iQ Surface öppnar dörren till nya kreativa möjligheter

iQ Surface öppnar dörren till nya kreativa möjligheter

iQ Surface – en ny generation designade ytskikt

Tarketts nya kollektion iQ Surface är resultatet av ett kreativt samarbete med svenska Note Design Studio. Det är en kollektion där funktion, färg och form får ta lika stor plats, och där ett hållbart industrimaterial i fem vackra färgfamiljer bjuder in till nya tolkningar och perspektiv. Med iQ Surface presenterar Tarkett en ny generation designade ytskikt av homogena plastmaterial för såväl väggar, möbler som golv.

iQ Surface är den kreativa destinationen på en 50-årig produktresa för ett material omtyckt och brukat av miljontals människor. Ända sedan starten i Ronneby 1947 har Tarkett drivit utvecklingen av homogen plast inom iQ-kollektionerna, som gått från högkvalitativa golv till dagens kreativa designmaterial med stort hållbarhetsfokus. 

Funktion möter estetik

iQ-kollektionerna är kända för sina avancerade funktionella och tekniska egenskaper som hög slitstyrka, flexibilitet och enkelt underhåll och passar därför utmärkt i olika projekt i offentlig miljö.


År 2018 inledde Tarkett samarbetet med Note Design Studio i samband med installationen som gjordes på Stockholm Furniture Fair. Note såg de kreativa möjligheterna med Tarketts iQ-kollektioner och visade hur väl de stod sig i jämförelse med andra material. Designsamarbetet har nu ytterligare vässat den kreativa potentialen hos dessa industrimaterial och med iQ Surface har man skapat en kollektion vars skönhet ligger både i funktionen och i den estetiska utformningen.

Nya kreativa uttryck

Mångsidighet är A och O inom design. Som material öppnar iQ Surface upp ett oändligt landskap av uttrycksfulla färger och kreativa möjligheter – inte bara för golv utan också för väggar och möbler. I kombination med den innovativa användningen av färgade svetstrådar som accenter, blir kollektionen en språngbräda för nya kreativa uttryck. iQ Surface är en innovation för nya användningsområden av homogena material inom design och arkitektur.

"När vi kurerade kulörerna och färgschemat för iQ Surface hade vi en idé om att kollektionen skulle fungera som ett material som skulle kunna klä ett helt rum, inte bara golvet. Det finns så många möjligheter! För oss på Note är detta ett mångfacetterat material som kan appliceras på många ytor."

– My Degerth, Note Design Studio

Oändliga landskap av uttrycksfulla färger

Sammansättningen av färger och nyanser har varit utgångspunkten i designarbetet av iQ Surface. I ett naturligt steg mot en modernare färgpalett har Note skapat fem teman, baserade på distinkta färgfamiljer: Contrast, Rouge, Sober, Dimmed och Vivid. Olika beige nyanser håller ihop den nya kollektionen, antingen på ett subtilt sätt eller som genomträngande accenter. Minst två färgställningar återkommer i de olika färgfamiljerna och ingen design känns monoton, vilket gör det enkelt att kombinera olika referenser.

"Det sätt som iQ Surface är utformad på gör att en formgivares eller arkitekts vision behåller sin estetiska kraft oavsett hur materialet används. Det finns väldigt få material med den egenskapen på marknaden idag. Det är det som gör den nya kollektionen så speciell – och när materialet är installerat ser man verkligen hur snyggt det blir."

- Per Sternegård, produktchef på Tarkett

Innovation inom hållbarhet möjliggör plaståtervinning

Innovation inom hållbarhet möjliggör plaståtervinning

Gamla plastgolv utgör en enorm potentiell råvaruresurs. Hittills har denna resurs inte kunnat återvinnas på grund av bland annat svårigheterna i att separera lim och spackel från gamla golv. I februari 2019 presenterade Tarkett en innovation som forskats fram i Sverige och som gör det möjligt att återvinna tusentals ton gamla plastgolv*.

Den nya tekniken innebär att utrivna homogena plastgolv kan renas från lim- och spackel-rester och återställas till råmaterial av lika hög kvalitet som plast gjord direkt av jungfrulig råvara. Ett installerat iQ Surface-golv eller väggmaterial kan alltså tas tillbaka och återvinnas när det en gång blir slitet. Detta är ett viktigt steg mot ett cirkulärt och fossilfritt samhälle.

 

*=  golv från 2011 och framåt.

iQ Surface visades under Milano Design Week

iQ Surface visades under Milano Design Week

iQ Surface visades på Formations, Circolo Filologico Milanese,
Via Clerici 10, som en del av Milano Design Week 2019.

Bildgalleri

Du kanske också är intresserad av:

iQgolv från Tarkett med roliga mönster skapat av svetstrådar
Hold The Line - en formstudie

Konceptet ‘Hold the Line’ har inspirerats av färgsprakande sportplaner sedda ur ett fågelperspektiv där vi sätter svetstråden i fokus.

Tarketts innovation möjliggör återvinning av tusentals ton gamla plastgolv
Återvinning av gamla plastgolv

Tarketts innovation möjliggör återvinning av tusentals ton gamla golv. Tekniken innebär att utrivna homogena plastgolv kan renas från lim- och spackelrester och återställas till råmaterial.

Nya iQ Surface udne rutveckling av Tarketts designer och Note Design Studio
Följ med bakom kulisserna på Milano Design Week och Tarketts nya kollektion iQ Surface

Designarbetet bakom iQ Surface, läs om hur kollektionen blev till.

Tarkett Formations
Formations tog över Circolo Filologico Milanese under Milano Design Week

Former i olika skalor, lek med klassiska designprinciper, ett modernt industrimaterial som inte liknar något annat och en ikonisk byggnad mitt i Milano. Läs mer om utställningen Formations.

iQ Surface – kollektionens färgteman
iQ Surface – kollektionens färgteman

iQ Surface är en ny generation designade ytskikt av homogena plastmaterial. Finns i fem vackra färgfamiljer som skapats av Note Design Studio.

Förslag på kollektion