Swedish Design Movement – Leading the way

Swedish Design Movement – Leading the way

07 Juni 2022

En virtuell utställning med hållbarhetsdrivna företag

Från och med den 7 juni hänger nyckeln på kroken bredvid den digitala entrédörren och välkomnar alla besökare in i en hyperrealistisk digital utställning i det omtalade Sara kulturhus. Klicka dig fram och möt några av de mest intressanta svenska företagen inom möbeldesign, mode och arkitektur. Se verklighetstrogna 3D-modeller, lyssna på exklusiva intervjuer och besök en biograf vigd åt ett urval inspirerande berättelser.

Digitaliseringen har tagit stormsteg under pandemin och öppnat nya rum för upplevelser och affärer där virtuella utställningar kan erbjuda klimatsmarta alternativ till fysiska mötes- och marknadsplatser, säger Mats Widbom, vd Svensk Form.

En slingrande gång av Tarketts nya iQ Eminent Dusty Green leder besökaren genom utställningen och du får ta del av processer och teknik som lägger grunden för hållbar produktion och konsumtion i det gröna samhällsskiftet. iQ Eminent tillhör vår Circular Collection vilket innebär att vi har ett fungerande insamlingssystem för det och att det insamlade materialet sedan återvinns till ny råvara i golv. iQ Eminent kan också beställas med bio-attribuerad vinyl. Läs mer här.

Gränssnitt utan gränser
Utställningen, som är producerad av danska produktionsbolaget Adorno, står installerad i en digital kopia av en av världens högsta träbyggnader, det multifunktionella Sara kulturhus i Skellefteå, ritat av White Arkitekter. 

Om Swedish Design Movement
Utställningen genomförs inom ramen för Swedish Design Movement, ett regeringsinitiativ som arbetar för att stärka Sveriges position på den internationella designkartan och öka synligheten för svenska hållbara företag.

Design har en nyckelroll i omställningen mot ett hållbart samhälle och svenska formgivare och företag är drivande i den utvecklingen. Det blir spännande att visa upp svensk design på ett nytt sätt, och utställningen kommer att vara öppen i minst ett år framöver, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.

Företagen som deltar i den virtuella utställningen:
A New Sweden, Atacac, Claesson Koivisto Rune Architects, David Design, Fogia, Form Us With Love, In Praise of Shadows, Kjellander Sjöberg, maxjenny!, Reform Design Lab, SwedishStockings, Tarkett, Tham & Videgård, VERK, White Arkitekter, Wingårdhs, Wästberg och Zilenzio.

Filmerna i biografen är framtagna av Svensk Form och Svenska institutet, och producerade av Note Design Studio med Carl Engberg som filmfotograf. Medverkande företag i filmerna är Atacac, Baux, Cake, Gärsnäs, Renewcell, White Arkitekter och Wästberg.