Iron Gate Studio

Iron Gate Studio

2023 | Skövde, Sverige

Bildgalleri

Samtida vikingar

Spelbolaget Iron Gate Studios kontor speglar succé-spelet Valheim. Tarketts Segno blev golvvalet.

När Skövde-baserade spelbolaget Iron Gate Studio fick en internationell megahit med vikingaspelet Valheim hade de alla möjligheter att få det mer bekvämt. De fem medarbetarna satt i ett pyttelitet kontor med kök medan de utvecklade sitt överlevnadsspel inspirerat av nordisk mytologi. En vecka efter lanseringen hade Valheim köpts av en miljon människor. Succén var ett faktum.

Iron Gate anlitade Montecinos Franjola Design som skapat lokalerna åt vännerna borta på Skövdes största spelutvecklingsbolag Coffee Stain. Men Iron Gate hade en specifik önskan. De ville ha vikingatema, en lokal som var trogen deras Valheim-värld.

Jag tog deras estetik och idéer och kanaliserade dem till ett inredningskoncept som handlar mer om ”hur vikingar haft det om de levt i dag”, säger Maria Montecinos Franjola, inredningsarkitekt och vd.

Kontoret påminner om en gentlemannaklubb eller en finare pub. Plädar i päls, stolar och paneler i trä och vägglampor som för tanken till facklor är visserligen inslag i inredningen, men i Montecinos Franjolas design blir vikingarnas värld elegant. Tusentalets inredningstrender har uppdaterats med franska tapeter, sammetsmöbler, detaljer i oxiderad mässing och Tarketts stavparkett Segno som lagts i en traditionell fiskbensparkett på alla ytor utom entré och toaletter.

Vi valde Segno istället för ett brett plankgolv just för att få en modernare och mer elegant känsla, säger Maria Montecinos Franjola.

Golvets grå nyans ger en sober känsla som samtidigt tillåter stor variation av kulör och personliga preferenser. Lokalen är uppdelad i två delar, en social och en privat. I den sociala delen finns konferensrum, bar, biograf, spelrum för riktiga brädspel, lounge med ritytor och, naturligtvis, en matsal med eldstad. I en avgränsad del dit man inte kan komma utan kod ligger de privata kontoren.

De fick fem olika designuttryck att välja på, säger Maria Montecinos Franjola.

Stilar och färgskala varierar mellan rummen. Vinrött och guld, mörkblått och beige, beige och guld, mörkturkos och koppar samt ett rum med blommönster hålls ihop inom samma stil. All inredning utom armaturerna och en del stolar och mindre bord är designade och tillverkade av Montecinos Franjola Design.

De privata rummen har den omhuldande känslan av ett anrikt bibliotek. Varje rum har en fåtölj och golvlampa. Dörrarna är i mässing och har en unik design med olika typer av glas som är räfflat, frostat eller tonat efter smak. Man ser att någon sitter innanför, men inga detaljer. Stark städbelysning kan sättas på, men Iron Gates tio medarbetare håller helst belysningen dämpad.

Iron Gate ska förbli litet och familjärt. Kontoret ligger på andra våningen på den livligaste gatan i Skövde och den utbyggnadsplan som finns handlar om en takterrass.

Förslag på kollektion

Om

Spelbolaget Iron Gate Studios kontor speglar succé-spelet Valheim. Tarketts modulära stavparkett Segno blev golvvalet.

Arkitekt/Designer

Montecinos Franjola Design

Entreprenör

Skeppsviken

Segment

Kategori