iQ Loop

iQ Loop - designa med återvunnet material

Att designa med återvunna material

Hur ett material ser ut och känns är en del av dess hållbarhet. Att människor kan – och vill – använda materialet länge. När Note (design studio) började designa kollektionen var uppdraget definierat så här: materialet måste innehålla maximal andel återvunnen råvara och kunna tillverkas av alla typer av iQ-golv, oavsett färg. Blandar man alla färger får man – grå.

Vi jobbar gärna färgstarkt, använder vi grått är det oftast i material där färgen förekommer naturligt, så det kändes först begränsande att bara arbeta med grått. Men de snäva kriterierna blev snart en kreativ tillgång, vi kunde fördjupa oss och arbeta fokuserat men brett inom det gråa spektrumet. Det är ett väldigt speciellt projekt för oss att vara en del av då resultatet av projektet är något mer än bara produkten, att det är hållbart genom så många led.
- Charlotte Ackemar, produktdesigner på Note (design studio)
iQ Loop

I sin research insåg teamet på Note (design studio) att en grå inredning kan uppfattas som väldigt stabil och trygg. Den känslan ville de hitta och samtidigt visa den rikedom som finns i grått. De behövde dock hitta ett mönster som skiljde sig betydligt från de existerande iQ-kollektionerna, som redan erbjuder grå nyanser.

iQ Loop är en transparent produkt, både i hur den är gjord och vad den innehåller. Note vill spegla detta i designen genom ett transparent element som visar hur materialet är uppbyggt. Mönstret uppstår i tillverkningen och skapar en djupverkan, en 3D-effekt som gör att materialet får ett mönster som påminner om kork. Det genomskinliga inslaget gör också att golvet kommer till liv vid olika ljussättningar.

Kollektionen består av ett spann med sju grå nyanser som lätt kan matchas med andra färger. Namnsättningen frångår associationsnamn som duvgrå, kol och lavendel. Istället berättar produkternas namn om det är en varm, kall eller neutral grå. Kollektionen blir därmed mer som ett verktyg för inredare och arkitekter som behöver hitta exakt den ton som harmoniserar med övrig inredning.

Join the Loop

Tillverkningen av iQ Loop begränsas av den mängd material vi får in, och kollektionen erbjuds därför i första hand till kunder som bidrar med material. Därför lanserar vi samtidigt konceptet Join the Loop vilket syftar till att få fler att vara med och bidra till en cirkulär omställning genom insamling av installationsspill och utrivna golv inom ramen för Tarketts system för återvinning – ReStart.

Läs mer om iQ Loop

iQ Loop
iQ Loop - vårt mest cirkulära vinylgolv

Hur mycket återvunnen råvara kan man använda för att producera ett nytt golv och fortfarande få en önskvärd design? Den frågan inspirerade oss att ta ytterligare steg i vårt återvinningsarbete.

Se kollektionen