Klassiska och moderna linoleummönster

Klassiska och moderna linoleummönster

Klassiska och moderna linoleummönster

Känslan av linoleum är att du rör vid ett naturmaterial. I dagens golv syns både designtradition och samtida ideal.  

Tarketts linoleum har en matt yta som ger materialet en naturlig och taktil känsla. Våra designers har tagit fram sex linoleumkollektioner från en harmoniserad palett med över hundra färger. En arkitekt kan alltså utgå från färg och sedan botanisera fritt bland mönster och funktion. Mönster och färger är inspirerade av naturliga element som lövfiber och naturliga nyanser som lin. Materialet finns anpassat för både golv och vägg och är flexibelt nog att skapa alla typer av ytor: raka och rundade, golv och väggar, arkitektoniska detaljer och möbler.  

20-talets mest glamourösa golv

Det estetiska uttrycket och associationerna du får med ett linoleumgolv har delvis att göra med tradition. Linoleum uppfanns på 1860-talet av Frederick Walton, en engelsk tillverkare av hår- och ryktborstar, som en dag fick idén att använda oxiderad linolja för att skapa ett vattentätt skikt till sina borstar. Experimentet ledde till ett material som var lika tåligt som gummi men exceptionellt flexibelt. Walton förstod att det skulle fungera utmärkt även som golv.

20-talets mest glamourösa golv

Linoleumgolv blev ett fenomen. Praktiskt i kök där det spilldes vatten och tappades porslin. Funktionellt i offentliga utrymmen med mycket trafik. Samt att det var vackert. Tillverkningstekniken tillät snart många färger och intrikata mönster och golven blev därmed exklusiva. Fantasifulla linoleummönster installerades i barnkammare, på konstgallerier och i gymnastiksalar. Badhus och tennisbanor utrustades med linoleum. Det låg linoleum på lyxhotellen och på deras marina motsvarighet, kryssningsfartygen. Matsalen på Titanic var inredd med ett linoleumgolv i mönstret av en persisk matta och historiker tror att även den berömda svängda trappan och området kring saltvattenbassängen var klätt med detta framtidsmaterial.

Klassiska linoleummönster

De klassiska mönstren som förknippas med linoleum uppstår naturligt när ingredienserna blandas. Tarketts linoleum tillverkas fortfarande enligt originalreceptet från 1898. Kokt linolja utsätts för varm luft och förvandlas till en hård och tålig massa med egenskaper som liknar elastiskt gummi. Massan får stelna i lager på en bomullsbaksida i en process som inte är helt olik ljusstöpning. Sedan blandas massan till så kallad linoljecement genom att man tillför harts, korkmjöl, trämjöl och kalciumkarbonat, varpå blandningen smulas ned till granulat. 

Marmorering — vackra virvlar

Det mest kända linoleummönstret kommer till när “smulorna” mixas i fyra nyanser från ljust till mörkt och pressas till linoleummassa som läggs över en baksida av juteväv. Det är när massan pressas som marmoreringen uppstår. Marmorering är en estetisk men också praktisk effekt i att den maskerar smuts mellan städningar.

Marmorerade linoleumgolv finns i kollektionen Veneto samt i Style Emme, där mönstret är mjukare.

Jaspé — subtila ränder

Ett annat klassiskt linoleummönster är jaspé, ett randigt mönster som fått sitt namn efter jaspis, ett mineral. Detta subtilt randiga mönster skapas med en annan typ av press än det marmorerade.

Jaspé-mönstret finns i kollektionen Style Elle.

Enfärgat — klara färger

Om linoleummassan bara färgas i en färg får man enfärgad linoleum. Kollektionen Etrusco erbjuder 16 klara färger som kan kombineras såväl med varandra som de mönstrade kollektionerna.

Tio av färgerna finns dessutom tillgängliga i kollektionen LinoWall som är marknadens enda linoleum anpassad för vägg.

Utvalda pigment — unika färger

Originale är den första linoleumkollektionen i världen som certifierats med Cradle to Cradle guld. Pigmenten är utvalda för att bli godkända på denna nivå och den nya ytbehandlingen, Essenza+, har en ännu högre hållbarhetsprestanda än xf2. (Kollektionen går även att beställa i standardutförande med xf2 men rankas då som Cradle to Cradle silver.)

Originale med Essenza+ är del av Tarketts Circular Collection. 

Övriga linoleummönster

Olika pressar och färgkombinationer gör variationen oändlig.

Kollektionen Trentino har en mönsterbild uppbyggd av tre färger — en marmorerad grundfärg som tillsammans med två kontrasttoner ger designen både riktning och djup.

Du kanske också är intresserad av:

LINOLEUM MED NY MATT YTA OCH MER FÄRG
Ny matt yta & mer färg | Linoleum för golv och vägg

Där, i den lilla staden Narni tillverkas Tarketts linoleumgolv enligt originalrecept sedan 1898. Här finns en gedigen kunskap, stolt hantverkstradition och framförallt en stor passion för linoleum.

Att inreda med naturmaterial
Att inreda med naturmaterial

Nästan alla ingredienser i Tarketts linoleum är naturliga råvaror som är förnybara eller som det inte råder brist på. Det är grunden till varför vår linoleum är ett så hållbart material.

Linoleum på förskolor, flygplatser och kontor
Linoleum på förskolor, flygplatser och kontor

Från slutet av 1800-talet fram till 1970-talet fyllde linoleum på många sätt den roll som plastgolv fyller idag. Funktionen i historiska linoleumgolv har uppgraderats för att möta dagens standard.

Gamla linoleumgolv blir ny råvara
Gamla linoleumgolv blir ny råvara

Med hjälp av insamlingssystemet ReStart Linoleum kan vi ta tillbaka gamla linoleumgolv och använda dem i tillverkningen.

Våra linoleumkollektioner