Paimio Sanatorium

Paimio Sanatorium

2022 | Paimio, Finland

Bildgalleri

Paimio Sanatorium byggdes 1933 i den finska orten Paimio och blev ett banbrytande exempel på hur arkitektur och design kan påskynda tillfriskningsprocessen och ge patienter en mer human upplevelse av sin vård. 

När sanatoriet stängde på 60-talet byggdes det först om till sjukhus och sedan till rehabiliteringscenter. Sedan 2020 har processen att skala bort sjukhuset och ta fram Alvar Aaltos originalbyggnad pågått. Varje detalj i sanatoriet togs fram efter en holistisk syn på vad som krävs för att göra en människa frisk. Inredning, möbler, belysning, handfat, spottkoppar — allt designades av Alvar och Aino Aalto med patientens behov i centrum.

Även om en del av möblerna auktionerades bort under anläggningens tidigare omvandlingar fanns mycket av originalinredningen kvar. Åttio sängar, de berömda Paimio-fåtöljerna (som fortfarande produceras av Arktek), de tysta handfaten. 

Sanatoriet hade linoleumgolv i alla rum, ett naturligt material som valdes för harmoni och hygien. Nu är både estetik och funktion återskapat med ett nytt linoleumgolv, Tarketts Veneto (2,5 mm i färgerna Graphite och Smoke), som liknar Alvar och Aino Aaltos original och uppfyller deras vision om hållbarhet.

Eftersom patienterna bodde här i genomsnitt tre år, fanns en rad olika gemenskapsutrymmen. Kultur var ett viktigt inslag. Makarna Aalto var övertygade om att människor behövde kulturell näring. Matsalen på sanatoriet fungerade t.ex. även som biosalong. Hit valdes, i samarbete med Tarkett, ett tyst och mjukt linoleumgolv som liknade det originala golvet.  

Idag är sanatoriet en plats för möten, kurser och workshops för människor som arbetar med hållbarhet, material och design. Om somrarna är det öppet för alla besökare som kan komma hit för att äta, bo och få guidade visningar i anläggningen. På sanatoriet anordnas även evenemang och konserter.

 


 

Förslag på kollektion

Om

En föregångare för hälsofrämjande design öppnar igen. Nu är både estetik och funktion återskapat med ett nytt linoleumgolv från kollektionen Veneto xf² 2,5 mm.

Segment