EUC Lillebælt

EUC Lillebælt

2021 | Fredericia, Danmark

Bildgalleri

När yrkeshögskolan EUC Lillebælt växte ur sina lokaler 2019 och behövde utöka för dess HTX -utbildning, uppfördes en helt ny och inspirerande tvåplansbyggnad bredvid det redan befintliga EUC Fredericia. Med fokus på god akustik, bekvämt inomhusklimat och modern design, byggdes både klassrum och administration kring ett centralt nedsänkt gemensamt område på bottenvåningen med scenyta och trappor man kan sitta i.

Bakom hela golvprojektet ligger Snoghøjs Tæpper & Gulvmontering som också har installerat alla golven i byggnaden. Linoleum, epoxy, textilplattor och parkett ger tillsammans byggnaden ett såväl levande som modernt uttryck. 

Slitstark och praktisk linoleum

I samarbete med projektets entreprenörer CJ A/S hade Snoghøjs Tæpper & Gulvmontering i uppdrag att hitta praktiska och moderna golv till hela byggnaden. 

Valet föll på bland annat på Tarketts linoleumgolv Veneto som motsvarar de specifika önskemål som fanns vad gäller design, enkelt underhåll och funktionalitet. Dessutom har golvet en speciell xf²-ytbehandling som både skyddar mot slitage och gör golvet lätt att rengöra, vilket är särskilt praktiskt för skolor, kontor, offentliga institutioner samt hotell- och restaurangbranschen. Det är nu installerat i tre olika färger på totalt 1200 m² av skolans golvyta. 

Enligt Michael Hansen från Snoghøjs Tæpper & Gulvmontering var enkelt underhåll en mycket viktig parameter:

När vi valde golv för projektet pratade vi mycket om att vad vi behövde var ett praktiskt golv som passade för en skola. Men samtidigt lades också stor vikt vid att det skulle vara lätt att underhålla. Naturligtvis måste ett linoleumgolv vårdas och tvättas regelbundet för att hålla sig snyggt, men min erfarenhet av Tarketts linoleum är att det är ett extremt slitstarkt golv som är lätt att underhålla om det rengörs dagligen.

En blandning av färgglada linoleumgolv

I den administrativa delen av skolan har man installerat 300 m² av det slitstarka textilgolvet DESSO Essence i den eleganta färgen Essence AA90 9502. Klassrum, korridorer och de så kallade "keramikrummen" är klädda med Linoleum Veneto.

I utgångsläget skulle alla linoleumgolv vara i en och samma färg, men när Tarketts prover landande på bordet blev valet av färgpalett helt annorlunda än man först tänkt sig, säger Michael Hansen:

Från början var uppfattningen att allt linoleum skulle vara grått, vilket är neutralt och man tyckte det var lämpligt för en skola. Jag hade dock tagit med olika prover från Tarketts linoleumkollektioner, vilket gav projektet en helt annan twist vad gäller färg.

Slutresultatet blev mycket mer färgglatt med det gröna Veneto Grass i alla korridorer, den röda Veneto Carmine i keramikrummen som behövde livas upp, och därmed hamnade den grå Veneto Night Owl endast i klassrummen, något Michael Hansen är mycket nöjd med:

Jag blev förstås förvånad över de nya färgvalen när utgångspunkten var en helt annan, men jag måste erkänna att det fungerar riktigt bra i praktiken. Speciellt gillar jag det gröna linoleumgolvet som tillsammans med det högglansiga parkettgolvet i mötesrummet ger en fin kontrast till det stora området.

Förslag på kollektioner

Om

I nybyggda yrkeshögskolan EUC Lillebælt ligger 1200 m² linoleumgolv och 300 m² textilgolv.

Arkitekt/Designer

ZENI Arkitekter A/S

Entreprenör

CJ A/S och Snoghøjs Tæpper & Gulvmontering

Segment