utrustade med solceller och grönskande sedummattor på taket samt ett geoenergisystem som gör hela fastigheten självförsörjande på värme.

Bygget är certifierat enligt LEED Platinum, den högsta nivån i det mest etablerade bedömningssystem som finns för gröna byggnader. Nya Kronan vann också tidningen Byggindustrins prestigefyllda utmärkelse “Årets Bygge 2022” i kategorin hotell och kontor. Juryns motivering handlade om det samarbete mellan fastighetsbolag, byggentreprenör och hyresgäst som lett till ett så elegant och hållbart resultat.  

Juryns motivering: 


Samverkan har stått överst på agendan i det här projektet som blev klart både i tid och under budget. Hållbarhet och innovativa metoder har väglett fram till slutresultatet som är en byggnad av högsta kvalitet.

 

Arkitekten berättar 

– Det var ett stort projekt med ovanligt mycket frihet. Vi var en liten arbetsgrupp som fick generös tillgång till fastigheten under hela processen och kunde därför fatta snabba beslut. Skatteverket slopade sin ordinarie inredningspalett för att istället låta oss arbeta i enlighet med byggnaderna. Vi var därmed fria att förhålla oss till husen, vilket ledde till en harmonisk helhet.

Det finns en rad fina materialval i byggnaderna, kalksten, innerväggar av återbrukat tegel, hissar i toner av brons. Utifrån dessa valde vi en jordnära grundpalett som bryts av med fem kulörer och binds samman av golv i nyanser av brunt. 

Inredningens känsla — och budget — är förenlig med att Skatteverket är en tung myndighet som handskas med skattebetalarnas pengar. Ett krav var att all inredning ska hålla i tio år utan att se sliten ut. Samtidigt bör ett kontor vara en plats dit medarbetarna vill komma och som hjälper till i rekryteringen av ny talang.

Estetiskt har vi hållit en låg profil. Samma koncept på alla våningar. Känslan är diskret, aldrig spektakulär, men tittar man noga ser man gott om specialritade element: Receptionsdisk, teatrar i föreläsningssalar, träpaneler, spaljéer, bord och förvaring är alla unika för fastigheten. Vi skapade även ett tjugotal ytor med handmålade dekorationer och en installation för receptionen. Designen är homogen men känns aldrig repetitiv.

Skatteverkets aktivitetsbaserade arbetssätt innebär att lokalen delas upp i tre zoner: aktiv, mellan och tyst. Som i alla verksamheter förändras organisationen över tid. Därför tog vi fram ett inredningskoncept som harmoniserar hur man än möblerar om. En möbel kan byta rum eller avdelning utan att det stör. Inredning och färgpalett binds samman av golvet. Vi arbetade med två kollektioner av DESSO textilgolv. För de 600 mötesrummen valde vi DESSO Linon som ger en exklusiv känsla när man kliver in i rummet. På de flesta övriga golv ligger DESSO Essence i en ljusbrun kulör. 

Totalt handlar det om 30 000 kvadratmeter, enorma ytor där installationskostnaden hölls nere tack vare att textilgolv går så snabbt att lägga. Att materialet kan återvinnas till nya golv när det rivs ut känns förstås extra bra när det handlar om så stora volymer. 

Utöver hållbarhetspoäng och känsla bidrar DESSO-golven till en lägre ljudnivå och mindre dammspridning. Är det praktiskt att lägga en ljus matta på så stora ytor? Det var en diskussion som uppstod, men eftersom städning och fläckborttagning av materialen är så effektiv kunde vi behålla den nyans som ger bäst känsla i rummet. Lokalerna har en traditionell kontorsbelysning, vilket riskerar att ge ett stelt och kyligt intryck. Men med dessa färgpaletter och material kunde vi trolla bort kylan och skapa en varm och harmonisk känsla i alla rum.
 
Anna-Kersti Ericson och Joakim Leufstadius, 
Inredningsarkitekter

Förslag på kollektioner

Om

Skatteverkets nya lokaler ligger i en prisbelönt byggnad, certifierad enligt LEED Platinum. Den högsta nivån för gröna byggnader.

Arkitekt/Designer

PE, genom Ulla Bladh, Anna-Kersti Ericson och Joakim Leufstadius

Entreprenör

Skanska, Veidekke

Segment