Finnbackskolan

Finnbackskolan

2023 | Lycksele, Sverige

Bildgalleri

iQ Granit har länge varit “kommunmattan” i Lycksele. Med en bioattribuerad variant av samma produkt gör kommunen en enkel klimatvinst.

Den västerbottniska golv- och målerifirman Hantverksgruppen har en mission att jobba så hållbart som möjligt. De sorterar material för återvinning och rekommenderar de mest hållbara materialen till sina kunder. Det är inte alltid de kan påverka.

När vi sitter i byggmötet är det ofta för sent. Materialvalen behöver ske tidigare hos byggherren och arkitekten, säger Emil Dahlgren, vd och grundare för Hantverksgruppen. 

Men i det senaste projektet för Lycksele kommun kunde Hantverksgruppen presentera en materiallösning som med minimal insats gav en stor klimatvinst. Genom att köpa in Tarketts vinylgolv iQ Granit, uppgraderad med bioattribuerad vinyl, kunde kommunen få en produkt de redan använder, men samtidigt sänka sina CO2-utsläpp. Lycksele kommun, som uppmanar sina leverantörer att rekommendera de mest hållbara materialen, nappade direkt på förslaget.

Jag gick igång på att vi får en matta med exakt samma tekniska kvalitet, men med mer hållbart innehåll, säger Matilda Karlsson, fastighetsingenjör på Lycksele kommun.

Projektet är en skola. Till Finnbacksskolans byggnad Grubbskolan kommer högstadieelever för praktiska ämnen som hemkunskap, bild och slöjd. Den gula tegelbyggnaden renoveras i två etapper: i den första hanteras ytskikten och mindre anpassningar av rummen, i nästa renoveras ventilation, värme och avlopp. Det mesta är arbetskostnader och golvet är ett av få större materialinköp, vilket är ett ganska typiskt upplägg i en kommun som utför mer renoveringar än nybyggnation. 

Den mörkgrå iQ Granit 188 är omtyckt av såväl fastighetsansvariga som lokalvårdare och golvinstallatör, och har ett utseende som passar med inredningarna.

– Det är “kommunmattan” för oss, och vi ville behålla den, säger Matilda Karlsson. Men här kunde vi göra ett enkelt val som minskade våra CO2-utsläpp.

Plasten i bioattribuerad iQ Granit kommer från skogsavfall. Det är en process där den fossila råvaran byts ut mot biobaserad råvara vid tillverkningen, enligt principen för massbalans. Det vill säga: för varje kvadratmeter bioattribuerad vinyl som Tarkett säljer, byter anläggningen som tillverkar plasten ut motsvarande mängd fossil råvara mot biobaserad. 

Materialet levererades tillsammans med en beräkning av hur mycket CO2 som sparades in. Lycksele kommun har, likt många andra, klimatmål att uppnå inför 2030 och CO2-besparingen motiverade det lite dyrare inköpet.

Vi räknar hem affären i andra värden, säger Matilda Karlsson. 

Återvinning till ny golvkollektion
När den bioattribuerade iQ Granit nu installeras står insamlingssäckarna redo bredvid mattkapen. iQ-golven har länge gått att återvinna, men vad som är speciellt på Finnbackskolan är att spillet som Hantverksgruppen skär bort kommer att användas specifikt till en ny vinylkollektion Tarkett lanserar i början av 2024.

Den nya kollektionen blir det första vinylgolvet som tillverkas av minst 65 procent återvunnet postkonsumentmaterial, det vill säga material som använts och skickats tillbaka av kunder, via Tarketts insamlingssystem ReStart. Ju mer material som samlas in, desto mer av det nya vinylgolvet kan tillverkas.

Behovet och kraven på återvinning kommer bara att öka inom byggbranschen. Hantverksgruppen har redan anpassat sin praktik därefter. 

— Vi har ett lager av Tarketts bigbags på företaget, säger Emil Dahlgren. För stora projekt tar vi med bigbags ut och låter Tarkett hämta och transportera dem direkt till fabriken Ronneby. Men vi samlar även in material från mindre projekt. Då lägger vi spillet i genomskinliga sopsäckar som vi tar hem till firman och sorterar i bigbags där.
 

Förslag på kollektion

Om

iQ Granit har länge varit “kommunmattan” i Lycksele. Med en bioattribuerad variant av samma produkt gör kommunen en enkel klimatvinst.

Arkitekt/Designer

Val av produkter i samarbete mellan Tarkett, kommun och golventreprenör.

Entreprenör

Hantverksgruppen i Lycksele

Segment

Kategori