Tarkett ReStart® – nu börjar vi återvinna installationsspill från linoleum

Tarkett ReStart® – nu börjar vi återvinna installationsspill från linoleum

Tarkett lanserar ett nytt system för återvinning av linoleumgolv

Nu blir vi först i Norden med att samla in installationsspill från linoleumgolv för att använda som råvara vid produktionen av nya golv. För varje kilo spill som vi kan återvinna minskar utsläppen med ca 3 kg CO2. Insamlingen sker inom ramen för Tarketts ReStart®-program och gäller Tarketts linoleumgolv. Under 2020 har insamlingen bedrivits som ett pilotprojekt och nu tar vi nästa steg och gör detta i full skala. 

Installationsspillet från Tarketts linoleumgolv samlas in och läggs i stora vita plastsäckar och hämtas för transport till vår fabrik i Ronneby för vägning och packning. Insamlingen gäller installationsspill från både kompakta golv och golv med akustikbaksida. Därefter transporteras materialet till vår linoleumfabrik i Narni, Italien där det bearbetas för att kunna återgå i produktionen. Genom att transportera materialet med lastbilar som ändå går i retur från Ronneby till Narni, innebär inte transporten någon extra belastning på miljön. Tarkett ReStart® är en kostnadsfri tjänst för dig som kund. Vi står för insamlingssäckar, hämtning och transporter.

Så fungerar Tarkett ReStart® Linoleum i praktiken

För att ta del av Tarketts ReStart-program behöver du kontakta en Tarkett-säljare för att få veta lite mer om programmet och hur det fungerar. 

  • Därefter beställer du metallstativ (art.nr 1250995) och speciella vita plastsäckar (art.nr 1250998) från Tarketts kundtjänst (tfn: +46 771-10 10 20) där installationsspillet ska läggas. 
  • Kompakt linoleum och linoleum med akustikbaksida ska sorteras i separata säckar. Olika färgreferenser ska också sorteras separat. OBS, vi tar endast installationsspill från Tarketts linoleum.
  • Vid insamlingen, ställ säcken på en vanlig lastpall. Använd gärna metallstativet för att hålla upp säcken. Knyt ihop säcken i toppen när den är full (så slipper den fungera som allmän sopsäck). Metallstativet kan sitta kvar när pall/säck skickas tillbaka till Tarkett men du kan även välja att behålla det och använda det igen om säcken verkar stå stadigt.
  • När säckarna med linoleumspill är fulla, kontakta Tarkett Ronneby för kostnadsfri hämtning av säckarna, 020-52 91 11 eller 0457- 71141. 
  • Ange företagsnamn, adress, antal kollin och gärna en projektreferens.
  • Du får sedan ett fraktdokument mailat/faxat till dig. Detta måste sättas fast säkert på kollit (stoppa det i befintlig plastficka på säcken eller tejpa fast ordentligt).
  • Behöver du beställa nya säckar (art nr 1250998) eller stativ (art nr 1250995), kontakta Kundtjänst +46 771-10 10 20. 

Kontakt

För mer information om hur ReStart installationsspill linoleum fungerar kontakta din Tarkett-representant.

För mer information om beräkningar av utsläpp vid återvinning kontakta:
Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef: +46 70 300 19 12, dag.duberg@tarkett.com
Nils Säving, miljöspecialist: +46 8 625 19 74, nils.saving@tarkett.com

Relaterade artiklar

Ny EPD för Tarketts Linoleum
Ny EPD för Tarketts linoleum – nu med klimatbesparing i A1-A3

En ny EPD (Environmental Product Declaration) har tagits fram för Tarketts linoleumgolv. EPD:n visar att Tarketts linoleum 2,5 mm har ett negativt koldioxidutsläpp under ”Cradle to Gate” dvs A1-A3.

EPD - Frågor och svar
EPD - Frågor & Svar

Frågor och svar om EPD:er