Försäkringskassan

Försäkringskassan

2024 | Uppsala, Sverige

Bildgalleri

Framtidssäkrade golv hos Försäkringskassan

”En bas för ett hållbart arbetsliv”. Det är visionen för Lumi, Vasakronans kontorsbyggnad i Uppsalas södra city som byggts med återbruk och återvinning som främsta strategi. En av de stora hyresgästerna är Försäkringskassan, som tar med sig sin gamla inredning till sin nya lokal. För att kunna komplettera befintliga möbler, framtidssäkra lokalerna för förändring och minimera klimatavtrycket tog myndighetens arkitekter på LINK fram ett inredningskoncept som integrerar återbruk och nya material. Ledordet blev lekfullt.

Vi sökte en naturlig, jazzig känsla. En blomstrande miljö med ett varierat uttryck, säger Laila Ifwer Sternhoff, inredningsarkitekt på LINK.

För mattorna föreslog Laila Ifwer Sternhoff återbruk. Tarkett, som var den enda leverantör som kunde leverera återbrukade textil plattor, fick för första gången använda denna service i ett svenskt projekt. Men för ett kontor på 6 000 kvadratmeter fanns det ingen enskild återbrukad platta som räckte till. Designen var tvungen att tillåta variation.

Gatsten och lapptäcke inspirerar återbrukets estetik

LINK började med att sätta kriterier för att utvärdera de plattor som fanns.

–    Vi tillät inte höjdskillnader eller för stor kontrast, då kan folk börja uppleva svarta hål eller vita fält, säger Laila Ifwer Sternhoff.

De återbrukade plattorna kompletterades med nya. Tarketts kollektion DESSO Linon valdes för sina hållbarhetsegenskaper. För att få allt att harmoniera hämtade Laila Ifwer Sternhoff inspiration i gatan utanför. I Uppsalas kullersten såg hon ett mönster som bara blev finare av variation.

–    Det är ett myller som ändå ger en fin helhet, säger Laila Ifwer Sternhoff.

Snabba beslut

Att köpa återbrukat skiljer sig från att köpa nytt. När nya produkter köps in kan en arkitekt föreskriva en produkt, lämna över till byggentreprenören och så dröjer det kanske ett år innan mattan beställs. När man köper återbrukat behöver alla inblandade komma överens på några veckor. Det är mer som att handla på loppis. Du får jobba med det utbud och den mängd som finns. LINK valde de plattor som klarade kriterierna och satte därefter direktiv för hur de skulle fördelas.

–    Varje rum i kontorslandskapet fick en fastställd andel av återbrukade plattor och jag skapade ett antal regler som att ”max nio plattor av en och samma sort får ligga tillsammans”, säger Laila Ifwer Sternhoff

De utvalda plattorna kom i minst tio kulörer. Exakt hur färgerna skulle fördelas löstes av M2 Ytskikts mattläggare på plats. Avvägningen mellan mängd, mönster och den lugna färgsättning som LINK valt till övrig inredning skapade ändå harmoni. Utöver koldioxidbesparingen ser LINK andra mervärden i att integrera återbruk.

–    Lärdomar. En unik design. Men framför allt har vi alla fått upp ögonen för hur golv borde designas. Kontorsgolv slits. Plattor måste bytas ut. Köper du en ny platta kanske den inte finns kvar i sortimentet om fem år, vilket gör att du inte kan byta ut en enskild platta utan att det syns, säger Laila Ifwer Sternhoff.

Denna hänsyn till framtida underhållsbehov inspirerade LINK till ett liknande upplägg i Försäkringskassans matsal. Här kombinerades tre av Tarketts linoleumkollektioner (Originale, Veneto och Style Emme) till ett lapptäcke för att tillåta lokala lagningar som inte påverkar helheten.

–    Om du genuint vill sänka ditt koldioxidavtryck behöver du också räkna in förvaltning över tid, säger Laila Ifwer Sternhoff.

Läs mer om återbruket här; "Tarketts textil del av Vasakronans storskaliga återbruk"

Förslag på kollektioner

Om

Innovativ golvdesign i kontorsbyggnaden Lumi banar vägen för mer återbruk.

Arkitekt/Designer

LINK Arkitektur och White Arkitekter

Entreprenör

Vasakronan

Segment

Kategori