Merkurhuset

Merkurhuset

2023 | Göteborg, Sverige

Bildgalleri

När Dreem arkitekter restaurerade Merkurhuset i Göteborg fick Tarketts ekgolv Noble fånga känslan i sekelskiftets rutmönster.

Det gamla Merkurhuset på Skeppsbron i Göteborg har återigen börjat fyllas med hyresgäster. Huset byggdes av arkitekten Ernst Krüger 1898–1899 och har alltid rymt kontor, från början åt stadens rederier. Nu har det restaurerats genom återbruk och nyproducerade detaljer inspirerade av husets originalinredning. Arkitektkontoret Dreem fick uppdraget efter att de själva flyttat in i byggnaden och upptäckte att den nästan stod tom. Uppdraget bestod i att skapa en lokal som lockade till sig nya företag. Det blev ett unikt lokalt projekt där allt ritades på plats och mycket av inredningen kunde plockas från huset.

Bästa upplägget på återbruk är att ta en dörr från byggnaden och flytta den någon annanstans där den behövs, säger Maya Iwdal arkitekt och vd på Dreem.

Tillsammans med en antikvarie började Dreem se över rummen och inventera material och inredning som tegel, kakelugnar och dörrar. Den äldre charmen prioriterades lika mycket som det moderna kontorets behov. Med enkla medel som att sätta lister på träskivor återskapade Dreem utseendet i gamla speglar och tak.

En träplatta funkar inte på samma sätt som en akustikplatta men man behöver kanske inte uppfylla alla krav överalllt. I till exempel trapphusen valde vi att prioritera gestaltningen, säger Maya Iwdal.

Ibland krävdes dock nyinköp. I flera av rummen ligger Tarketts textilgolv DESSO Verso i ett klassiskt rutmönster, Tarketts rutparkett Noble (Ek Wasa) installerades i passagerna i husets kärna. Originalgolvet var ett schackrutigt klinkergolv i grått och sand, men att installera klinker skulle bli för tungt.

Trägolvet är lättare men fångar ändå känslan i originalets rutmönster. Hela ambitionen med att ta fram eller återskapa det gamla är att påminna om husets själ och det har vi gjort här, säger Maya Iwdal. Husets värme och ventilation byttes ut men takhöjden på tre och en halv meter och nyproducerade höga träfönster med arton smårutor i topp bidrar också till husets klimat.

Merkurhuset är något så ovanligt som en kontorsbyggnad där man faktiskt kan öppna fönstren, säger Maya Iwdal.

Att sitta i det hus man ritar har både för- och nackdelar. Fördelen var ett tätt samarbete med byggarna. Arkitekterna kunde vandra över till byggarna och lösa problem på plats, vilket bland annat ledde till att alla skrymslen och vrår kunde utnyttjas väl. En nackdel var onekligen ljudvolymen. – Vi har alltid någon som borrar omkring oss, säger Maya.

Gamla Merkurhuset ska bindas ihop via trapphus med det uppmärksammade Nya Merkurhuset, som vann Kasper Salin-priset 2022. Men husen ses redan som en enhet. – Alla säger bara Merkurhuset, säger Maya.

Förslag på kollektioner

Om

När Dreem arkitekter restaurerade Merkurhuset i Göteborg fick Tarketts ekgolv Noble fånga känslan i sekelskiftets rutmönster.

Arkitekt/Designer

Dreem arkitekter

Entreprenör

Golventreprenad Kungsbacka

Fastighetsägare

Vasakronan

Segment