Kontoret efter 2020

Kontoret efter 2020

Trygghet, hållbarhet och gemenskap präglar det nya arbetslivet

Hur påverkar pandemin 2020-talets kontor? Vi ställde frågan till Ulrika Wolf på Tenant & Partner, Mats Hederos på AMF Fastigheter och Susanna Melametsä på Koolmat som tillsammans ger en bild av hur pandemin får en pågående utveckling att accelerera. Kontoret består. Men hur vi arbetar där, blir allt mer komplext. 

2020 är pandemin ett faktum. Länder stängs ner. De som kan, arbetar hemifrån. Detta ofrivilliga experiment i distansarbete verkar åtminstone kortsiktigt gå bättre än väntat. Flera studier visar på ökad produktivitet. Det amerikanska teknikbolaget Dropbox var först ut med att göra distansarbetet permanent. Bilder av tomma kontorslandskap och medarbetare som möts digitalt sätter en ny fråga på agendan: Kommer framtidens arbetsplatser ens att behöva ett gemensamt kontor? 

Hur påverkar pandemin 2020-talets kontor?

Samtidigt debatteras problemen. Hemarbete är svårare för yngre medarbetare som ännu inte hunnit skaffa sig erfarenhet och nätverk. Medarbetares hem- och familjeförhållanden skapar stora skillnader i förutsättningar. Och framför allt, hemarbete är just nu ett privilegium som är tillgängligt för en minoritet av de nordiska ländernas arbetskraft – och ett privilegium som inte självklart är långsiktigt hållbart. 

I juni 2020 genomför Tarkett den första av tre globala studier av 2 800 kontorsarbetare för att förstå vad som hade förändrats under pandemin. Undersökningen är en del av ett större globalt forskningsprojekt, Rethinking Workplace, där vi mäter kontorsarbetares attityder över tid. 

Denna första mätning visar att det som fungerar inte alltid är önskvärt. Av europeiska kontorsarbetare svarar 87 procent att de fortfarande känner sig mest produktiva på kontoret. Flexibla timmar är den mest eftertraktade förmånen, men bara 9 procent vill fortsätta arbeta hemifrån på heltid. Det människor saknar med kontoret är att träffa sina kollegor. 

För arbetsgivarnas del sätter pandemin både arbetssätt och medarbetarhälsa i fokus. Att värna om medarbetares hälsa och välbefinnande är nu såväl affärskritiskt som akut. En förändring av arbetslivet i virusets kölvatten tycks oundviklig.

Du kanske också är intresserad av:

Att skapa en bra arbetsmiljö
Att skapa en bra arbetsmiljö

En bra arbetsmiljö kräver ett helhetsgrepp om såväl det fysiska rummet som hur det ska användas.

Om kontoret efter 2020 med Mats Hederos, AMF Fastigheter
Om kontoret efter 2020 med Mats Hederos

— Det är mer utmanande att leda på distans, säger Mats Hederos, VD för AMF Fastigheter i Stockholm, som bland annat utvecklat kontors- och handelsområdena Urban Escape.

Om kontoret efter 2020 med Susanna Melametsä, Koolmat
Om kontoret efter 2020 med Susanna Melametsä

— Innan pandemin pratade vi främst om gröna värderingar. Vi finnar är ett utomhusfolk. Vi har en kall vinter. Vi vill ha samma goda luftkvalitet inne som ute.

Notes Johannes Karlström om att inreda 2020-talets kontor
Notes Johannes Karlström om att inreda 2020-talets kontor

När den Stockholmsbaserade designstudion Note inredde coworking-byggnaden Summit House i London var det ett rum som uppmärksammades särskilt.