iQ Loop

iQ Loop - vårt mest cirkulära vinylgolv

Hur mycket återvunnen råvara kan man använda för att producera ett nytt golv och fortfarande få en önskvärd design?

Den frågan inspirerade oss på Tarkett att ta ytterligare steg i vårt arbete med återvunna material. Resultatet blev 
iQ Loop – en vinylkollektion, formgiven av Note (design studio) som tillverkas av minst 65 % återvunnet Tarkett-material som vi fått tillbaka från våra kunder, vilket halverar koldioxidavtrycket* jämfört med övriga iQ-golv.

En förutsättning för att kunna producera en kollektion med 65 % återvunnet innehåll var att kunna använda alla typer av installationsspill och gamla golv. Detta innebar en begränsning i vilka färger den kollektionen skulle få. Lyckligtvis är grå en av de mest efterfrågade färgerna på golv i Norden.

Därför började Note (design studio) djupdyka i färgen grå. När teamet gick igenom NCS färgsystem upptäckte de att den grå de helst ville ha ofta saknades. De sökte de rätta nyanserna genom att mixa färger och måla på färgpinnar, samla bitar av grå textil, läder och plast och skapa ett referensbibliotek som det tekniska teamet i Ronneby fick analysera och översätta till färg. Arbetet resulterade i en kollektion om sju nyanser av grått i en skala om varma, kalla och neutrala toner.

* EPD S-P-12403

När vi designar ett material, designar vi för alla faser i materialets liv

För att återvinning ska fungera i praktiken krävs mer än god materialdesign. Det krävs ett fungerande kretslopp, med teknik för att återvinningen ska kunna genomföras och ett system för insamling som gör att materialet faktiskt kommer tillbaka. Att detta fanns på plats var nödvändiga förutsättningar för att vi skulle kunna skapa iQ Loop.

Varifrån kommer materialet?

Materialet till iQ Loop kommer från Tarketts kunder. Via vårt globala insamlings-program ReStart samlar vi in både installationsspill och gamla golv som vi tvättar rena från lim och spackel. Vi hämtar och transporterar vinylgolv från hela Norden till vår fabrik i Ronneby där innehållet analyseras, mals ned och blir till råvara när vi producerar nya golv.

iQ Loop

Join the Loop

Vi hoppas att återvinning ska bli en självklarhet. Att mycket mer material ska återvinnas istället för att skickas till förbränning eller deponi. Som incitament för att återvinna istället för att slänga har vi valt att i första hand erbjuda iQ Loop till de kunder som bidrar med material. Med lanseringen av den nya kollektionen vill vi även får fler att börja samla in material så att vi kan ännu återvinna mer. Join the Loop helt enkelt!

Läs mer om iQ Loop

iQ Loop
iQ Loop - designa med återvunnet material

Hur ett material ser ut och känns är en del av dess hållbarhet. Den frågan inspirerade oss att ta ytterligare steg i vårt återvinningsarbete.

Se kollektionen