Följ med bakom kulisserna på Milano Design Week och Tarketts nya kollektion iQ Surface

Följ med bakom kulisserna på Milano Design Week och Tarketts nya kollektion iQ Surface

Designarbetet bakom iQ Surface

Hållbart, flexibelt och inspirerande – här är Tarketts nya homogena iQ-kollektion. iQ Surface öppnar upp ett oändligt landskap av uttrycksfulla färger och kreativa möjligheter – inte bara för golv utan också för väggar och möbler.
Det här är historien om iQ Surface, en nyskapande Tarkett-kollektion och om Formations, en spektakulär installation på Milano Design Week.

Milano Design Week är ett "måste" att uppleva för design- och arkitekturintresserade från hela världen.

För många besökare handlar designveckan framförallt om dialog och samtal - mellan likasinnande, kollegor eller genom berättelser som skapas mellan designkoncept och deras publik. 

Milano Design Week är en kreativ mötesplats och startpunkt för nya idéer, samarbeten och projekt för designintresserade människor från hela värden. Det är anledningen till varför vi lanserar iQ Surface här.  Vår utställning Formations äger rum i den anrika byggnaden Centro Filologico Milanese - ett av de äldsta centren för forskning och studier inom språk. En perfekt plats att utforska de unika formerna av visuell kommunikation som iQ Surface står för.

Lansering av nyheten iQ Surface

Under Milano Design Week 2019 lanserar vi nyheten Tarkett iQ Surface, ett designsamarbete med svenska designstudion Note. Kollektionen får betraktaren att se på plastgolv från ett nytt perspektiv. Sammansättningen av färger och nyanser har varit utgångspunkten i arbetet. I ett naturligt steg mot en modernare färgpalett har Note skapat fem teman, baserade på distinkta färgfamiljer: Contrast, Rouge, Sober, Dimmed och Vivid. I kombination med den innovativa användningen av färgade svetstrådar som accenter, skapar kollektionen nya användningsområden för homogena plastmaterial inom design och arkitektur.

En kollektions ursprung

Samarbetet mellan Tarkett och Note startade i samband med arbetet med vår installation på Stockholm Furniture Fair 2018. Då visades Tarketts homogena plastgolv upp på ett helt nytt sätt där funktion, färg och form fick ta lika stor plats - precis som är fallet nu med iQ Surface.

iQ Surface är den kreativa destinationen på en 50-årig produktresa för ett material omtyckt och använt av miljontals människor. Det är ett gediget material där funktion och design får ta lika stor och självklar plats.

Som material är Tarketts iQ-kollektioner tekniskt avancerade med hög slitstyrka, flexibla och mycket lätta att underhålla – 100 % funktionalitet helt enkelt. Parallellt med detta finns de estetiska egenskaperna som skapar oändliga designmöjligheter för en designer eller inredningsarkitekt. Fördelen med Tarketts homogena plastmaterial är att du faktiskt kan få både funktion och skönhet. 
 

Innovation inom hållbarhet möjliggör plaståtervinning

Gamla plastgolv utgör en enorm potentiell råvaruresurs. Hittills har denna resurs inte kunnat återvinnas på grund av bland
annat svårigheterna i att separera lim och spackel från gamla golv.

I februari 2019 presenterade Tarkett en innovation som forskats fram i Sverige och som gör det möjligt att återvinna tusentals ton gamla plastgolv*. Den nya tekniken innebär att utrivna homogena plastgolv kan renas från lim- och spackel-rester och återställas till råmaterial av lika hög kvalitet som plast gjord direkt av jungfrulig råvara.

Ett installerat iQ Surface-golv eller väggmaterial kan alltså tas tillbaka och återvinnas när det en gång blir slitet. Detta är ett viktigt steg mot ett cirkulärt och fossilfritt samhälle.

*golv från 2011 och framåt.

iQ Surface - estetisk och funktionell

Det finns många som ser på iQ-kollektionerna som designmaterial medan andra tänker på det som ett funktionellt material. Detta är en av  utgångspunkterna för iQ Surface's uppkomst. Nu kan alla som arbetar och använder den här kollektionen få både och. Det visar på materialets många fördelar.

Det är viktigt att komma ihåg att ett vackert golv är en sak, men golvet måste också fungera i verkligheten. Det är dyrt och komplicerat att behöva stänga ner en sjukhuskorridor och en skola eller ett äldreboende måste alltid ha god tillgänglighet.

Vetskapen om var vinylgolv oftast ritas in sporrade oss i vårt arbete med färgvalen i kollektionen. Materialet används idag i många miljöer där färgsättningen verkligen kan bidra till människors välbefinnande. För projekt inom vård och skola kan inredningsarkitekterna få chansen att skapa en rik upplevelse med en tydlig identitet och karaktär. Det känns verkligen som en spännande möjlighet

- Charlotte Ackemar på Note.


Från en teknisk synvinkel tillhör iQ Surface en speciell familj av Tarkettprodukter. Materialet är mycket lätt att underhålla, är slitstarkt och bibehåller sitt utseende oavsett hur mycket slitage det utsätts för
 

- Per Sternegård, produktchef för iQ på Tarkett.

Ett helt nytt perspektiv för design

Note såg tidigt de kreativa möjligheterna med Tarketts iQ-kollektioner och visade hur väl de stod sig i jämförelse med andra material.

Den efterföljande diskussionen kring materialets tekniska och estetiska egenskaper ledde fram till iQ Surface. Varje färgfamilj har neutraler och bastoner som grund, vilket gör att kollektionen passar perfekt för olika interiörer. Varje färgton inom samma familj kan enkelt kombineras med andra referenser. iQ Surface är inte tänkt att bara användas på golv, utan ska ses som ett mångsidigt designmaterial. 

En av utmaningarna med den här kollektionen var att få designers att upptäcka och förstå dess mångsidighet, och hur det kan användas i nya sammanhang som på väggar och möbler. Vi vill att materialet ska utmana till att tänka nya ytor, inte bara golv.

- Florian Bougault, EMEA art director, Tarkett.

Fem vackra färgfamiljer där nyanser, toner och material är särskilt framtagna för att passa design och arkitektur. Kollektionen presenteras för första gången i installationen Formations på Milano Design Week.

Med iQ Surface bryter vi ny mark genom ett nytt sätt att tänka och formge. iQ Surface lanseras i Sverige fullt ut i juni. Kontakta din Tarkett representant för mer information.

Du kanske också är intresserad av:

iQ Surface
iQ Surface öppnar dörren till nya kreativa möjligheter

iQ Surface är en kollektion där funktion, färg och form får ta lika stor plats.

Tarkett Formations
Formations tog över Circolo Filologico Milanese under Milano Design Week

Former i olika skalor, lek med klassiska designprinciper, ett modernt industrimaterial som inte liknar något annat och en ikonisk byggnad mitt i Milano. Läs mer om utställningen Formations.