Tarketts homogena iQ golv

Allt du behöver veta om Tarketts iQ golv

iQ – en komplett golvlösning

En komplett golvlösning som täcker alla behov

iQ är Tarketts välkända homogena plastgolv för offentlig miljö och våtrum. Det håller högsta kvalitet och har många funktionella fördelar som slitstyrka, fläckbeständighet och inte minst den höga flexibiliteten som gör golvet lätt att lägga – allt detta utan att behöva ge avkall på designmöjligheterna. Golven har självklart ftalatfri mjukgörare och mycket låga VOC emissioner.

Made in Ronneby

  • 1947 - Tarkett producerade det första homogena plastgolvet
  • 1979 – Tarkett producerade det första homogena plastgolvet med puryta och iQ egenskaper
  • 2011 – Alla produkter producerade i Ronneby är helt ftalatfria
  • Ca: 40 000 000 m² ”iQ –golv” sålda i Sverige sedan starten 1979

Idag finns över 300 miljoner kvadratmeter iQ-golv installerade hos tusentals kunder världen över.

Miljö

Tarkett arbetar sedan länge med utveckling och innovationer inom hållbarhet. Vår proaktiva hållning har gjort att vi leder denna utveckling i golvbranschen.

I fabriken i Ronneby där  iQ-golven produceras finns Sveriges första o största anläggning för återvinning av plastgolv. Allt produktionsspill tas om hand för återvinning och 350 ton installationsspill från Norden samlas in varje år. Det sorteras upp och blir till nya golv motsvarande 90.000 kvm.

Varför Tarketts iQ golv?

Flexibelt och lättlagt
Tarketts iQ-golv är kända för att vara mycket flexibla och lätta att lägga. Mattan är våtrumsgodkänd (VT-golv) och det är smidigt att göra uppvik, kränga över rör och vika ner i golvbrunnar för att få en vattentät installation.

Bevara och återställ golvytan genom torrpolering
En av de saker som gör Tarketts iQ-golv unika är möjligheten att återställa golvets ytskikt och utseende genom torrpolering. Ett regelbundet underhåll med torrpolering håller golvytan slät och förseglad så att smuts inte tränger ner i golvet. Torrpoleringen tar inte bara bort repor, det gör också att iQ-golvet vid normal användning kan återställas till sin ursprungliga städfunktion under hela sin livstid (20 års garanti).

Titta på filmen om torrpolering av Tarketts iQ-golv.

Livstidsgaranti på städfunktionen
Tarkett lämnar 20 års garanti (livstid) på iQ-golvens städfunktion. Kravet är att golvet ska torrpoleras regelbundet samt att aldrig använda vax eller polish, eller andra kemikalier som skapar en yta på golvet. Kontakta din Tarkett-säljare om du vill veta mer.

Unikt skydd mot fläckar
iQ-golven har ytskiktet iQ PUR som sätter en ny standard för slitstyrka och fläckmotstånd. Det ger marknadens bästa skydd mot märken och fläckar –  även från kemikalier som används inom exempelvis sjukhus och laboratoriemiljöer.

Marknadens lägsta livscykelkostnad
iQ-golvens överlägsna prestanda gör att du kan spara 30 % i underhållskostnader och ”tjäna in” investeringen på 3 år. Eftersom städning ska ske med vanligt vatten och milda rengöringsmedel, behövs vare sig vax eller polish. Tarkett har utvecklat en LCC-modell (life cycle cost) för att beräkna och jämföra städ- och underhållskostnader för en mängd olika golvmaterial. Kontakta din Tarkett-säljare om du vill veta mer.

Design

Välkända material i ny tolkning

 Tarketts installation The Lookout på Stockholm Furniture Fair 2018, skapad av Note Design Studio, visade på nya perspektiv och oväntade användningsområden för materialen.

Störst uppmärksamhet fick nytolkningen av iQ Megalit från välkända iQ-familjen med homogena plastgolv. Med sitt moderna och eleganta designuttryck, stora flexibilitet och trendiga färgskala är iQ Megalit ett utmärkt val för inredning av offentliga miljöer som hotell, butiker och restauranger där både god design och slitstyrka efterfrågas.

Lyssna på vad Johannes Karlström och Daniel Heckscher från Note Design Studio säger om iQ Megalit och vilka idéer de hade när de utformade The Lookout.

Svetstrådar

Låt kreativiteten flöda med svetstrådar

Svetstrådar behövs för att sammanfoga mattvåderna. I vissa utrymmen önskas kanske en effekt av att hela golvet smälter i hop till en helhet och då kan man använda flerfärgad svetstråd som döljs i mattan och som skapar helhetskänsla. Vill man däremot att tråden ska synas och ge en effekt på golvet så finns det trådar i regnbågens alla färger och mer därtill att välja mellan för att skapa kontrast mot golvet.

