Golv och akustik
Golv och akustik
Varken i våra bostäder, skolor, vårdlokaler eller kontorshus vill vi bli störda av ljud från andra delar av byggnaden. Det bästa sättet att minska ljudnivån är att minimera den vid källan. Genom att välja rätt golvakustik kan man reducera ljudnivåerna redan från början och skapa ett mervärde i form av en behaglig ljudmiljö. Här berättar vi mer om hur du kan tänka när det gäller golv och akustik.
Så mäter man stegljudsnivån
Stegljud som överförs från ett rum till ett annat är en vanlig orsak till att man upplever störande ljud. För att mäta stegljudsnivå används en internationell standardiserad metod där man placerar en stegljudsmaskin i ett rum och mäter ljudnivå i rummet nedan. Stegljudsdämningen (ISO 717-2) är skillnaden mellan de uppmätta ljudnivåerna. En stegljudsdämpande golvbeläggning kan lösa många akustikproblem.
Stegljudsdämpande golv minskar bullret
Olika golv har olika bra ljuddämpningsförmåga. Hårda golv som exempelvis stengolv och klinkers ger naturligt upphov till mycket ljud. Trä- och laminatgolv är bra som stegljudsdämpare, men kan vara orsak till trumljud, det vill säga ljud som uppstår i det rummet golvet finns i.
Hårda och mjuka beläggningar med akustikbaksida kan ge stegljudsdämpning på över 20 dB, och textilgolv ger dessutom en oslagbar dämpning av efterklangstiden jämfört med andra typer av golvbeläggning. Tarkett har ett stort utbud av golv med ljuddämpande egenskaper för olika användningsområden. Ett exempel är iD Click Ultimate – ett LVT-golv i plank- och plattformat med en inbyggd akustikbaksida som ger en stegljudsdämpning på 19dB. På så vis krävs inget annat akustiskt underlag, vilket minskar både installationstid och kostnader.
Textilgolv absorberar ljud
Alla textilgolv absorberar ljud. Grundprincipen är att ju tjockare lugg desto bättre akustik. Ännu bättre ljudreducerande prestanda får du med tillvalet Desso SoundMaster®.
Desso SoundMaster® är en akustikbaksida som är tillverkat av till 80 % återvunna PET-flaskor. SoundMaster® finns i två utföranden och kan installeras som ett tillval på de flesta, men inte alla Desso-produkter. Vissa golv kan få synliga sömmar med SoundMaster®. Grundregeln för om ett golv passar med SoundMaster® handlar om höjden på luggen. Låg lugg gör det svårare att applicera en extra akustikbaksida utan att det syns.
BBRs krav och ljudklassning
Det finns krav på en byggnads ljudstandard. I Boverkets byggregler, BBR, finns två standarder när det gäller akustik i byggnader och ljudklassning av utrymmen i byggnader. Standarden SS 25268 handlar om offentliga byggnader som vårdlokaler, skolor, dag- och fritidshem, kontor och hotell. Standarden SS 25267 gäller för bostäder. SS 25268 för lokaler innehåller fyra klasser: A, B, C och D. Klass A ger mycket hög ljudstandard. Klass B ger hög ljudstandard och är vanlig i nybyggnation av bostadshus. Klass C är den lägsta tillåtna i nyproducerade bostäder, medan D motsvarar låg ljudstandard och enbart kan användas vid ombyggnad av äldre hus.