Čoarvemátta - samisk nationalteater och gymnasium

Čoarvemátta - samisk nationalteater och gymnasium

2024 | Kautokeino, Norge

Bildgalleri

Fotograf: Lars Petter Pettersen

Čoarvemátta ligger vackert belägen på Finnmarksvidda med utsikt mot Kautokeino och fjällen. Det är en byggnad som fått sitt namn efter den innersta delen av ett renhorn och det råder ingen tvekan om att byggnadens funktion och uttryck ska bevara och inkludera den samiska kulturen. 

Här finns Beaivváš Sámi Našunálateáhter/Det Samiske Nasjonalteatret, Sámi joatkkaskuvla ja boazodoalloskuvlla/Samiska gymnasiet och en renskötarskola samlat under samma tak. I invigningstalet förklarade sametingspresidenten att symboliken i detta visar på styrka och att två element förenas till en enhet.

Det är arkitektkontoret Snøhetta som har ritat byggnaden, och man ser tydliga referenser till den samiska kulturen i byggnadens konstruktion, materialval, färger och interiör.

Färgval med hänvisningar

Färgerna på golven är starka och klara i rött, grönt och blått. Vackert avstämda med väggar och tak i varje rum. De olika zonerna har fått färgkombinationer från en palett man ofta finner i samisk kultur – och i naturen precis utanför fönstren.

I biblioteket, på kontoret, i mötesrum, grupp- och undervisningsrum installerades linoleumgolv från Tarkett. Även på teaterbalkongen och i artisternas green room blev det ett naturligt val för att skapa en behaglig atmosfär under arrangemangen.

Till de rum som ska tåla mer slitage, fukt och frekvent rengöring föll valet på vinylgolvet Q Natural från Tarkett – ett golv som produceras av bio-attribuerad vinyl. Det ligger i omklädningsrum, våtrum, WC, amfitrapp, slakteri och kylrum/lager.  Även här är färgerna noggrant utvalda och har indelats i zoner med olika färgskalor.

Golvval med miljöhänsyn

Både iQ Natural och linoleumgolvet Style Emme kan bidra till att minska de totala växthusgasutsläppen i samband med etablering av nya byggnader*.  Båda kollektionerna kan vi återvinna till nytt råmaterial och använda för produktion av nya golv. Det gäller både installationsspillet och när de en gång i framtiden ska rivas ut. I samband med byggprojektet returnerades allt spill från golvläggningen till Tarketts fabriker genom retursystemet ReStart.

Detta är cirkulär ekonomi i praktiken. Nedan ser du minskningen av CO2-avtrycket som uppnås genom retur av spill.

  • Retur av 650 kg spill linoleum = 1495 kg/CO2ekv
  • Retur av 1175 kg spill vinyl = 4230 kg/CO2ekv

Förslag på kollektioner

Om

I Kautokeino har arkitektkontoret Snøhetta skapat en byggnad vars syfte är att bevara den samiska kulturen. Här finns den samiska nationalteatern, ett samiskt gymnasium och en skola för renskötsel.

Arkitekt/Designer

Snøhetta

Entreprenör

Statsbygg

Segment