Formations tog över Circolo Filologico Milanese under Milano Design Week

Formations tog över Circolo Filologico Milanese under Milano Design Week

Formations tog över Circolo Filologico Milanese under Milano Design Week

Under Milano Design Week 2019 valde Tarkett att utforska de kreativa möjligheterna med den nya kollektionen iQ Surface. Utställningen Formations, designad av Note Design Studio och med inspel av Magis, ifrågasatte invanda föreställningar om skala genom att vända upp och ner på arkitektoniska arketyper. Installationen, som tog över den historiska byggnaden Circolo Filologico Milanese, var en hyllning till hur formspråk kan böjas till nya kreativa uttryck. 

Med Formations undersökte vi den kreativa potentialen hos iQ Surface, en ny kollektion designad i samarbete med Note. Det är en kollektion där funktion, färg och form får ta lika stor plats, och där ett hållbart och flexibelt industri-material i fem vackra färgfamiljer bjuder in till nya tolkningar och perspektiv. En ny generation designade ytskikt av homogena plastmaterial för såväl väggar, möbler som golv.

Att äga rummet

I kontrasten mellan modernitet och tradition, omvandlades Formations välkända arkitektoniska figurer till överdimensionerade former och böljande ytor och klädde in den historiska byggnaden Circolo Filologico Milanese. Installationen visade potentialen och den kreativa kraften hos iQ Surface som ett designmaterial med en egen, unik identitet.

Det höga glastaket och de öppna balkongerna i den stora salen på Circolo Filologico Milanese skapade djup och släppete in ett vackert, skiftande ljus. Formationer med 24 pelare i olika storlekar, klädda med iQ Surface, utmanade våra uppfattningar om byggnadens arkitektur, ytor och volymer och lät besökaren forma sin egen väg genom rummet. Geometriska figurer balanserade försiktigt på pelarnas rundade toppar i en spännande och lekfull konstruktion som återskapaede några av historiens arkitektoniska pelare med en modern tvist.

En gemensam designvision

I utställningen valde Tarkett att samarbeta med italienska möbelvarumärket Magis. Båda företagen delar värderingar och en designinriktning som tänjer på gränserna och utmanar normen. Magis är ett familjeägt entreprenöriellt företag, känt för sina banbrytande tidlösa produkter. De arbetar med ett flertal internationellt kända designers för att skapa kvalitativa kollektioner med hög funktionalitet. I Formations visades några av Magis ikoniska verk som exempelvis Konstatin Grcic’s soffa Brut som speglar installationens arketypiska former och reflekterar iQ Surface färgpalett.

Två mötesrum förstärkte de olika färgtonerna i iQ Surface genom en harmonisk komposition av material. Här fanns specialgjorda Desso Axminster-mattor tillsammans med Magis fåtöljer i kombination med väggar och bord klädda med iQ Surface.

Nya kreativa möjligheter

I biblioteket fick besökarna interagera med ett urval arketypiska objekt, varsamt kurerade på ett stort träbord gjort av Tarkett Noble Oak Manhattan. Små prototyper av bågar, valv, ringar, cylindrar och trappor gjorda av en mix av kontrasterande material fungerade som prover att känna och klämma på. Golvets rutnät av kontrasterade svetstrådar i olika färger framhävde iQ Surface kreativa möjligheter ytterligare.

Cirkulärt tänkande i Formations

Hållbarhet och cirkulär ekonomi är en central del av Tarketts designvision – från materialval till återvinning. Installationen Formations kommer att leva vidare efter Milano Design Week genom att vissa delar återanvänds i andra utställningar och resten återvinns till nya golv genom Tarketts återvinningsprogram ReStart. På så sätt blir Formations, Re-Formations.

Bildgalleri

Du kanske också är intresserad av:

iQ Surface
iQ Surface öppnar dörren till nya kreativa möjligheter

iQ Surface är en kollektion där funktion, färg och form får ta lika stor plats.

Nya iQ Surface udne rutveckling av Tarketts designer och Note Design Studio
Följ med bakom kulisserna på Milano Design Week och Tarketts nya kollektion iQ Surface

Designarbetet bakom iQ Surface, läs om hur kollektionen blev till.