Köpenhamns Universitet - KUA

Köpenhamns Universitet - KUA

2018 | Amager, Danmark

Bildgalleri

Köpenhamns universitet valde Tarketts linoleumgolv tack vare dess slitstyrka och stegljudsdämpning

Köpenhamns universitet - ett stort spännande golvprojekt som när det blev klart har 40 000 kvadratmeter linoleumgolv från Tarkett installerat i sina lokaler på Amager. Företaget Tæppeland Erhverv A/S som drivit byggprojektet, valde Tarketts linoleumgolv Etrusco till lokalerna. Etrusco möter förväntningarna på design, akustik och enkelt underhåll, vilket passar perfekt till den livliga miljön på universitetet.

Det kan vara riktigt svårt att hitta rätt golv som passar in både estetiskt och kvalitetsmässigt till ett så stort projekt som 40 000 kvadratmeter. Det är precis den uppgiften Tæppeland Erhverv A/S fick, som ledde till ett samarbete med huvudentreprenören Elindco Byggefirma A/S. 2015 beslutades det att Köpenhamns universitet skulle byggas ut med KUA3, i och med det skapades framtidens undervisningsmiljö.

Både praktiskt och snyggt

Målet med projektet var att hitta ett funktionellt och estetiskt tilltalande golv som tål mycket trafik men också passar bra in i omgivningen på universitetet. Kort sagt ett golv som både är praktiskt och modernt – därför landade det på det slitstarka linoleumgolvet Etrusco i färgen Elephant.


Enligt Mads Hovgaard Christiansen från Tæppeland Erhverv A/S valde de att installera ett linoleumgolv från Tarkett av olika skäl:
”Det finns flera fördelar som gör linoleumgolv till det bästa valet för Köpenhamns universitet, först och främst är det för att golvet är gjort av naturliga råvaror. Det gör att golvet är lätt att arbeta med och den slitstarka ytan skyddar i både bygg- och bruksfasen. Utöver det är linoleum lätt att rengöra och håller sig snyggt i många år.”

Akustiskt Linoleumgolv

En annan betydelsefull egenskap hos Etrusco Acoustic är stegljudsdämpningen. Det har stor betydelse för miljön på universitetet, då det finns många olika lokaler som kräver bra akustik, bland annat områden för läsning, där buller och oljud inte får störa elevernas studiero. För att förbättra akustiken valdes därför akustikversionen på 15 000 kvadratmeter av det totala 40 000, vilket ger en stegljudsförbättring på 19 dB.
Dessutom är Tarketts linoleumgolv särskilt lämplig för större projekt tack vare den unika ytbehandlingen xf2 som gör golvet lätt att underhålla och skyddar mot slitage. 


Jørgen Baden, Teknisk Chef på Tarkett i Danmark: 


”När vi tar fram ett golv har vi utgångspunkten att skapa ett golv som speglar behoven som branschen har användning för, inte bara idag utan också i framtiden. Våra linoleumgolv bygger därför på idén att kombinera design och enkelt underhåll i ett. Golvet är slitstarkt och med ytbehandlingen xf2 kan underhållskostnaderna hållas nere, eftersom golvet inte ska behandlas med varken vax eller polish.”

Tack vare ytbehandlingen passar våra linoleumgolv särskilt bra i större kommersiella områden, så som kontor, offentliga byggnader, hotell- och restaurangbranschen.

Förslag på kollektion

Om

På Köpenhamns universitet på Amager har 40 000 m2 linoleumgolv från Tarkett installerats.

Arkitekt/Designer

Arkitema Architects

Entreprenör

Elindco Byggefirma A/S og Tæppeland Erhverv A/S

Segment

Kategori