Upptäck våra banbrytande och klassiska homogena plastgolv - iQ Granit och iQ Eminent. Kan nu beställas med bioattri

iQ Granit & iQ Eminent | Klassiska & banbrytande

Klassiska iQ-golv bidrar till utvecklingen av ett fossilfritt samhälle

Ytterligare två kollektioner i iQ-serien kan nu beställas med bioattribuerad vinyl.

iQ-materialen utvecklades för att möta de höga kraven på hygien och säkerhet på sjukhus. iQ Granit och iQ Eminent har tillverkats i Sverige sedan 80-talet och togs fram för att även möta önskemål om designbredd och behovsanpassade mönster – en utveckling som gjort att vi idag ser iQ-golv i estetiskt högprofilerade miljöer som kontor, butiker och hem. 

Denna resa från funktionsprodukt i offentliga miljöer till material som hyllas på internationella designmässor hänger också starkt samman med att iQ-golvet är en föregångsprodukt inom hållbarhet. Det senaste steget i detta arbete innebär att de två klassiska kollektionerna iQ Granit och iQ Eminent nu kan tillverkas med bioattribuerad vinyl. På begäran kan standardprodukten uppgraderas med BiovynTM vilket innebär att den fossila oljan byts ut mot biobaserad råvara vid tillverkningen, enligt principen för massbalans.

Utformad för att främja välmående

iQ Granit och iQ Eminent är skapade för att bidra till inredningar som främjar välmående. De är utvecklade i enlighet med det som idag kallas biofilisk design – design som tar vara på människors naturliga dragning till naturen. Inredning som ger kontakt med naturen har visat sig kunna minska stress, höja välbefinnande, främja läkande samt öka kreativitet och koncentration. 

Kollektionerna iQ Granit och iQ Eminent erbjuder fyra mönster och en helt ny färgpalett. Detta designsystem gör att samtliga produkter harmoniserar med varandra, kan kombineras för att passa i alla rum samt garanterar en inkluderande inredning. Vi har till exempel utvecklat mönster som passar människor som lever med demenssjukdom. 

I iQ Granit, vars mjuka, levande mönster inspirerats av den naturliga stenen, har de klassiska färgerna fått en ljusare nyans. Resultatet ger en fräsch och samtida känsla som passar perfekt med iQ Eminent. iQ Eminent, med sin känsla av polerad natursten, har också fått en ny färgpalett som ger ett sofistikerat, modernt och nyansrikt uttryck. 

Kollektionerna är uppdelade i fyra färgfamiljer som är lätta att kombinera men också vackra var för sig: Oxide, Argil, Lichen och Basalt. 

iQ-golven uppfanns, tillverkas och återvinns i svenska Ronneby

iQ Granit och iQ Eminents tillverkas i Ronneby där vårt innovationsteam har utvecklat en unik lösning för att återvinna gamla ftalatfria homogena vinylgolv. Både iQ Granit och iQ Eminent i standardutförande och med BiovynTM kan samlas in via samlas in genom Tarkett ReStart eller GBR Golvåtervinning och bli till nya golv av samma kvalitet. * 

Att återvinna 1 kvm av ett iQ-golv sparar nästan 12 kg COeq, dels på grund av att avfallet inte förbränns och dels för att det återvunna materialet ersätter jungfrulig råvara i nya golv.

Att använda iQ Granit eller iQ Eminent bidrar till en god rankning i byggbranschens hållbarhetscertifieringar som LEED, WELL och BREEAM. 

iQ Granit och iQ Eminent har utvecklas enligt principerna för Cradle to Cradle®. Materialens inverkan på människors hälsa bedöms av ett oberoende externt laboratorium (EPEA) och resultaten finns tillgängliga i MHS-dokument (Material Health Statements).

Flexibelt och lättlagt med en unik möjlighet att återställa

Tarketts iQ-golv är kända för att vara mycket flexibla och lätta att lägga. Materialet är våtrumsgodkänt (VT-golv) och det är smidigt att göra uppvik, kränga över rör och vika ner i golvbrunnar för att få en vattentät installation.

En av de saker som gör Tarketts iQ-golv unika är möjligheten att återställa golvets ytskikt och utseende genom endast torrpolering. Att regelbundet göra detta tar bort repor, håller golvytan slät och förseglad så att smuts inte tränger ner i golvet och man bibehåller på så sätt städfunktionen.

