Ellen Fries Gymnasium

Ellen Fries Gymnasium

2024 | Uppsala, Sverige

Bildgalleri

Tidlösa golv och specialdesignade sittmöbler i anrik skolbyggnad

Vackert belägen längs Fyrisån i centrala Uppsala ligger den nyrenoverade kommunala skolan Ellen Fries Gymnasium, under sommaren härligt inbäddad i grönska. — På den här platsen har det bedrivits skolverksamhet sedan 1889 och tanken är att så ska det förbli berättar Ulla Klefbom, rektor, när vi tillsammans med inredningsarkitekten Agnese Blaubarde och arkitekten Fredrik Ehn från Cedervall Arkitekter möter henne på innergården dagen efter skolavlutningen.

Skolan har fått sitt namn efter Ellen Fries, som på 1800-talet var en av de första kvinnorna som tog studentexamen och den första kvinnan som disputerade i Sverige och i Norden. Hon ägnade hela sitt liv åt sina studier och att hjälpa andra som ville studera. 

Skolan består av en äldre samt en modernare byggnad där insidan är renoverad. Fasaden restaureras när vi är där på besök och renoveringen av sidobyggnaden Magneburg var i full gång.

Uppdraget att utforma byggnad, skylt och inredning fick Cedervall Arkitekter 2019, ett projekt som pågick fram till 2021. Det genomtänkta konceptet baseras på skolans grundvärderingar och har utformats i nära samarbete med rektorn Ulla. Inspiration hämtade arkitekterna från färgerna i omgivningen och från de vackra kakelugnar som finns bevarade i byggnaden.

–    Vi tittade på gamla bilder av Ellen Fries och det var faktiskt hennes böljande kjol på en av dem som inspirerade oss till de mjuka formerna, det som sedan blev grunden för hela konceptet, berättar Agnese.

I de gamla trapphusen är stentrapporna bevarade från när huset byggdes. Till synes oberörda av tid, charmigt nedslitna av oändligt många fotsteg.

Brandsäkerhetskraven är enormt höga och inga möbler här får vara flyttbara. I ett av trapphusen har arkitekterna från Cedervall därför ritat fasta, snygga, funktionella möbler på varje våningsplan, med inbyggda ladduttag och utan vassa hörn. Möblerna är, precis som golven, klädda med Tarketts material iQ Surface som gör att de tål både vardagligt slitage, smutsiga skor och är enkla att hålla rena.

–    Trapphusen är centrala i byggnaden och det är här man hänger eller sätter sig ner för att plugga, säger Fredrik.

Här finns också specialritade elevskåp av trä, även dessa med de mjuka former som är genomgående för hela projektet. De möter en rosa kulör på sittytorna som plockats upp från mönstret i golvet. 

För arkitekterna och beslutsfattarna på skolan var det den tidlösa designen i kombination med de hållbara egenskaperna som gjorde att valet föll på iQ Surface. Ett homogent vinylgolv som tack vare sin flexibilitet kan användas på golv, väggar och möbler. Golvet som är designat i samarbete med Note (design studio) både tillverkas och kan återvinnas i Ronneby. 

Varje våningsplan har fått en egen färg som framhävs genom konst och skyltar. De persikofärgade möblerna i lunchmatsalen möter golvets färger. Samma sak med de rosa stolarna i aulan. En lokal som, tack vare en genomtänkt lösning med hjul på hyllorna, även fungerar som bibliotek.

Ellen Fries Gymnasium har designats med hjärta och med viljan att bevara en historia, vilket har gett ett genomtänkt och vackert slutresultat.

Förslag på kollektion

Om

Ellen Fries Gymnasium har designats med hjärta och med viljan att bevara en historia, vilket har gett ett genomtänkt och vackert slutresultat.

Arkitekt/Designer

Cedervall Arkitekter

Segment

Kategori