Om kontoret efter 2020 med Susanna Melametsä

Om kontoret efter 2020 med Susanna Melametsä

Om kontoret efter 2020

Hur såg samtalet om kontorsdesign ut i Finland i februari 2020?
— Innan pandemin pratade vi främst om gröna värderingar. Vi finnar är ett utomhusfolk. Vi har en kall vinter. Vi vill ha samma goda luftkvalitet inne som ute. Gröna byggnader blev därför snabbt en standard här. Ett nytt normalläge. Du får inte ett möte i fastighetsbranschen om du inte kan leverera hållbarhet, säger Susanna Melametsä, styrelseordförande på Koolmat, Finland.

Vad är typiskt för ett finskt kontor?
— En stor förändring är att kontor inte längre ser ut som kontor. De är hemtrevligare med färg, mattor, konst och omsorgsfull belysning. En orsak till detta är att Finland är ett litet land där arkitekter och designer får arbeta brett med många olika typer av projekt. Finska arkitekter är därför duktiga på att skapa multifunktionella arbetsplatser som samtidigt har känslan av en hotellobby eller någon annan miljö skapad för trivsel.  


Finska företag använder mycket färg och textur och det är vanligt med skräddarsydda lösningar där stor vikt läggs vid den visuella känslan.  

Hur har situationen förändrats under pandemin?
— Kostnaden har fått större betydelse. Fler företag är ekonomiskt pressade. Distansarbete kommer att fortsätta växa, det är tydligt. Alla pratar om att kontoren kommer att bli mindre, men det är för tidigt att säga hur det faktiskt blir. Det som är mer säkert är att kontor behöver bli mer attraktiva och inspirerande än någonsin. 

Vi ser också att det finns ett akut behov av små mötesrum istället för öppna kontor, som är en smittrisk. Det sker en återgång till rum och fler tysta platser, men detta är är en utveckling som redan var igång. Öppna kontorslandskap är fortfarande den vanligaste kontorstypen i Finland, men de senaste fem åren har fler företag började bygga multifunktionella, eller aktivitetsbaserade kontor, med till exempel små akustiskt skyddade boxar för individuellt arbete eller möten för en till tre personer. 

Hur har Koolmat reagerat på den nya situationen?
— Det viktiga är att vara mer aktiv än någonsin. Allt förändras så snabbt. Om du väntar blir du sen. Vi fortsätter att träffa människor och håller konversationen igång. Vi behöver serva arkitekter och designer och fortsätta att uppgradera våra produkter. Pandemin kommer inte att vara för alltid. Det är viktigt att fortsätta arbeta långsiktigt, inte minst för en grön omställning.

Hur mottagliga är finska företag för idén att hälsa och hållbarhet är avgörande för lönsamhet?
— Rena och hälsosamma byggnader är viktigt för oss, av samma anledning som gör att vi värderar hållbarhet högt. Vi pratade redan om dessa principer men pandemin har gjort dem mer akuta: Ett företags rykte kan nu hänga på att de lyckas skydda sina medarbetares hälsa. 

Du kanske också är intresserad av:

Att skapa en bra arbetsmiljö
Att skapa en bra arbetsmiljö

En bra arbetsmiljö kräver ett helhetsgrepp om såväl det fysiska rummet som hur det ska användas.

Om kontoret efter 2020 med Ulrika Wolf, Tenant & Partner
Om kontoret efter 2020 med Ulrika Wolf

— Vi har gått från idén om att “arbete är en plats” till idén att “arbete är vad jag gör”, säger Ulrika Wolf, arbetsplatsstrateg och förändringsledare på Tenant & Partner

Om kontoret efter 2020 med Mats Hederos, AMF Fastigheter
Om kontoret efter 2020 med Mats Hederos

— Det är mer utmanande att leda på distans, säger Mats Hederos, VD för AMF Fastigheter i Stockholm, som bland annat utvecklat kontors- och handelsområdena Urban Escape.

Notes Johannes Karlström om att inreda 2020-talets kontor
Notes Johannes Karlström om att inreda 2020-talets kontor

När den Stockholmsbaserade designstudion Note inredde coworking-byggnaden Summit House i London var det ett rum som uppmärksammades särskilt.

Koolmats showroom i Helsingfors
Koolmats showroom i Helsingfors

Koolmats showroom ligger i det livfulla området Rödbergen i Helsingfors, och var tidigare ett postkontor innan det gjordes om till ett inspirerande showroom.