Till iQ-golven finns 4 mm flerfärgade och enfärgade svetstrådar i en mängd koordinerade färger. Svetstrådarna är lätta att svetsa, har hög fogstyrka och är lätta att hålla rena.

Lyssna på Johannes och Daniel från Note Design Studio och deras ideér om hur man kan vara kreativ med svetstrådar.

En komplett färgpalett

Med en designpalett som innehåller 11 mönster och 257 olika färger - från tidlösa klassiker till de senaste trendkulörerna – är iQ det perfekta valet för en mängd olika användningsområden. iQ-rangen har lösningar för alla sorters offentliga miljöer och kan kombineras med specialgolv inom akustik, stegsäkerhet och golv med elavledande egenskaper.

iQ Surface

Tarketts nya kollektion iQ Surface är resultatet av ett kreativt samarbete med svenska Note Design Studio. Det är en kollektion där funktion, färg och form får ta lika stor plats, och där ett hållbart industrimaterial i fem vackra färgfamiljer bjuder in till nya tolkningar och perspektiv.

iQ Megalit

iQ Megalit innehåller 24 färger och 2 mönster som hämtat inspiration från naturens mineraler och moderna metaller som koppar och mässing. Den unika mönsterbilden som är producerad med stora flakes ger kollektionen ett elegant uttryck. 

iQ Optima

iQ Optimas unika, riktade originalmönster har funnits sedan 1984. Det är ett klassiskt mönster som aldrig går ur tiden. Kollektionen innehåller 64 färger, indelade i tre olika mönster.

iQ Granit

iQ Granit är mångsidig och ständigt aktuell. Originalmönstret innefattar hela 50 färger – från nordiska grå och beige nyanser till moderna och färgstarka accenttoner. Det nya mönstret iQ Granit Micro finns i 12 kulörer och har en lugnare, mindre intensiv mönsterbild.

iQ Natural

iQ Natural är tillverkat med en naturlig mjukgörare baserad på förnyelsebara råvaror. Den harmoniska färgskalan om 24 nordiska färger och 11 gråtoner i Grey Edition passar i alla inredningssammanhang. Också svetstrådarna är tillverkade av samma naturliga mjukgörare.

iQ Eminent

En tredimensionell design med kontraster. 34 färger i ett riktningsfritt mönster och två mönsterbilder. Ett stort antal neutrala och användbara nordiska gråa och beige färger, kompletteras med nya accentfärger i starka välmatchade kulörer.

iQ One

iQ One är ett golv utan PVC för ytor med specifika krav och med samma goda egenskaper som Tarketts övriga välrenommerade iQ-golv. 38 färger i ett riktningsfritt mönster. iQ One är det första plastgolvet i världen som är certifierat på guldnivå enligt Cradle to Cradle®.

Förslag på kollektioner

Du kanske också är intresserad av:

TArketts elektriskt avledande golv, man som står vid apparat.
Om ESD-golv eller elektriskt avledande golvmaterial

Elektriska fält och laddningar bildas så snart föremål separeras eller gnids mot varandra, till exempel när du går eller när du sitter på en stol. Andra vardagliga situationer är när du håller i plast

 iQ Optima - Originaldesignen
iQ Optima - Originaldesignen

En sann klassiker behåller sin originalitet över tiden. Det homogena plastgolvet iQ Optima är originalet som ständigt utvecklas, en klassiker som varit inredarnas favorit i över 30 år. Med den nya gen

iQ Surface
iQ Surface öppnar dörren till nya kreativa möjligheter

iQ Surface är en kollektion där funktion, färg och form får ta lika stor plats.

Nya iQ Surface udne rutveckling av Tarketts designer och Note Design Studio
Följ med bakom kulisserna på Milano Design Week och Tarketts nya kollektion iQ Surface

Designarbetet bakom iQ Surface, läs om hur kollektionen blev till.

iQ Surface – kollektionens färgteman
iQ Surface – kollektionens färgteman

iQ Surface är en ny generation designade ytskikt av homogena plastmaterial. Finns i fem vackra färgfamiljer som skapats av Note Design Studio.

iQ Megalit
Ny kollektion för badrum – iQ Surface och iQ Megalit i svenska hem

Nya golv för badrum och tvättstugor hemma. Läs mer om designkollektionerna här.

iQ Surface i butik, kontor och restaurang
iQ Surface i butik, kontor och restaurang

Läs mer om hur iQ Surface kan användas på många olika sätt, i butik, på restaurang eller kontor för att skapa en unik design.

Tarkett Natural Bond
Natural Bond – en utställning som inspirerade till diskussioner om en cirkulär omställning

På Stockholm Furniture Fair 2020 samarbetade vi med Note Design Studio kring en installation som utforskade cirkulära processer. Läs mer om utställningen Natural Bond.

Nya iQ Natural från tarkett med svetstrådar
Nya iQ Natural – ett steg mot ett fossilfritt samhälle

I nya iQ Natural ersätts traditionell fossil råvara av bio-attribuerad vinyl och biobaserad mjukgörare.