Återvinning av textilgolv

Återvinning av textilgolv

ReStart textil - återvinning av textila plattor

Tack vare teknik som utvecklats av Tarkett i samarbete med Aquafil, öppnas dörren för återvinning av upp till hälften av de ca 2 miljoner kvm textila golvplattor som läggs i Sverige varje år. Det nya systemet ReStart Textil innebär en potentiell klimatbesparing om ca 6 000 ton koldioxid årligen

Tekniken gör det möjligt att separera garnet från resten av textilplattan. Aquafil kan sedan tillverka ECONYL®-garn, som består av 100 % återvunnet material, som i sin tur t ex kan användas till nya textilgolv. Dessutom kan Tarketts baksidor med EcoBase återvinnas. De är utvecklade för återvinning och har funnits på marknaden i flera år.

För varje kvadratmeter textilgolv som återvinns sker en klimatbesparing om ca 6 kg CO2, är det dessutom ett golv med en EcoBase-baksida ökar besparingen till ca 8 kg CO2.

Textil vi kan återvinna

Vi kan återvinna

 • Textila plattor med öglad lugg och med PA6-garn i storlek 48 x 48 och 50 x 50 cm oavsett fabrikat och baksida.
   

Vi vill inte ha:

 • Textilplattor med andra garnkvaliteter är PA6 (till exempel PA66, ull, polyester etc)
 • Textiplattor med skuren eller sk hårdvävd lugg
 • Trasiga plattor och installationsspill
 • Rullvara
 • Knivblad, smälttråd, ändskydd, förpackningsmaterial och annat avfall

Så här går du tillväga

 • Fastighetsägare/bygg-/golventreprenör kontaktar Tarketts lokala representant i god tid innan materialet skall rivas ut.
 • En förbesiktning görs på plats av utbildad golvtekniker eller Tarkett-säljare med särskild testutrustning för att säkerställa materialets fiberkvalitet Besked om eventuell återvinning kan lämnas direkt på plats.
 • I samband med förbesiktningen fyller ansvarig säljare eller tekniker ett formulär i med uppgifter om projektet som skickas till lokal kundservice.
 • Plattorna hanteras och packas enligt våra instruktioner på speciella lastpallar (art. Nr SAP nr: 1250999 ) som beställs från Tarketts kundtjänst.
 • Det packade materialet ska skyddas mot fukt/väta.
 • Tid och plats för upphämtning av materialet samordnas av Tarketts Kundtjänst och den som ansvarar för utrivningen på projektet.
 • Plattorna transporteras direkt till Tarketts anläggning i Waalwijk, Nederländerna alternativt via Ronneby där det packas om för effektivare transport.
 • I Waawlijk separeras garnet från baksidan. Garnet skickas till vår partner Aquafil som processar det och tillverkar ny polyamidfiber, sk Econyl. Tarketts Ecobase-baksidan återvinns till ny baksida och andra baksidor används som bränsle och insatsvara i cementindustrin
   

Vi kan utfärda ett certifikat för mängden material som samlats in och vilken CO2-besparing som gjorts.

"Tarkett är fast beslutna om att vara med och driva på omställningen till ett klimatneutralt samhälle. Att kunna utvidga golvåtervinningen i Norden till att även omfatta textila golv är ett betydande steg mot att realisera en cirkulär ekonomi för golv och vi är stolta över att vara pionjärer inom detta område."

- Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef Tarkett.

Relaterade artiklar

Golvprover på Tarkett Ateljé
Circular Collection - Kollektionerna vi kan återvinna

Circular Collection omfattar alla de produkter som vi idag har ett fungerande insamlingssystem för (vinyl, linoleum samt textil) och där det insamlade materialet återvinns till ny råvara i golv.

Klimatvinster vid återvinning - Tarkett
Beräkna klimatvinsten vid återvinning

Golvåtervinning sparar jungfruliga råvaror och minskar mängden avfall vilket är en viktig del av vår cirkulära strategi. Vi har tagit fram ett dokument som beskriver man beräknar klimatvinsten.

Moodboard för arbetsplats
Klimatpåverkan från golv  – en översikt

Vi har tagit fram en översikt med lättillgänglig information för svenska förhållanden om klimatpåverkan men också huruvida ett material är återvinningsbart eller inte.

Tarkett Restart GBR Golvåtervinning
ReStart® - Golvåtervinning

Vårt system för att ta tillbaka material och återvinna det går under namnet ReStart. Vi förvandlar gamla plastgolv, linoleumgolv och textila plattor till ny råvara.