Lumi

Lumi

2024 | Uppsala, Sverige

Bildgalleri

Tarketts textil är del av Vasakronans storskaliga återbruk

Lumi, “livets ljus”, är namnet på den sju våningar höga kontorsbyggnad i Uppsalas Södra city som Vasakronan utvecklar för att bli en “bas för ett hållbart arbetsliv”. Ordet hållbart används inte lättvindigt. Bakom det nya kontorskomplexet finns en ambitiös vision om lågt klimatavtryck och storskaligt återbruk. Det är en vision som krävt kvickare arbetsprocesser, nya kompetenser och ett experimenterande i återbrukets estetik. Lumi kan därmed ses som en plantskola för återbruk i Sverige, i en tid då hela byggbranschen står inför att hantera klimatmål, ökade återvinningskrav och begränsningar i tillgången på material.

Projektets strama koldixoidbudget krävde ett ambitiöst nytänkande i alla led. Originalhusen passade egentligen inte visionen om en modern kontorsbyggnad, men White Arkitekter, som ansvarar för byggnaden och dess basinredning, hittade en lösning där befintliga huskroppar binds samman med ljusgårdar och trapphus för att spara de gamla betongstommarna. Det upphöjda entréplanet var också oförenligt med visionen om en byggnad som har kontakt med staden i gatuplan. Det löstes med lokala nedsänkningar i hörnen som ger både service och välkomnande ljusflöden till kvarteret.
Byggnadens inredningskoncept bygger på en lugn och neutral basinredning som kan härbärgera återbrukets brokighet. White arkitekter ser ett subtilt värde i en stil där återbruket lyfts fram istället för att döljas.

–    Att vistas i utrymmen där de hållbara valen är synliga påminner människor om att göra hållbara val i sina arbetsliv, säger Malin Paulsson, arkitekt på White.

Att skapa förutsättningarna för återbruk började tidigt, i arbetet med inredningskoncept och projektets organisation.

–    Vilka kulörer man sätter avgör hur lätt det är använda återbrukade produkter. Om jag inte vet vilken produkt jag får, hur skapar jag då ett gestaltningskoncept och en inredning som passar? Det är ny kunskap och många frågor kring estetik och funktion som behöver adresseras, säger Malin Paulsson.

–    Vi hade ständiga diskussioner om balansen för vad som är snyggt och harmoniskt. Är vi okej med att ha tio dörrar med lite olika utseenden? Tycker jag om det här? Säger Malin Paulsson

Dokumentation om återbrukade material del av Tarketts service 

I ett storskaligt återbruk måste alla återbrukade möbler och material inventeras och katalogiseras i ett bibliotek. Det är ett komplext arbete där den som inventerar behöver veta exakt vilken data som ska samlas in.

–    I ett traditionellt projekt med nya inköp är det mattleverantören, dörrleverantören eller köksleverantören som har ansvar för att leverera alla tekniska data. Nu är det helt plötsligt arkitekter, projek- tledare och byggledare. Det är inte så lätt när man sitter med tusen bänkskåp med olika utseenden. Den som inventerar måste med andra ord skaffa sig kunskap om produkterna. Inte bara det visuella som färg eller det fysiska som tjocklek, utan tekniska kvaliteter. Vad är det för typ av tejp? För fibrer? säger Malin Paulsson.

Att tillhandahålla dokumentation även för återbrukade produkter är en del av Tarketts service. Eftersom alla textilplattorna en gång tillverkats av Tarkett finns samma tekniska data som för nya produkter.

Premium till priset av standard

De återbrukade textilplattorna var inte billigare än att köpa en produkt från Tarketts basutbud. Däremot blev de en möjlighet att få en premiumplatta till priset av en produkt i mellanskiktet.

–    Man kan motivera återbruk även ur ett ekonomiskt perspektiv om man tittar på helhetskostnaden över tid. Du kan få ett premiumhus till kostnaden av ett standardhus samtidigt som du sänker ditt koldioxidavtryck, säger Malin Paulsson.

Återbruk är en strategi som minskar både materialanvändning och avfall, och i många fall transporter. Även nytt material används på Lumi, men då produkter där det redan nu finns en plan för återbruk eller miljömässigt optimal återvinning.

Byggnadens största hyresgäst, labteknikföretaget Gyros Protein Technologies, valde Tarketts iQ Natural för sina lokaler som hyser både laboratorium och kontor. iQ Natural är ett homogent vinyl- golv tillverkat med bioattribuerad* vinyl istället för fossil råvara.

–    Ju renare material, desto bättre. Inte bara ur miljösynpunkt utan ofta även upplevelsemässigt. Tänk på skillnaden på att ha en ulltröja jämfört med ett plagg av syntetfiber eller ett mixat material. Det där har vi med oss när vi väljer material, säger Malin Paulsson.

Golvläggarna på M2 Ytskikt såg till att spillet från den massiva installationen av iQ Natural skickades tillbaka till Tarketts fabrik i Ronneby. Där återvanns materialet för att användas till produk- tionen av den nya kollektionen iQ Loop. iQ Loop lanserades i början av 2024 och är det första vinylgolvet som tillverkas av minst 65 procent återvunnet post-consumer waste, det vill säga material som kunder använt och skickat tillbaka, via Tarketts insamlingssystem ReStart.

Läs mer om återbruket i Lumi här; "Framtidssäkrade golv hos Försäkringskassan" 


* Bioattribuerad vinyl innebär att råvaran kommer från skogsavfall, i en process där den fossila oljan byts ut mot biobaserad råvara vid tillverkningen, enligt principen för massbalans. Med andra ord: för varje kvadratmeter bioattribuerad vinyl som Tarkett säljer, byter anläggningen som tillverkar plasten ut motsvarande mängd fossil råvara mot biobaserad.
 

Förslag på kollektioner

Om

Återbruk och cirkularitet guidar arbetet när Vasakronan renoverar kontorsbyggnaden Lumi i Uppsalas Södra city. Tarkett bidrar med återbrukade textilplattor samt linoleum och vinyl.

Arkitekt/Designer

Malin Paulsson, White | Laila Ifwer Sternhoff, Coor

Entreprenör

Vasakronan

Segment

Kategori