Tarkett lämnar livstids garanti (20 år) på iQ-golvens städfunktion. Kravet är att golvet ska torrpoleras regelbundet samt att aldrig använda vax, polish eller andra kemikalier som skapar en yta på golvet. 
iQ-golven har ytskiktet iQ PUR som sätter en ny standard för slitstyrka och fläckmotstånd. Det ger marknadens bästa skydd mot märken och fläckar – även från kemikalier som används inom exempelvis sjukhus och laboratoriemiljöer.

Marknadens lägsta livscykelkostnad

iQ-golvens överlägsna prestanda gör att du kan spara 30 % i underhållskostnader och tjäna in investeringen på 3 år. Eftersom städning ska ske med vanligt vatten och milda rengöringsmedel, behövs vare sig vax eller polish. Tarkett har utvecklat en LCC-modell (life cycle cost) för att beräkna och jämföra städ- och underhållskostnader för en mängd olika golvmaterial under deras livscykel. 

Färgmatchade golv för tekniskt krävande utrymmen

iQ Granit Akustik för stegljudsdämpning, de halkhämmande golven Granit Safe T och Granit Multisafe (uppdateras 2023), samt de avledande golven iQ Granit SD och iQ Toro SC har alla tagits fram för att möta våra kunders mest krävande tekniska kriterier utan att tumma på estetik. 

Dessa kollektioner finns nu i 14 basfärger (8 för Multisafe-produkterna) vilka alla är färgmässigt kompatibla med iQ Granit och iQ Eminent. Denna koordination mellan kollektioner leder inte bara till enklare och snabbare golvplanering utan bidrar även till en harmonisk inomhusmiljö. 
 

iQ-golven skriver historia igen

Homogent vinylgolv i retromiljö

På Tarkett arbetar vi för en cirkulär ekonomi för att bevara naturens resurser och minimera vår miljöpåverkan. iQ-materialen är ett mycket bra exempel på detta. De var de första av våra vinylgolv som blev ftalatfria och de första som kunde tillverkas cirkulärt. 2020 blev iQ Natural världens första plastgolv som kunde produceras med bio-attribuerad vinyl. Nu följer iQ Granit och iQ Eminent efter. 

På begäran kan vi producera iQ Granit och iQ Eminent med bioattribuerad vinyl - Biovyn™. 

Det innebär att fossil råvara ersätts med förnybar biomassa, som inte konkurrerar med matproduktion utan kommer från trärester från hållbara skogar i Finland. Den förnybara råvaran tillsätts genom principen för massbalans och certifieras av en extern partner, RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials) för att garantera en fullständig spårbarhet och transparens. iQ Granit och iQ Eminent med bioattribuerad vinyl ger dessutom 36 % lägre utsläpp av växthusgaserjämfört med standardversionerna (A1-A3 i en EPD).

Produkterna med Biovyn håller samma prestanda som standardversionen och kan tas tillbaka efter användning och återvinnas till nya produkter. iQ Granit och iQ Eminent med bioattribuerad vinyl ger dessutom lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med standardversionerna. Information om produkternas klimatpåverkan kan du läsa mer om i våra EPDer. 

*Gäller golv tillverkade från 2011 och framåt

På samma ämne

Tarketts homogena iQ golv
Allt du behöver veta om Tarketts iQ golv

iQ är Tarketts välkända homogena plastgolv för offentlig miljö. Det håller högsta kvalitet och har många funktionella fördelar – utan att behöva ge avkall på...

Installationsspillet samlas in på Stockholm Furniture Fair
Återvinning av installationsspill från plastgolv

Det spill (ca 10 % felfritt golv) som uppstår när du installerar ett plastgolv kan tillvaratas för återvinning istället för att bara slängas. Lägg spillet i återvinningsbara plastsäckar.

Tarketts innovation möjliggör återvinning av tusentals ton gamla plastgolv
Återvinning av gamla plastgolv

Tarketts innovation möjliggör återvinning av tusentals ton gamla golv. Tekniken innebär att utrivna homogena plastgolv kan renas från lim- och spackelrester och återställas till råmaterial.

Klimatvinster vid återvinning - Tarkett
Beräkna klimatvinsten vid återvinning

Golvåtervinning sparar jungfruliga råvaror och minskar mängden avfall vilket är en viktig del av vår cirkulära strategi. Vi har tagit fram ett dokument som beskriver man beräknar klimatvinsten.

Kollektioner