Att inreda med naturmaterial

Att inreda med naturmaterial

- Linoleum

Nästan alla ingredienser i Tarketts linoleum är naturliga råvaror som är förnybara eller som det inte råder brist på. Det är grunden till varför vår linoleum är ett så hållbart material med låg klimatpåverkan.

Unikt för Tarketts linoleum är att det är homogent, det vill säga består av ett lager rent linoleum som ytbehandlas och monteras på juteväv. Det rena materialet gör det lätt att återvinna. Ytbehandlingen xf2 gör ett linoleumgolv lika slitstarkt som ett plastgolv. Tarketts recept innehåller även korkmjöl som gör golven extra flexibla, vilket underlättar vid installation.

Nästan alla ingredienser i Tarketts linoleum är naturliga råvaror som är förnybara eller som det inte råder brist på.

Linolja
Linolja kommer från lin, en gröda som skördas cirka hundra dagar efter sådd och därför räknas som en snabbt förnybar råvara. Tarkett tar in lin från specifika ekologiska odlare och oljan pressas lokalt i närheten av anläggningen i italienska Narni.

Harts
Harts är kåda från barrträd som tillför både funktion och linoleums antibakteriella egenskaper. Kådan utvinns varsamt utan att träden skadas.

Trämjöl
Trämjöl ger produkten lätthet och slitstyrka. Tarketts trämjöl kommer från FSC och PFEC-certifierat material och spill.

Korkmjöl
Korkmjöl ger flexibilitet. Korkmjölet kommer från kork från korkekens bark som kan skördas om och om igen utan att skada trädet.

Kalciumkarbonat
Kalciumkarbonat, ett fyllnadsämne som gör vårt linoleum stabilt och tåligt, är ett naturligt salt som finns i överflöd. Tarkett köper in kalciumkarbonat lokalt i Italien.

Jute
Juteväven av växtfiber ger den stabila basen som gör produkten kompakt och motståndskraftig.

Pigment
Pigment ger färg. Pigmenten är syntetiska eller naturliga beroende på vilken kollektion du väljer, men alltid noga utvalda för lägsta möjliga miljöpåverkan.

Linoleumpulver
Linoleumpulver är återvunnet spill från produktion och installation som tagits till vara och malts ner till pulver. Cirka 10 procent av våra linoleumgolv består av återvunnen linoleum. 

Ytbehandling
Tarketts linoleum kommer med den slitstarka ytbehandlingen xf2 som nyligen uppdaterats för att ge en mattare yta och ett mer naturligt utseende. Kollektionen Originale samt ett urval av Veneto går även att få med Essenza+, en akrylbaserad ytbehandling med ännu högre hållbarhetsprestanda. 

Du kanske också är intresserad av:

LINOLEUM MED NY MATT YTA OCH MER FÄRG
Ny matt yta & mer färg | Linoleum för golv och vägg

Där, i den lilla staden Narni tillverkas Tarketts linoleumgolv enligt originalrecept sedan 1898. Här finns en gedigen kunskap, stolt hantverkstradition och framförallt en stor passion för linoleum.

Klassiska och moderna linoleummönster
Klassiska och moderna linoleummönster

Känslan av linoleum är att du rör vid ett naturmaterial. I dagens golv syns både designtradition och samtida ideal. Läs mer här.

Linoleum på förskolor, flygplatser och kontor
Linoleum på förskolor, flygplatser och kontor

Från slutet av 1800-talet fram till 1970-talet fyllde linoleum på många sätt den roll som plastgolv fyller idag. Funktionen i historiska linoleumgolv har uppgraderats för att möta dagens standard.

Gamla linoleumgolv blir ny råvara
Gamla linoleumgolv blir ny råvara

Med hjälp av insamlingssystemet ReStart Linoleum kan vi ta tillbaka gamla linoleumgolv och använda dem i tillverkningen.

Våra linoleumkollektioner