Halden Bibliotek

Halden Bibliotek

2022 | Halden, Norge

Bildgalleri

När Amstrat AS på uppdrag av Haldens kommun skulle bygga om ett gammalt köpcentrum till medborgar-och kulturhuset Skofabrikken, blev huvudfokus för inredningsarkitekterna i Pil.ids att skapa en byggnad med miljöer och tjänster till glädje för invånarna i deras vardag. Detta krävde ett helhetsarbete med både material, färger och funktionella lösningar. Resultatet visas bland annat genom stadens nya bibliotek, som förutom att visa upp sig i en ny kostym, har fått ett rejält uppsving i antalet besökare efter öppningen.

En plats att känna sig hemma

Att utforma ett bibliotek i en byggnad som innehåller många olika funktioner såsom kommunala myndigheter, biografer, café och ungdomsklubbar är en komplex utmaning. För inredningsarkitekterna innebar projektet att utforma de olika rummen och avdelningarna så att de kändes inkluderande och lekfulla för användarna, samtidigt som de ska tåla användning och slitage. Inredningsarkitekterna Irèn Abrahamson och Tine Haaland-Paulsen från Pil.id hade sina planer klara från start;

"Vi ville skapa något nytt för invånarna i Halden  som de kunde se fram emot att använda som en naturlig del i vardagen. En plats där de skulle känna sig hemma", förklarar inredningsarkitekten Tine Haaland-Paulsen.

När man går in i ett projekt där byggnaden redan existerar och layout och huvudfunktioner är färdiga innebär det extra utmaningar när det gäller uppdelning och anpassning av färger och material för att skapa en optimal användarupplevelse – både för anställda och besökare. Inredningsarkitekten Tine förklarar:

"Vi arbetade med en befintlig byggnad, vilket innebar att vi var tvungna att vara kreativa inom satta ramar. Detta påverkade uppdelningen av bibliotekets avdelningar, användningen av färger/material och specialanpassningar av lösa och fasta inventarier för att skapa ett optimalt flöde."

Lekfull utformning utan att kompromissa med design

Det färdiga biblioteket bjuder på skräddarsydda och genomtänkta lösningar i form av unika platsbyggda möbler och små zoner som skapar en lugn atmosfär och trygg inramning för lärande. I bibliotekets två våningar har valet fallit på det återvinningsbara vinylgolvet iQ Surface som bas för inredningen. Ett designgolv med en slitstark och underhållsvänlig yta. 
Kollektionen iQ Surface öppnar för en unik designmöjlighet med sitt breda utbud av färger och mönster. Den tidlösa färgskalan och det terrazzo-inspirerade mönstret ger arkitekterna en bred bas för alla arkitekt- och inredningsprojekt:

"Vi valde vinylgolvet iQ Surface i hela lokalen och använde det dessutom på mycket av den fasta inredningen, men då i variation för våningsplanen. Detta för att skapa kontraster och tydliga zoner för avdelningarna. Det var både budgetvänligt och gav möblerna sin egen karaktär", förklarar Haaland-Paulsen.

Biblioteket framstår som behagligt ljussatt med en varm palett och en öppen och lekfull inredning. I lokalerna har man skapat flera olika zoner som är avsedda att ge möjlighet till både grupparbete och lugn, samt sociala zoner med en upphöjd scen där biblioteket har goda förutsättningar för högläsning och fackligt innehåll. Det finns till och med en egen föreläsningssal.
För de allra minsta har det skapats en egen mysig hörna med extra mjuka material och element som inbjuder till lek, gemenskap och lärande.

För konceptet Halden Bibliotek utgick inredningsarkitekterna från att alla användargrupper skulle kunna röra sig fritt i en öppen lokal, men att vissa områden är mer anpassade till olika åldersgrupper genom färger och möbler.

"Vi ville ha en lekfullhet i material och färger för att skapa ljusa, glada och ombonade rum för trivsel och bekvämlighet. Den universella utformningen har tagits i beaktande utan att kompromissa med designen."

Lokaler och material för generationer

Feedbacken från biblioteket är att antalet besökare har ökat efter nyöppningen och att det är roligt att se att särskilt skolungdomar visar intresse för stadens nya mötespunkt. Med skräddarsydda möbler i hållbara material och ett slitstarkt iQ-golv är Haldens nya bibliotek utan tvekan en plats för kommande generationer. Helt i linje med kommunens önskemål förklarar Tine Haaland-Paulsen till slut;

"Bibliotekets rum och ytor används flitigt hela dagen och människor trivs med att använda ett bibliotek med glada färger. Under de satta ramarna hade vi fullt förtroende från Haldens kommun att skapa ett bibliotek som skulle vara trevligt att röra sig i och använda för framtiden, anpassat för alla generationer så att alla kan hitta sin plats utifrån intresse och behov."


 

Förslag på kollektion

Om

Bibliotek med lekfull materialanvändning och fokus på trivsel och bekvämlighet.

Arkitekt/Designer

PIL Interiørarkitektur & Design

Entreprenör

Amstrat AS

Segment